Aum Shinrikyo var en japansk dommedagssekt, der i 1984 blev stiftet som et yoga- og meditationskursus af Shoko Asahara, der blev født Chizuo Matsumoto. I denne tid opstod der et utal af nyreligiøse sekter i Japan, hvor tusindvis af japanere var tilknyttet disse, og fordi den slags var lovlige, så var det svært for politiet at danne sig et overblik over sekternes funktioner og aktiviteter. Således opstod der også sekter, som brød loven, hvilket inkluderede Aum Shinrikyo, der fik status som en nyreligiøs bevægelse i 1989 som en slags fusion mellem buddhismens og hinduismens lærdomme, men med inddragelse af millenarisme, hvilket indebar en overbevisning om, at verden skulle transformeres - nærmere betegnet via dommedag, hvorved man hos Aum Shinrikyo så frem til denne dag, da det på en måde blev betragtet som en slags genfødsel for planeten og dermed også menneskeheden. Og menneskeheden skulle ledes ind i den nye verden af ingen ringere end Shoko Asahara selv, idet han eksempelvis erklærede sig for den nye kristus og det eneste oplyste menneske på Jorden.
Som det er med mange nyreligiøse sekter, så formåede Shoko Asahara at få en stor skare af følgere ved at overbevise folk om, at han var et orakel, der var i stand til at forudsige fremtiden og begribe sandheden. Han påstod kort sagt, at dommedag ville komme i 1997, og at alle mennesker ville dø - foruden dem, som valgte at støtte og følge ham, hvorved han blev en frelser. Så det var i høj grad frygt, der førte til, at mange japanere valgte at slutte sig til ham. I løbet af få år havde Aum Shinrikyo fået så mange følgere, at det var blevet til en decideret organisation, der nærerede sig på økonomisk støtte fra medlemmernes side. Myndighederne og politiet blev således opmærksomme på Aum Shinrikyos tilstedeværelse og dominante rolle i samfundet, men fordi sekten var lovlig, kunne man ikke gøre andet end at overvåge den.
Dog var man ikke klar over, at Aum Shinrikyo i al ubemærkethed udførte ulovligheder, for Shoko Asahara var ikke den fromme frelser, han gav udtryk for at være i offentligheden - når folk nænnede at trodse ham så han sig nemlig sur på dem, og med udgangspunkt i buddhismens værdier opfordrede han sine følgere til at opretholde karma i verden ved at skille sig af med alle, der var en trussel imod sektens eksistens. Dette resulterede blandt andet i et drab på en af Shoko Asaharas følgere i 1989, og samme år tog sekten livet af advokaten Tsutsumo Sakamoto og hans familie, da han havde truet med at lægge sag an mod Aum Shinrikyo med det formål at få sekten opløst. Shoko Asahara havde overtalt sine følgere til at slå ihjel i den gode sags tjeneste, så de gjorde hvad han sagde, men samtidig begyndte myndighederne at notere sig, hvordan flere forbrydelser kunne kædes sammen med Aum Shinrikyo - uden beviser var der bare intet, man kunne gøre.
Shoko Asaharas magtsyge førte til udformningen af en liste over personer, der blev betragtet som en trussel mod Aum Shinrikyo, hvilket sådan set var en henrettelsesliste, og i 1993 forsøgte man blandt andet at få et navn fjernet fra denne, da tegneren Yoshinori Kobayashi blev udsat for et attentatforsøg, efter at han havde lavet satiretegninger af Shoko Asahara. Imens fremstillede Aum Shinrikyo imidlertid sit eget propaganda-materiale, og man etablerede eksempelvis et animationsstudie i 1991, så man kunne producere anime og på den måde lokke medlemmer til sig. Shoko Asahara blev også et kendt ansigt i offentligheden grundet hans karakteristiske udseende med langt hår og fuldskæg, ligesom han altid var iklædt et pyjamasagtigt antræk bestående af et ensfarvet sæt tøj, der var inspireret af traditionel yoga-beklædning. Alle medlemmer af Aum Shinrikyo bar dette tøj, hvis farve angav deres status i sekten.
