Japan Air Lines Flight 472

Japan Air Lines Flight 472

Den 24. september 1972 skulle Japan Airlines Flight 472 efter planen lande i Haneda lufthavn i Tokyo efter at det havde foretaget en længere flyvning fra London med stop i Frankfurt, Rom, Beirut, Tehran, Bombay, Bangkok og Hong Kong. Men flyet nåede imidlertid kun halvvejs, for ved ankomsten til Bombay i de tidlige morgentimer den 24. september kom piloten nemlig til at forveksle landingsbanen ved Santacruz lufthavn med den noget mindre Juhu Aerodrome, der befandt sig knap 4 kilometer vest for Santacruz lufthavn, som var tiltænkt store passagerfly som Japan Airlines Flight 472, mens Juhu Aerodrome derimod kun var forbeholdt mindre fly.

Forvekslingen skete, da piloten var nødt til at foretage en 360 graders vending for at få flyet ned i en højde, der gjorde det muligt at lande i sikker fart. Da han i den forbindelse fik øje på Juhu Aerodrome, troede han altså, at dette var landingsbanen tilknyttet Santacruz lufthavn, selvom denne var alt for kort. Men dette fandt piloten først ud af under selve landingen, idet flyet blev ved med at rulle henover landingsbanen, selvom denne begyndte at komme til en ende. Piloten forsøgte uden held at bremse flyet, som endte med at rulle ud over landingsbanen, hvor landingshjulene knækkede, mens de to motorer på vingerne brækkede af, så flyet gik i brand, før det omsider blev bragt til standsning.

Ombord på flyet var 108 passagerer og 14 besætningsmedlemmer, men ingen mistede livet, og kun 11 personer kom til skade, idet ilden hurtigt blev slukket af tililende brandfolk. Alle kunne derfor forlade flyet i live, mens selve flyet havde taget så stor skade, at det blev taget ud af drift. Flynummeret 472 fortsatte dog med at være i brug hos Japan Airlines, og dette ville igen trække overskrifter i 1977, hvor det var involveret i en flykapring begået af Japans røde hær - efter at det ironisk nok havde foretaget en mellemlanding i Bombay. Dette var desuden den anden flyulykke med et Japan Airlines fly i Indien i 1972, eftersom 82 mennesker havde mistet livet, da Japan Airlines Flight 471 styrtede ned to måneder forinden. 

Total Page Visits: 16 - Today Page Visits: 1