Choju-jinbutsu-giga

Choju-jinbutsu-giga

Choju-jinbutsu-giga er titlen på et sæt bestående af fire skriftruller med illustrationer, som forestiller dyr, der optræder som karikaturer på mennesker. Disse skriftruller bliver ofte betegnet som Japans første eksempel på en manga, idet man mener, at de blev kreeret af munken Toba Sojo i 1100-tallet. Officielt set ejes skriftrullerne af Kozanji-templet i Kyoto, der er i besiddelse af et sæt kopier, mens originalerne er udstillet i par på nationalmuseerne i Kyoto og Tokyo og har status som nationalskat.

Choji-jinbutsu-giga fortæller ikke nogen decideret historie, men skildrer i stedet samtidens samfund gennem diverse scener – primært via portrætteringen af dyr såsom frøer, aber og kaniner, der besidder menneskelige egenskaber og træk. Nærmere defineret, så er dyrene sat til at forestille nogle af datidens befolkningsgrupper – i særdeleshed præster, der spiller den dominerende rolle i fortællingen, der foregår med brug af tegninger alene. Choji-jinbutsu-giga kan derfor betragtes som satire og således også en latterliggørelse (kritik) af datidens samfund og dettes mennesker, hvilket kunne ske på ucensureret vis, netop fordi der var tale om tegninger af dyr.

De fire skriftruller bærer dog tegn på at være blevet fremstillet af forskellige kunstnere, men ikke desto mindre krediteres Toba Sojo altså for at være manden bag, selvom de to sidste skriftruller muligvis kan være blevet lavet længe efter hans død. Mens der i de to første skriftruller kun optræder dyr, så begynder mennesker imidlertid også at spille en rolle i de sidste to. Alle fire skriftruller begynder fra højre og fortælles mod venstre.

 

Total Page Visits: 335 - Today Page Visits: 1