Kidnapningen af Megumi Yokota

Kidnapningen af Megumi YokotaI løbet af 1970’erne og 80’erne kidnappede Nordkorea flere civile japanere, så de kunne undervise nordkoreanske agenter i japansk kultur og sprog, så man på den måde kunne sende spioner til landet i dække som japanere. Den 15. november 1977 forsvandt dog den kun 13-årige Megumi Yokata, mens hun var på vej hjem fra skole i byen Niigata, for på trods af hendes unge alder, så forhindrede dette hende ikke fra at blive kidnappet, da hun blev tvunget ombord på en båd, mens hun gik langs kysten til det japanske hav. Det er muligt, at Megumi kan have set noget mistænkeligt, og at de nordkoreanske agenter valgte at lukke munden på hende ved simpelthen at kidnappe hende, for efter ankomsten til Nordkorea blev Megumi nemlig ikke sat til at undervise nordkoreanere – i stedet kom hun i skole med nogle sydkoreanske teenagere, der også var blevet kidnappet, og som underviste nordkoreanere i sydkoreansk kultur. Hér lærte Megumi koreansk, og hun mødte også den unge mand, som hun ville blive gift med senere hen: sydkoreanske Kim Young-nam, som hun også endte med at få en datter med.

20 år efter at være forsvundet fik Megumis forældre omsider vished om, hvad der kunne være sket med deres datter, da oplysninger om de nordkoreanske kidnapninger kom frem i 1997, og i 2002 erkendte Nordkorea så endelig at stå bag kidnapningen af 13 japanere – heriblandt Megumi Yokata. På samme tid blev det dog også afsløret, at hun begik selvmord tilbage i 1993, hvilket senere blev rettet til 1994, og som bevis sendte Nordkorea Megumis rester tilbage til Japan, hvor en DNA-test imidlertid afslørerede, at der næppe kunne være tale om hende. I 2006 fik Kim Young-nams familie dog lov til at besøge ham i Nordkorea, og hér fortalte han, at Megumi så sandelig havde begået selvmord i 1994 efter at have forsøgt at tage livet af sig selv flere gange inden da. Megumis forældre er dog overbeviste om, at deres datter stadig er i live, og at Kim Young-nam er blevet beordret til at lyve om hendes skæbne. De har derfor uden held forsøgt at få deres datter tilbage til Japan, men Nordkorea benægter alle påstande om, at hun skulle være i live. Megumis forældre fik dog lov at møde deres nordkoreanske barnebarn og oldebarn under et arrangeret møde i Mongoliet i 2014.

Nordkorea kan muligvis stå bag flere hundrede kidnapninger i Japan, men kun 17 personer er officielt anerkendt som værende blevet kidnappet af nordkoreanske agenter. Tidsmæssigt er Megumi den tredje person på denne liste, og den absolut yngste af dem alle, hvilket har gjort hende til en af de mest kendte af de nordkoreanske kidnapningsofre – også fordi hende forældre dermed har været unge og har kunnet kæmpe for deres bortførte datter i årevis, efter sandheden om hendes forsvinden kom frem.

Total Page Visits: 154 - Today Page Visits: 1