Tragedien på Yakushi-bjerget i 1963

Tragedien på Yakushi-bjerget i 1963
I alt 13 studerende omkom på Yakushi-bjerget

Tragedien på Yakushi-bjerget i 1963

Den 25. december 1962 besluttede 13 medlemmer fra bjergbestigningsklubben ved Aichi Universitet at bruge vinterferien på at bestige det knap 3 kilometer høje Yakushi-bjerg i Toyama-præfekturet. Efter planen skulle de være tilbage på universitetet den 6. januar, men på dette tidspunkt var de alle omkommet på bjerget, idet de 13 studerende endte med at blive ofre for det enorme snefald, som ramte Japan i lige netop denne periode.

Truppen fra Aichi-universitetet besteg Yakushi-bjerget samtidig med en anden gruppe studerende fra Japans tandlægeuniversitet, og den 2. januar var de to grupperinger kun få hundrede meter fra toppen, da en voldsom snestorm ramte og forvrængede sigtbarheden markant, således at de hurtigt mistede kontakten med hinanden. Gruppen fra tandlægeuniversitet formåede at nå frem til toppen, hvor de kunne slå lejr i en bjerghytte, og hér gav de sig til at vente på de 13 medlemmer fra Aichi Universitet, men lige meget hvor længe de ventede, så dukkede de imidlertid aldrig op. Først to dage senere artede vejret sig således, at gruppen fra tandlægeuniversitet kunne påbegynde turen ned fra Yakushi-bjerget, og på dette tidspunkt havde de ingen anelse om, hvad der var sket med gruppen fra Aichi Universitet. De skulle ifølge planen have været tilbage på universitetet to dage senere, men da man ikke hørte noget fra dem, besluttede man sig for at slå alarm, og en eftersøgning gik derfor i gang den 16. januar, hvor der lå over 3,5 meter sne på Yakushi-bjerget.

Over 2000 mand deltog i eftersøgningen sammen med 60 helikoptere, men alligevel fandt man ikke frem til en eneste person, så man formodede allerede på dette tidspunkt, at man havde at gøre med en tragedie, idet de 13 universitetsstuderende blev anset for at være omkommet. Først i marts blev fem lig dog fundet af en gruppe, der var ude at vandre på Yakushi-bjerget, og da sneen begyndte at smelte, begrænsede man eftersøgningen til den del af bjerget, hvor disse var blevet lokaliseret, hvilket førte til, at man fandt frem til yderligere 6 lig. Først i oktober blev de to sidste lig fundet, og man kunne på dette tidspunkt konkludere, at gruppen simpelthen var endt med at fare vild i snevejret, fordi deres rester blev fundet langt fra den rute, de egentlig skulle have gået på. Kulden endte med tiden med at tage livet af dem, en efter en, så de blev splittet op, og det sidste bidrag til deres rejsejournal blev skrevet den 3. januar, hvilket indikerer, at det allerede var heromkring de sidste medlemmer døde. Et monument i skikkelse af en pyramide lavet af sten blev efterfølgende opført på Yakushi-bjerget til minde om ofrene.

Total Page Visits: 449 - Today Page Visits: 1