Voldtægtssagen fra Camp Hansen

Voldtægtssagen fra Camp HansenDa Japan overgav sig til USA under Anden Verdenskrig i 1945, blev landet efterfølgende okkuperet af de amerikanske styrker, der overtog samtlige af Japans militærbaser. I 1952 blev okkupationen af Japan ophævet, men der gik yderligere 20 år, før Okinawa blev overdraget til Japan, hvilket skete på den betingelse, at de amerikanske militærbaser på øerne skulle blive liggende. Okinawa-øerne er af den grund præget af aktivitet fra de amerikanske militærbaser og både før og under okkupationen var der mange sager om amerikanske soldater, som brød loven, hvilket blandt andet inkluderede et utal af voldtægtssager. En af de mere kendte sager hændte dog i 1995, hvor Okinawa i over 20 år havde tilhørt det japanske territorium, hvilket betød, at mange beboere i forvejen var kritiske over for tilstedeværet af de amerikanske militærbaser. Disse endte med at møde yderligere modstand efter den 4. september, hvor fire ansatte tilknyttet den amerikanske flåde fra Camp Hansen besluttede sig for at forlade deres base med det formål at voldtage en tilfældig kvinde.

Der var tale om Marcus Gill, som på forhånd havde lejet en bil og klargjort tape og kondomer, da han overtalte sine kolleger Rodrico Harp og Kendrick Ledet samt en fjerde mand til at tage med ham på en køretur, så de sammen kunne udse sig et offer, som de alle var interesserede i. Da den fjerde mand fandt ud af, at der skulle være tale om en voldtægt, bad han dog om at blive sat af, så Gill, Harp og Ledet kørte videre uden ham. Omkring klokken 20 fik de tre mænd så øje på en pige i en skoleuniform, som de valgte at samle op imod hendes vilje – altså kidnappede de hende. Efter at have bundet pigens hænder fast med tape og ligeledes sat strimler for hendes øjne og mund, kørte de herefter til en nærliggende strand, hvor de parkerede bilen og gav gav sig til at voldtage den forskræmte pige på skift på bagsædet. Da de var færdige, trak de hende så ud fra bilen og forlod hende på jorden, da de kørte væk fra stedet.

Pigen valgte dog at fortælle sine forældre om hændelsen, og denne blev straks meldt til politiet, der sørgede for at kontakte det amerikanske militær, hvor man hurtigt fik fundet frem til de skyldige, og da sagen kom frem i medierne, vakte det stor foragt, da det blev afsløret, at offeret var en blot 12 år gammel pige, så der ikke kun var tale om voldtægt, men også et pædofilt overgreb. De amerikanske militærbaser blev derfor gjort til mål for nogle af de største anti-amerikanske protester i flere årtier, alt imens de tre gerningsmænd blev sat i forvarring af det amerikanske militær, men fordi forbrydelsen var foregået uden for en militærbase – altså på japansk grund, så valgte man til sidst at overdrage dem til de japanske myndigheder, så de kunne blive stillet for en japansk domstol. Hér valgte Gill at erklære sig skyldig i voldtægt, mens Harp og Ledet dog påstod, at de ikke havde deltaget i voldtægten, men kun simuleret denne. Ikke desto mindre blev både Gill og Harp idømt 7 års fængsel, mens Ledet slap med et halvt år mindre. Alle tre blev løsladt i 2003 og de blev herefter meldt ud af flåden. Tre år senere døde Ledet, da han tog livet af sig selv efter at have voldtaget og dræbt en kvinde i Georgia i USA.

Voldtægtssagen fra Camp Hansen har siden 1995 været et af de mest anvendte belæg for afskaffelsen af de amerikanske militærbaser på japansk grund. Sagen mødte imidlertid også opsigt af en anden grund, fordi de tre gerningsmænd alle var afroamerikanere, så nogen mente, at den japanske modstand var et udtryk for racisme, skønt der dog er en generel forståelse for, at pigens alder var afgørende for, at hændelsen formåede at blive så kontroversiel. Det var trods alt ikke de tre mænds race, men derimod deres nationalitet, som vakte vrede, da man gjorde dem og deres adfærd til repræsentanter for hele det amerikanske militær, som derfor oplevede had og modstand, hvilket det fortsat møder den dag i dag. 

Total Page Visits: 83 - Today Page Visits: 1