Mitsubishi bankrøveriet

Mitsubishi bankrøveriet
Akiyoshi Umekawa under bankrøveriet

Mitsubishi bankrøveriet

Akiyoshi Umekawa var blot 15 år, da han den 16. december 1963 brød ind hos en 21-årig kvinde i sin hjemby Otake, som han i den forbindelse endte med at slå ihjel. Han blev hurtigt anholdt og sigtet for drabet, men netop grundet hans unge alder, så var han ifølge loven mindreårig og kunne derfor ikke idømmes fængsel, så han blev derfor sendt på en reformskole. Oven i købet havde Umekawa intet problem med senere at erhverve sig et jagttegn og skydevåben, fordi hans lovovertrædelser som mindreårig ikke fremgik på hans straffeattest, og det skulle ende med at få fatale konsekvenser, da han som voksen besluttede sig for at begå en ny og større forbrydelse.

Umekawa var 30 år, da han planlagde at begå et bankrøveri rettet mod Mitsubishi Bank i Osaka, som han den 26. januar 1979 invaderede iført et jakkesæt, en hat, en hvid maske og et par solbriller, ligesom han var bevæbnet med to jagtgeværer, som han uden videre affyrede mod loftet med meldingen om, at der var tale om et røveri. Klokken var på dette tidspunkt 14.30, og der var i alt 51 ansatte og kunder til stede i banken, men mens Umekawa bad om at få 50 millioner yen udleveret, så forsøgte en mandlig ansat at slå alarm, hvilket Umekawa imidlertid opdagede, hvorved han straks valgte at skyde manden, der endte med at forbløde til døde, mens en anden ansat blev såret af skud. Under postyret lykkedes det dog for 3 personer at flygte, og den ene af disse fik hurtigt fat i en betjent på gaden, som skyndte sig hen til banken, hvor han konfronterede Umekawa, mens han stadig var midt i sit røveri.

Selvom politimanden trak sin pistol og tilmed affyrede et varselsskud, så valgte Umekawa at svare igen ved simpelthen at skyde betjenten, som blev dræbt på stedet. Det lykkedes i den forbindelse for en ansat at flygte, og da vedkommende fik kontaktet politiet, satte man alt ind, da flere enheder blev sendt af sted til Mitsubishi Bank, hvor Umekawa forskansede sig og affyrede et enkelt skud mod den store samling patruljevogne, der pludselig fik omringet bygningen. Skuddet ramte en betjent i brystet, så han mistede livet, og da politiet herefter forsøgte at storme bygningen, truede Umekawa med at slå bankens ansatte og kunder ihjel, så det, der var startet som et bankrøveri, nu havde udviklet sig til en gidselsituation.

Da Umekawa opdagede, at der var to børn til stede i banken, besluttede han sig for at lade dem og deres mor gå fri, før han uden videre valgte at skyde bankens afdelingsansvarlige, som også blev dræbt, således at han på under 20 minutter havde formået at tage livet af 4 personer: to ansatte og to betjente. Dramaet var dog langt fra bragt til ende, for mens politiet var talstærkt til stede med over 600 mand, der gjorde klar til at infiltrere bygningen, så fortsatte Umekawa med at true og tilmed skyde på gidslerne, ligesom han skar en del af en mandlig ansats øre af. De kvindelige ansatte blev derimod bedt om at smide tøjet og stille sig på række, så de kunne fungere som skjold mod eventuelle udefrakommende skud. Samtidig blev Umekawa ved med at affyre skud for på den måde at bilde politiet ind, at han henrettede gidsler.

Gidselsituationen varede ved i timevis og helt frem til næste dag, og i den tid blev flere gidsler løsladt i bytte for både mad, alkohol, en avis og en radio. Til sidst var antallet af gidsler mere end halveret, og de var ligesom Umekawa ved at være godt trætte, da forløbet gik ind i sit tredje døgn. Hele hændelsen blev dækket på direkte TV, og her kunne seerne også følge med, da politiet uden videre besluttede sig for at gøre en ende på det hele om morgenen den 28. januar, hvor de efter 42 timer stormede banken og skød Umekawa tre gange, så han på den måde blev uskadeliggjort, før han kunne nå at gøre modstand. Det ene skud havde dog ramt ham i hovedet, og selvom han blev bragt på hospitalet, så stod hans liv ikke til at redde, og der er således tale om en af de få sager i efterkrigstiden, hvor politiet i Japan har været nødt til at dræbe en gerningsmand. Dette blev imidlertid også forsvaret grundet Umekawas utilregnelige adfærd, som også har været med til at gøre Mitsubishi-bankrøveriet til en af de mest famøse kriminalsager i Japan.

Total Page Visits: 555 - Today Page Visits: 1