I 1993 udgav den japanske forfatter Wataru Tsurumi en bog kaldet Kanzen Jisatsu Manyuaru, hvilket kan oversættes til "Den komplette guide til selvmord" - altså var der kort sagt tale om en selvmordsmanual. Tsurumi udgav bogen for at sætte fokus på selvmord, så man i samfundet blev mere opmærksom på fænomenet, hvorved man kunne acceptere det og tale om det. Selvom han altså udgav en selvmordsmanual, så var hans primære formål med denne altså ikke at stimulere folk til at begå selvmord, men derimod vise dem et forskelligt udvalg af udveje fra livet, hvilket skulle få læserne til at filosofere over livet og forholde sig til deres eget, så de blev mere opmærksomme på døden ved at tænke over den. At tage sit liv er nemlig ikke altid en velovervejet handling, så Tsurumi mente sådan set, at man i højere grad ville afholde sig fra at begå selvmord, hvis man gav sig tid til at tænke på det, så man med sit fokus på døden ville blive i stand til at acceptere livet. I Japan har man fri tale, så derfor blev bogen udgivet, selvom der er tale om et noget kontroversielt emne, og den var ovenikøbet tilknyttet et forlag i skikkelse af Ohta Publishing Company.
Bogen hverken opfordrer eller fraråder eksplicit folk til at begå selvmord, så det er op til læseren at tolke dens indhold, der generelt er meget objektivt beskrevet. Desværre blev selvmordsmanualen udgivet, mens Japan befandt sig imellem to selvmordsbølger, og efter 1993 steg den japanske selvmordsrate til en rekordhøjde, hvilket satte Tsurumis bog i fokus, idet den modtog kritik for netop at opfordre til selvmord, selvom dette ikke var forfatterens intention. Det kan dog ikke bevises, at selvmordsmanualen har været medvirkende til en stigning i selvmord i Japan, men efter udgivelsen blev bogen fundet hos flere personer, som valgte at begå selvmord, og det kan dermed diskuteres, om de blev opfordret til det via bogen, eller om den fejlede i at tale folk bort fra at begå selvmord. Visse populære selvmordsmetoder er ikke beskrevet i bogen såsom røgforgiftning, fordi dette først blev en udbredt selvmordsmetode i Japan efter årtusindeskiftet, hvilket igen sætter spørgsmålstegn ved, om selvmordsmanualen har haft en indvirkning på den japanske selvmordrate.
I al sin enkelthed dækker den 198 sider lange bog over 11 selvmordsmetoder, der er beskrevet i detaljer med tilhørende illustrationer som en slags guide, og så er disse tilmed blevet rangeret på en skala fra 1 til 5 med udgangspunkt i aspekter som smerte, forberedelse, brutalitet og succesrate. De 11 selvmordsmetoder er:
1: Overdosis
2: Hængning
3: At kaste sig selv i døden
4: Blodtab ved at skære blodårer eller pulsårer over
5: At køre galt med vilje
6: Inhalering af gas
7: Elektrisk stød
8: Drukning
9: At sætte ild til sig selv
10: At fryse sig selv ihjel
11: Diverse