Kanto-jordskælvet i 1923

Kanto-jordskælvet i 1923Den 1. september 1923 oplevede Japan det dødeligste jordskælv i landets historie, da Kanto-regionen blev ramt af rystelser, der målte omkring 7,9 på richterskalaen. Epicentret lå syd for Tokyo og flere efterskælv fulgte, hvilket førte til yderligere ødelæggelser og dødsfald i dagene efter.

På daværende tidspunkt boede der over 2 millioner mennesker i Tokyo, og selvom mange blev dræbt under selve jordskælvet som følge af sammenstyrtede bygninger, så omkom endnu flere under brande, som opstod grundet ødelagte gasrør, eftersom jordskælvet ramte omkring middagstid, hvor mange var i gang med at lave mad. Cirka 38.000 mennesker havde for eksempel søgt tilflugt i Yokoamicho Park, hvor alle blev kvalt, da en gigantisk hvirvelvind af ild indtog området og sugede al ilten til sig. Vandrør var ligeledes gået i stykker, hvilket besværliggjorde slukningsarbejdet, så det tog flere dage at slukke ilden. Jordskælvet førte endvidere til, at Japans daværende højeste bygning og første vestlige skyskraber – Ryounkaku på 68,5 meter – blev ødelagt og efterfølgende måtte rives ned, Ryonkaku blev bygget i 1890 og indeholdt blandt andet Japans første elektriske elevator, ligesom det var den mest populære attraktion i Tokyo.

Uden for Tokyo blev landsbyer begravet i mudderskred, et tog med passagerer blev revet i vandet, og ved kysten oplevede man en tsunami. Over en halv million hjem blev ødelagt og 1,9 millioner mennesker blev dermed hjemløse, mens det officielle dødstal lyder på 105.385 ofre, selvom det tidligere blev formodet, at langt flere var omkommet. Efterfølgende blev det tilmed diskuteret at omlokalisere den japanske hovedstad, men Tokyo beholdt altså denne status, selvom mange borgere valgte at forlade området og søge til andre egne af Japan eller sågar udlandet. Det var blandt andet dengang flere af Tokyos nuværende yderområder blev befolket. Ødelæggelserne gjorde det muligt at modernisere Tokyo med helt nye vejsystemer og bygninger, hvilket den dag i dag kendetegner storbyen som en struktureret metropol, og så blev katastrofen desuden begyndelsen på et globalt fokus på vigtigheden ved at forstå jordskælv og sikre sig mod dem.

I 1960 gjorde man 1. september til national katastrofebekæmpelsesdag, og Kanto-jordskælvet er fortsat en af de mest omtalte og skelsættende begivenheder i Japans historie.

 

Kanto-jordskælvet i 1923433total visits,1visits today