Daigo Fukuryu Maru-ulykken

Aikichi Kuboyama i sin sygeseng

Daigo Fukuryu Maru var et fiskeskib, der den 1. marts 1954 befandt sig i farvandet omkring Marshalløerne, da den 23 mand store besætning blev udsat for radioaktiv stråling efter en atomprøvesprængning foretaget af det amerikanske militær i Bikini-atollen. Dette skete, selvom skibet befandt sig uden for den officielle farezone, men prøvesprængningen viste sig imidlertid at være dobbelt så kraftfuld som planlagt, så selvom Daigo Fukuryu Maru ikke var i nærheden af denne, så blev skibet overdænget med radioaktivt nedfald i form af aske to timer efter eksplosionen i horisonten havde lydt. På skibet gjorde fiskerne hurtigt klar til at forlade området, men de tog sig samtidig tid til at trække fiskegarnet ombord, hvorved de blev udsat for den radioaktive stråling i flere timer, før de omsider sejlede bort.

To uger senere vendte skibet tilbage til havnen i Yaizu i Japan, hvor besætningen allerede var begyndt at opleve symptomer på strålingssyge såsom migræne, kvalme, forbrændinger og væskende sår. De 23 mænd blev indlagt på et hospital i Tokyo, hvor behandlingen gik i gang, men den 23. september døde den 40-årige Aikichi Kuboyama dog af sine helbredsskavanker, og han blev dermed det første japanske offer for en hydrogenbombe. Han døde med ønsket om, at han ligeledes ville blive det sidste.

Det amerikanske militær sendte to læger afsted til Japan, så disse kunne assistere i behandlingen af de syge fiskere, men man nægtede imidlertid at afsløre den formel, der blev anvendt under atomprøvesprængningen, da denne i så fald kunne falde i de forkerte hænder, og uden denne viden var det svært for lægepersonalet at foretage en hurtig behandling. De 22 tilbageværende fiskere overlevede dog og blev udskrevet inden for et år. De valgte i mange år at holde deres historie hemmelig af frygt for at blive udstødt fra samfundet, ligesom mange ofre for atombomberne i Hiroshima og Nagasaki blev efter Anden Verdenskrig. Efterhånden som de blev ældre har flere dog valgt at stå frem og fortælle, hvad der skete den 1. marts 1954, hvor det japanske fiskeskib desuden ikke var den eneste båd i nærheden af Bikini-atollen. Det menes nemlig, at op mod 100 andre skibe blev udsat for radioaktiv stråling på denne dag.

Ulykken havde samtidig den effekt, at man i Japan oplevede en stigende modstand over for atomkraft, og særligt frygten for, at fisk var forurenet af radioaktiv stråling bredte sig, hvilket havde konsekvenser for fiskeindustrien. Fra USA's side valgte man at kompensere for ulykken ved at betale 15 millioner dollars til den japanske stat, mens de overlevende fiskere modtog 2 millioner yen hver. Ulykken har dog ikke haft nogen konsekvenser for USA eller det amerikanske militær.

Daigo Fukuryu Maru blev taget ud af brug i 1976 og fungerer i dag som et udstillingsskib i Tokyo. Farezonen omkring Bikini-atollen blev efter ulykken udvidet, og prøvesprængninger i området fortsatte frem til 1958. Grundet den radioaktive forurening er stedet fortsat ubeboet den dag i dag. Ulykken var desuden en stor inspiration til den første Godzilla-film, der blev produceret og udgivet samme år.

Total Page Visits: 667 - Today Page Visits: 1