Torishima vulkanudbruddet i 1902

Torishima vulkanudbruddet i 1902
Vulkanen efter udbruddet

    

    Torishima vulkanudbruddet i 1902

Torishima er en vulkanø, som er en del af Izu-øerne i Stillehavet. I 1887 blev øen befolket af fuglejægere, der kom til for at samle fuglegødning og fange de albatrosser, der ynglede på øen, idet fuglefjer i denne tid blev en eftertragtet handelsvare, der blandt andet blev anvendt som pynt i damehatte. Flere millioner albatrosser måtte lade livet som følge af den systematiske jagt, der endte med at vare i 15 år, for i 1902 blev samtlige 125 af Torishimas beboere udslettet, da øens vulkan, Io, gik i udbrud. Dette skete nemlig i form af en gigantisk eksplosion, der fik hele vulkanens krater til at kollapse, hvorved en gigantisk sky af aske og klippestykker blev slynget ud over øen og lagde denne fuldkommen øde, så det var umuligt for de 125 beboere at søge tilflugt eller flygte, før det var for sent.

Hvornår udbruddet skete, er dog uvist, for eftersom Torishima er en isoleret ø, og idet samtlige øjenvidner døde på stedet, var der ingen, der opdagede katastrofen, før et skib sejlede forbi øen den 10. august og opdagede, at den havde ændret form. Det seneste skib, der havde lagt turen forbi Torishima, havde ikke bemærket noget besynderligt den 7. august, så man mener, at udbruddet altså må være sket i det tidsrum på 3 dage. Først da man gik i land på øen, stod det klart, at der ikke var nogen overlevende, og katastrofens omfang har man kun kunnet klarlægge via gennemgribende geologiske undersøgelser. Med 125 dødsofre var dette Japans næstværste vulkanudbrud i det 20. århundrede.

Grundet den vulkanske aktivitet på øen er Torishima aldrig blevet befolket på ny, og øen er siden blevet gjort til et fuglereservat, der blandt andet skal sikre bestanden af korthalede albatrosser, som der kun var 50 af tilbage på Torishima i 1933. Øen blev tilmed gjort til et naturmonument i 1965, og i dag er det kun forskere, der må sætte fod på den, hvilket typisk gøres via helikopter, da det er meget besværligt at sejle i land på øen med båd. Torishima betyder desuden fugleø.

Total Page Visits: 321 - Today Page Visits: 1