Kapringen af All Nippon Airways Flight 61

Kapringen af All Nippon Airways Flight 61
En computeranimation viser, hvor lavt flyet på et tidspunkt fløj

Kapringen af All Nippon Airways Flight 61

Den 23. juli 1999 lettede All Nippon Airways Flight 61 fra Haneda lufthavn i Tokyo med retning mod Chitose lufthavn på Hokkaido. Ombord var 14 besætningsmedlemmer og 503 passagerer - heriblandt den 28-årige Yuji Nishizawa, der havde formået at smugle en køkkenkniv med ombord på flyet, som han uden videre valgte at hive frem, kort efter at dette var lettet. Ved at true en stewardesse tvang han sig således adgang til cockpittet, hvor han truede to de piloter til at skifte kurs, inden han bad andenpiloten om at lade ham være alene med førstepiloten, der allerede havde nået at slå alarm, før han blev stukket ihjel af Nishizawa, som derefter tog kontrol over flyet, der herpå faldt til en højde på bare få hundrede meter, hvilket blandt andet blev opfanget på TV under transmissionen af en baseballkamp. Efter kun få minutter lykkedes det dog for besætningsmedlemmerne at tilkæmpe sig adgang til cockpittet, hvor man både fik overmandet Nishizawa og genvundet kontrollen over flyet, hvorefter man omgående foretog en nødlanding i Haneda lufthavn, hvor Nishizawa blev anholdt.

Nishizawa var både depressiv og led af autisme, hvilket tilsyneladende var forklaringen på hans handling, men han var dog også en intelligent mand, for kapringen var nøje planlagt, idet han en måned forinden havde opdaget en sikkerhedsbrist i Haneda lufthavn, der gjorde det muligt at medbringe våben ombord på fly fra transferområdet, og derfor havde han tidligere på dagen taget et fly til Osaka, hvor han havde medbragt sin kniv som indchecket bagage, før han fløj tilbage til Tokyo og steg ombord på All Nippon Airways Flight 61 med kniven i sin håndbagage. Han havde både gjort lufthavnen og medierne bekendt med sikkerhedsbristen, og han havde sågar ansøgt om at blive sikkerhedsvagt, men hans henvendelser havde ingen effekt, så han valgte derfor at gøre opmærksom på problemet på noget desperat vis, da han købte hele tre flybilletter til forskellige afgange fra Haneda lufthavn, hvor han valgte flyet til Hokkaido - og således beviste han altså, at der så sandelig var en sikkerhedsbrist, som man først herefter fik rettet op på.

Dette var første gang, en person omkom under en japansk flykapring, og for dette blev Nishizawa i 2005 idømt livsvarigt fængsel.

Total Page Visits: 846 - Today Page Visits: 1