Bestræbelsen efter dommedag og foragten mod alle dem, som ikke fulgte ham, førte til, at Shoko Asahara begyndte at betragte samfundet som sin fjende, og i 1995 resulterede dette i det værste terrorangreb i Japan, da medlemmer af Aum Shinrikyo stod for at udlede sarin i Tokyos metrosystem, hvilket endte med at koste 13 mennesker livet. De fem mænd, der havde udført angrebet, tog straks tilbage til Aum Shinrikyos hovedkvarter umiddelbart efter de havde forladt togene, men én af dem fik hurtigt dårlig samvittighed, så han besluttede sig for at kontakte politiet med informationer om, hvad der var sket, og hvem der stod bag. Shoko Asahara samt mere end 200 medlemmer fra den religiøse sekt blev herefter anholdt, og man kunne under efterforskningsarbejdet konkludere, at Aum Shinrikyo stod bag andre forbrydelser, såsom et lignende giftangreb i Matsumoto året forinden samt mordet på Sakamoto-familien - sager der hidtil havde været uopklarede. Og dette var desuden kun et udvalg af forbrydelser, der kom frem i lyset efter anholdelsen af Aum Shinrikyos leder og medlemmer, hvilket førte til en af de mest omfattende politiefterforskninger i Japans historie.
Årsagen til angrebet i Tokyo var tilsyneladende, at Shoko Asahara var klar over, at politiet agtede at foretage en ransagning af Aum Shinrikyo to dage senere grundet mistanke i forbindelse med de mange forbrydelser, som sekten hidtil havde stået bag, så for at vende deres opmærksomhed i en anden retning, besluttede han sig for at udføre et giftangreb for samtidig at igangsætte begyndelsen på dommedag, som sekten higede efter at opleve. Sekten havde længe produceret og trænet med sarin, og under anholdelsen i 1995 var man i besiddelse af nok til at slå flere tusinde mennesker ihjel, ligesom politiet både fandt stoffer, skydevåben, sprængstof, store kontantbeløb og sågar en militærhelikopter tilhørende Aum Shinrikyo. Shoko Asahara påstod, at hans medlemmer havde handlet uden ordrer fra ham, men det skulle inden længe vise sig, at han så sandelig var bagmanden bag sektens mange kriminelle aktiviteter. Han blev derfor dømt til døden sammen med 12 af sine følgere, og de blev alle henrettet i 2018.
En enkelt af Shoko Asaharas nærmeste følgere nåede aldrig at blive dømt, idet Hideo Murai blev stukket ned og dræbt foran omkring 100 pressefolk efter at være blevet anholdt i 1995. I tiden herefter oplevede man desuden flere angrebsforsøg, der mindede om sarin-angrebet i Tokyos metrosystem, ligesom folk tilmed påstod, at de tilhørte Aum Shinrikyo, når de valgte at begå forbrydelser - blandt andet under kapringen af All Nippon Airways Flight 857 i 1995.
Selvom Aum Shinrikyo havde stået bag den mest opsigtsvækkende forbrydelse i Japan i det 20. århundrede, så fortsatte sekten faktisk med at eksistere, efter at Shoko Asahara var blevet anholdt og dømt. Sekten gik dog konkurs i 1996, men den genopstod i 2000 under navnet Aleph og eksisterer stadig den dag i dag med hundredvis af medlemmer - dog er der ikke længere tale om en dommedagskult, men den har ikke desto mindre været i politiets søgelys flere gange grundet mistænkelig aktivitet såsom økonomisk afpresning af medlemmer, og myndighederne holder da også et vågent øje med Aleph og mange andre sekter i Japan som en direkte konsekvens af Aum Shinrikyos forbrydelser.