Massakren på Avaji

Massakren på Avaji
Tatsuhiko Hirano

 

Massakren på Avaji

Den 9. marts 2015 blev politiet kaldt ud til en lille landsby nær byen Sumoto på øen Avaji, da en kvinde ringede og fortalte, at hun og hendes familie var blevet angrebet af en mand med en kniv. Da politiet ankom til adressen, fandt de ikke blot kvindens 62-årige far og 59-årige mor døde, men også hendes 84-årige bedstemor, og alle tre var blevet dræbt af knivstik. Men de var imidlertid ikke de eneste ofre i den lille by, for tre timer før angrebet på familien, der skete lidt over klokken 7 om morgenen, var en 82-årig mand og hans 79-årige kone nemlig også blevet stukket ihjel i deres hjem et stykke derfra, så politiet altså stod med hele fem drabsofre.

Den 32-årige kvinde, som havde ringet efter politiet, havde dog overlevet angrebet og kunne identificere gerningsmanden som værende den 40-årige Tatsuhiko Hirano, der boede hos sin far og farmor i byen. Det varede således ikke lang tid, før politiet fik opsporet Hirano, der gik forvildet rundt i området med blod på tøjet, og han blev da omgående anholdt og sigtet for de fem drab. Hirano var kendt som en enspænder, der sjældent bevægede sig udenfor. Da han var teenager begyndte han at isolere sig selv og udviklede psykiske problemer, der kom til at præge ham i voksenlivet, hvor han fik lov at bo hos sin familie, fordi han ikke kunne begå sig i samfundet.

Hirano var paranoid og troede blandt andet, at USA og Japan kontrollerede folk via elektromagnetiske bølger, og på et tidspunkt blev han sågar overbevist om, at alle omkring ham var spioner. Det var temmelig nemt for politiet at få indsigt i Hiranos vrangforestillinger, fordi han flittigt postede disse på sociale medier, hvor han endda fremlagde billeder samt en liste med over 100 navne på folk, som han mente var spioner - heriblandt de fem, som han endte med at slå ihjel. Det var tilsyneladende et anfald af paranoia, der til sidst fik Hirano til at gå amok, men politiet havde allerede kendskab til ham, idet hans mentale problemer tidligere havde ført til et utal af hændelser og konflikter, der samtidig havde gjort folk i området bange for ham, skønt hans far var en vellidt mand, som mange naboer havde et godt forhold til.

Faderen og hans mor var dog alene med ansvaret for Hirano, for han nægtede at indtage medicin og havde været indlagt for at modtage behandling, før han med tiden blev udskrevet, hvilket skete få måneder inden massakren fandt sted. Som med så mange andre mordsager i Japan, så førte denne derfor til øget debat omkring behovet for et sundhedssystem, der ikke blot anerkender psykiske lidelser, men ligeledes tager dem seriøst ved at søge efter at behandle dem. Men Tatsuhiko Hiranos mentale problemer blev dog ikke betragtet som en undskyldning for hans forbrydelse, der trods alt var et femdobbelt drab. Og selvom han påstod, at han var blevet manipuleret af elektronmagnetiske bølger, så blev han alligevel dømt til døden i 2017.

 

Total Page Visits: 392 - Today Page Visits: 2