Kidnapningen af Yaeko Taguchi

Kidnapningen af Yaeko TaguchiYaeko Taguchi var en 22-årig bartender, der forsvandt omkring den 29. juni 1978, efter hun havde afleveret sin 1-årige søn og 3-årige datter i en dagpleje i Tokyo. Herefter var der ingen, der hørte noget fra hende, og ingen vidste, hvad der var sket med hende, før det viste sig, at hun var blandt de japanere, der i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne blev kidnappet af nordkoreanske agenter, så de kunne træne nordkoreanere til at blive spioner i Japan. I alt 17 japanere er blevet officielt anerkendt som kidnapningsofre, og ud fra datoen for hendes forsvinden, menes det, at Yaeko var den femte i rækken, men hvor og hvordan hun helt nøjagtigt forsvandt er dog aldrig blevet opklaret. Omstændighederne omkring hendes skæbne kom desuden først frem, efter at to nordkoreanere i 1987 plantede en bombe ombord på Korean Air Flight 858, der eksploderede under flyvningen, hvilket kostede 115 mennesker livet. De to agenter valgte herefter at begå selvmord, og mens dette lykkedes for den ene, så overlevede den anden dog forsøget, og hun blev herefter anholdt.

Der var tale om Kim Hyon-hui, som havde udgivet sig for at være en japaner, og takket være hende fik man et dybere kendskab til Nordkoreas formål med de kidnappede japanere, da hun tilstod, at hun var blevet oplært i japansk kultur og sprog, så hun kunne udføre terrorisme i skikkelse af at være en japaner. Det viste sig, at det var en japansk kvinde med det koreanske navn Lee Un-hae, der havde lært Kim japansk, men hun kendte imidlertid ikke hendes rigtige navn, så det japanske politi fik via billeder identificeret hende som værende Yaeko Taguchi. Dette skete i 1991, hvor både myndighederne og Taguchis familie omsider fik kendskab til årsagen til hendes forsvinden. I 2002 erkendte Nordkorea at stå bag kidnapningen af Yaeko Taguchi samt en anden japaner ved navn Tadaaki Hara, som hun blev gift med i 1984, men man afslørede samtidig, at hun var blevet dræbt i en bilulykke den 30. juli 1986 – kun 11 dage efter at hendes mand tilsyneladende døde. Disse påstande har Kim Hyon-hui imidlertid afvist, og ifølge Nordkorea blev både Taguchis og Haras gravsteder vasket bort af oversvømmelser, så det har aldrig været muligt at finde beviser på, om Yeako Taguchi virkelig døde i 1986.

Taguchis to børn i Japan blev adopteret af hendes søskende, og først som voksne fik de at vide, at deres rigtige mor var forsvundet og tilmed blandt de kidnappede japanere i Nordkorea. Særligt Taguchis bror, Shigeo, og hendes søn, Koichiro, har længe kæmpet for at få hende tilbage til Japan. Kim Hyon-hui blev dømt til døden i Sydkorea, men blev senere løsladt, hvorefter hun giftede sig med en sydkoreansk mand og fik to børn.

Total Page Visits: 95 - Today Page Visits: 1