Dobbeltkidnapningen på Sado

Dobbeltkidnapningen på SadoI slutningen af 1970’erne og starten af 1980’erne blev flere japanere kidnappet af nordkoreanske agenter, så de kunne træne nordkoreanere til at blive spioner i Japan. I alt 17 japanere er blevet officielt anerkendt som kidnapningsofre, og mange af disse forsvandt fra Japan nær kysten til det japanske hav, hvorfra de nordkoreanske agenter tilsyneladende ankom med både, som de brugte til at fragte folk videre til Nordkorea. Kidnapningerne foregik ofte enkeltvis, men i sommeren 1978 blev tre kærestepar dog kidnappet, og det samme gjorde en mor og hendes datter fra øen Sado. Det drejede sig om den 43-årige Miyoshi Soga og den 19-årige Hitomi Soga, der den 12. august forsvandt på vej hjem efter en indkøbstur, hvor de begge blev overmandet og bortført af nordkoreanske agenter, som sejlede dem bort fra Sado og videre til Nordkorea, hvor de blev tvunget til at blive splittet op.

Det er uvist, hvad som hændte med Miyoshi i Nordkorea, mens Hitomi derimod endte med at gifte sig med amerikaneren Charles Robert Jenkins, der var udstationeret som soldat i Sydkorea, hvorfra han valgte at flygte til Nordkorea i 1965. Her blev han med tiden sat til at undervise koreanere i engelsk – også Hitomi, som altså blev hans hustru. Sammen fik de to børn, og den lille familie levede i Nordkorea frem til 2002, hvor Nordkorea omsider valgte at erkende, at man havde bortført 13 japanere, hvoraf Hitomi Soga var på listen over disse, hvorimod hendes mor ikke var. Eftersom Hitomi har fortalt, at hendes mor blev kidnappet sammen med hende, er Miyoshi en af de 4 øvrige anerkendte ofre for de nordkoreanske kidnapninger, selvom Nordkorea påstår, at det er de japanske myndigheder, der står bag hendes forsvinding.

I 2002 fik Hitomi lov til at vende tilbage til Japan sammen med fire andre bortførte japanere, og selvom det ellers var aftalen, at de kun skulle besøge deres familier, så besluttede de sig for at blive i Japan, og efter to års forhandlinger fik de også lov til at få deres børn bragt til Japan. De fire andre japanere var imidlertid to par, så begge forældre var således ude af Nordkorea, mens Hitomis mand altså stadig befandt sig i Nordkorea med deres to børn, hvor han simpelthen nægtede at rejse til Japan. Charles Robert Jenkins var nemlig af den opfattelse, at Nordkorea testede hans tillid ved at give ham denne mulighed, og han var samtidig bange for at blive straffet for at have deserteret det amerikanske militær, så han gik i stedet med til at mødes på neutral grund, da han tog med sine børn til Indonesien i 2004, hvor de blev genforenet med Hitomi, mens den japanske stat lovede at støtte Jenkins i en eventuel sag rettet mod ham, hvorefter den lille familie rejse til Japan og slog sig ned. Jenkins blev taget til nåde, men måtte efterfølgende aftjene 30 dage i husarrest som straf for at have forrådt sit fædreland.

Hitomi har efterfølgende tigget Nordkorea om at løslade hendes mor, men de har hele tiden nægtet at have haft noget med hendes kidnapning at gøre. Hitomi er en ud af kun 5 bekræftede overlevende af de 17 officielle kidnapningsofre, og hun er således en af dem, som har kunnet fortælle om sin kidnapning og tilværelse i Nordkorea. Hun har eksempelvis afsløret, at Nordkorea ikke kun kidnappede japanere, men også andre nationaliteter.

Total Page Visits: 114 - Today Page Visits: 1