Pigemordene i Ota og Ashikaga

Pigemordene i Ota og AshikagaFra 1979 og frem til 1996 blev 5 piger i alderen 4 til 8 år enten kidnappet eller dræbt inden for en radius af 20 kilometer i byerne Ota i Gunma-præfekturet og Ashikaga i Tochigi-præfekturet. I den første sag forsvandt den 5-årige Maya Fukushima nær sit hjem i Ashikaga fredag den 3. august 1979, og hendes nøgne lig blev da fundet efterladt i en rygsæk seks dage senere. Tasken tilhørte ikke Maya og var blevet solgt i Ashikaga, hvilket gav politiet mistanke om, at gerningsmanden bag drabet muligvis kunne være en lokal beboer. Sagen var dog stadig uopklaret i 1984, hvor endnu en 5-årig pige forsvandt i Ashikaga – denne gang Yumi Hasebe, mens hun lørdag den 17. november befandt sig i en pachinko-spillehal, men ingen vidste hvad der var sket med hende, før også hendes lig blev fundet i 1986. Året efter, i 1987, var det så den 8-årige Tomoko Osawa, der forsvandt, da hun tirsdag den 15. september forlod sit hjem i Ota, og hendes lig blev først fundet i en flod året efter.

Ingen var indtil videre blevet anholdt i nogle af de tre drabssager, som muligvis kunne have én og samme gerningsmand, men i 1990 fik politiet imidlertid et gennembrud, da et fjerde pigedrab blev begået. Denne gang var det den 4-årige Mami Matsuda, der lørdag den 12. maj forsvandt fra en pachinko-spillehal i Ashikaga, og da hendes lig allerede blev fundet dagen efter, formåede man at sikre DNA fra en mulig gerningsmand – et spor, der året efter førte til anholdelsen af Toshikazu Sugaya, der arbejdede som buschauffør for børnehavebørn. Hans DNA matchede det, som var blevet fundet på Mamis lig, og han blev således kendt skyldig i drab og idømt livsvarigt fængsel. Til trods for dette, så forsvandt endnu en pige altså i 1996, og denne gang var der tale om den 4-årige Yukari Yokoyama, der søndag den 7. juli befandt sig i en pachinko-spillehal i Ota, men i modsætning til de fire forrige sager, så blev hun aldrig set igen, og hendes skæbne er derfor uvis.

Politiet mente tilsyneladende ikke, at sagen om Yukari kunne knyttes til de andre sager, fordi Toshikazu Sugaya sad fængslet for drabet på Mami Matsuda, men journalisten Kiyoshi Shimizu var dog af en anden opfattelse, idet han var overbevist om, at de fem sager var forbundet, og at det var samme gerningsmand, der stod bag dem alle. I 2007 fik han så aktindsigt i Sugayas sag, og han kunne bevise, at den DNA-test, som havde fået manden kendt skyldig, viste sig at være mangelfuld. Da en ny DNA-test blev foretaget med brug af moderne teknologi, viste det sig da også, at Sugayas DNA slet ikke matchede det, som var blevet fundet på Mamis lig, og der blev således sat gang i en skandale, eftersom en uskyldig mand var blevet sendt i fængslet, mens den rigtige gerningsmand stadig var på fri fod og muligvis havde begået endnu et drab. Sugaya blev løsladt i 2009 efter at have været holdt indespærret i 17 år, og Shimizu blev belønnet med en pris for sin banebrydende journalistik.

Man stod derfor med 5 uopklarede sager, hvor piger var forsvundet fra det samme område i løbet af en periode på 17 år, og det alene er nok til at mistænke, at der kun er tale om én gerningsmand, men herudover er der også andre faktorer, der går igen i de fire pigers forsvinger. Tre af dem forsvandt eksempelvis, imens de befandt sig i pachinko-spillehaller, og tre af dem forsvandt også i weekenden, mens Maya Fukushima forsvandt på en fredag. Tomoko forsvandt derimod på en tirsdag, men dette var en helligdag, så noget kunne tyde på, at gerningsmanden var beskæftiget med noget i hverdagen – eventuelt et arbejde. Den mistænkte i sagen fra 1996 er i øvrigt blevet fanget på overvågningskameraet fra den pachinko-spillehal, hvor Yukari Yokoyama forsvandt, men om hun blev kidnappet af den samme person som de fire andre piger, og hvem der i så fald står bag, er aldrig blevet opklaret. Grundet lighederne mellem de fem sager omtales de dog som én fælles sag, og eftersom der er tale om uopklarede drab på små børn og en eventuel seriemorder på fri fod, så har dette været en af de mest omtalte kriminalsager i Japan i nyere tid.

Total Page Visits: 355 - Today Page Visits: 1