Bjørneangrebet i Sankebetsu

Bjørneangrebet i Sankebetsu
En modeludstilling af et af bjørneangrebene

Bjørneangrebet i Sankebetsu

Det værste bjørneangreb i Japans historie fandt sted i perioden fra den 9. til den 14. december 1915 omkring den nyligt anlagte by Sankebetsu på Japans nordligste hovedø, Hokkaido. I alt 7 mennesker mistede livet, da en brun bjørn kaldet Kesagake gik amok og dræbte folk ved blandt andet at bryde ind i deres hjem. Kesagake viste sig i området allerede i november, hvor den stjal mad fra en familie, og da den blev ved med at komme tilbage, valgte man at skyde den - dog uden at den blev dræbt. Dette skræmte heller ikke bjørnen, der vendte tilbage den 9. december, hvor den opsøgte en anden familie og krævede sine første ofre, da den hér dræbte en baby og en kvinde. Allerede dagen efter gik en gruppe mænd på jagt efter Kesagake, der opholdt sig lige i nærheden, og det lykkedes dem at drive bjørnen på flugt ved at skyde den endnu en gang, men igen uden at dræbe den.

Senere den aften vendte bjørnen igen tilbage til området, og folk begyndte at gå i panik over dens åbenlyse mangel på frygt, der blev ved med at bringe den tilbage til de små træbygninger, hvor den nemt kunne bryde ind. Denne gang valgte dyret at tiltvinge sig adgang til et hus, hvor en mor var i gang med at tilberede mad med sin lille søn, da hun blev angrebet. Hun overlevede dog, idet bjørnen blev drevet på flugt fra hjemmet af en række naboer, men det kostede desværre nogle af dem livet, og senere valgte bjørnen at dræbe en anden kvinde, som var gravid. Hendes ufødte barn overlevede, men døde kort efter.

Endnu en gang formåede Kesagake at flygte ud i natten, og byen fik herefter hjælp fra de offentlige myndigheder til at nedlægge dyret. Men bjørnen blev ikke set igen før den 14. december, hvor man opsøgte den i skoven og omsider fik dræbt den med flere skud. Bjørnen blev målt og vejet, og det viste sig, at den var 2,7 meter høj og vejede 340 kilo. Området blev efterfølgende lagt øde, da indbyggerne hurtigt valgte at flytte. Det er nu muligt at opleve en helligdom i området - dedikeret til ofrene, samt en rekonstruktion af et af datidens huse med en statue af Kesagake ved siden af.

Årsagen til Kesagakes adfærd skyldes efter al sandsynlighed, at Hokkaido i denne periode var ved at blive befolket af tilflyttende japanere, der fældede skove for at starte landbrug, og det var også årsagen til, at Sankebetsu var en nyligt anlagt by med ganske få indbyggere. Denne aktivitet har muligvis vækket bjørnen fra sin vinterhi, og manglen på føde førte til, at den opsøgte mennesker. Det var blandt andet også i denne del af landet, hvor Japans andet værste bjørneangreb fandt sted i 1923, hvor en bjørn dræbte 5 mennesker i Ishikarinumata.

Total Page Visits: 921 - Today Page Visits: 1