Mordet på Yasuko Watanabe

Mordet på Yasuko Watanabe
Yasuko Watanabe

Mordet på Yasuko Watanabe

Yasuko Watanabe var en 39-årig økonom bosiddende i Tokyo, der den 19. marts 1997 blev fundet død i bydelen Shibuya, efter hun havde været forsvundet siden den 8. marts. Yasuko boede hos sin mor, der meldte hende savnet, da Yasuko ikke vendte hjem efter at have været i byen, hvilket var en ugentlig aktivitet for hende, så hun næsten aldrig var hjemme, idet hun arbejdede i dagtimerne og tog ud for at more sig i aftentimerne. Da Yasukos lig blev fundet i en forladt lejlighed, skulle det dog ikke blot vise sig, at hun var blevet slået ihjel, men også at hun simpelthen arbejdede som prostitueret, hvilket altså var forklaringen på, at hun havde for vane at begive sig ud om aftenen. Dette var til trods for, at Yasuko sådan set havde et godt job med en høj løn, så hun altså ikke var i pengenød. Alligevel endte hun altså ud i prostitution - eller rettere sagt valgte hun det, for drabet på Yasuko chokerede som sådan ikke japanerne nær så meget som omstændighederne omkring det, da det kom frem, at en velstillet kvinde frivilligt solgte sin krop.

Mordet på Yasuko var på mange måder med til at ændre på japanernes stereotype opfattelse af prostituerede og således også på det noget gammeldags syn på kvinders seksualitet. Det var derfor ikke selve forbrydelsen, der skabte opmærksomhed og debat, men derimod offeret, fordi tog emnet om seksuel frihed op til diskussion og dermed fandt ud af, at mange japanske kvinder faktisk kunne identificere sig med Yasuko, idet de var så trætte af deres trivielle tilværelse, at de savnede spænding i denne - og at sælge sin krop blev opfattet som en måde, hvorpå man kunne slippe tøjlerne og udforske sig selv. Mens drabet på Yasuko blev efterforsket var det altså noget helt andet, der blev fokuseret på i befolkningen og i medierne, hvor man begyndte at anerkende kvinders behov for indhold og mening i hverdagen, idet der opstod en erkendelse af, at ikke alle var tilfredse med en tilværelse som hustru og husmoder, hvilket ellers var den traditionelle opfattelse af kvinders rolle i det konservative Japan. Således opstod der et helt nyt syndrom navngivet efter Yasuko.

Yasuko blev højst sandsynlig slået ihjel, imens hun var sammen med en kunde i den ledige lejlighed i Shibuya, hvor hun bedrev sine natlige aktiviteter, men selvom hun ellers førte logbog over sine kunder, så var det aldrig muligt for politiet at komme på sporet af hendes morder, og sagen blev derfor aldrig opklaret, idet der ikke var nok spor at gå efter. I en periode var en nepalesisk mand ved navn Govinda Prasad Mainali dog mistænkt og tilmed dømt i sagen, idet han boede i bygningen ved siden af den, hvor Yasukos lig blev fundet. Han nåede at sidde fængslet i 15 år, før en DNA-analyse kunne bekræfte, at han ikke var gerningsmanden, hvorefter han blev løsladt og sendt hjem til Nepal med 68 millioner yen i erstatning. Imens han havde siddet inde var sagen stort set ikke blevet efterforsket, så den er et eksempel på en af Japans mange drabssager, hvor en uskyldig person er blevet dømt for senere at blive renset for alle anklager og løsladt.

Mordet på Yasuko er blandt andet inspirationen bag filmen Guilty of Romance, ligesom en karakter i anime-serien Paranoia Agent er baseret på Yasuko-syndromet.

Total Page Visits: 243 - Today Page Visits: 1