Mineeksplosionen i Nishikubiki

Mineeksplosionen i Nishikubiki
En informationstavle om ulykken

Mineeksplosionen i Nishikubiki

I kølvandet på Anden Verdenskrig forsøgte man på bedst mulig vis at rydde op efter krigen ved blandt andet at fjerne land- og søminer. Det var dog ikke muligt at lokalisere alle miner, hverken til lands eller til havs, og mange blev derfor efterladt for senere at blive fundet. De japanske hovedøer var ikke blevet invaderet, så man havde derfor ikke kunnet begrave landminer, men farvandet omkring Japan var imidlertid blevet fyldt med miner, og både under og efter Anden Verdenskrig flød flere af disse i land, hvor de som regel blev fundet af lokalbefolkningen. Dette var blandt andet tilfældet den 30. marts 1949 - 3½ år efter krigens afslutning - da en sømine drev mod land ved byen Nishikubiki i Niigata-præfekturet. Her antog man først minen for at være en tønde, men politiet blev dog alligevel kontaktet, og med hjælp fra en tidligere marinesoldat fik man identificeret objektet som værende en sømine, der kun går af, når dens detonatorer kommer i berøring med andre genstande.

Eftersom minen havde direkte kurs mod en samling klipper tæt på byen, besluttede man sig for at handle med det samme og binde et reb om minen, så man kunne transportere den væk med en båd. Snesevis af brand- og politifolk deltog i opgaven, mens nysgerrige borgere stimlede sammen for at følge med inde på land, og selvom folk blev bedt om at holde sig på afstand, så gik det alligevel galt, for lige i det samme en mand var gået ud i vandet for at fastgøre rebet til minen, gik den af, og en voldsom eksplosion brød ud. Alle i nærheden blev kastet omkuld, og eksplosionen var så kraftig, at mange af dem, som stod tættest på, omkom på stedet. I alt 63 af byens indbyggere endte dermed med at miste livet, men hele 59 af disse var børn og teenagere, der af ren nysgerrighed havde valgt at følge med på nært hold, og en hel generation i Nishikubiki havde dermed lidt et voldsomt tab. 44 huse blev desuden ødelagt, mens yderligere 103 tog skade. 

Eftersom minen eksploderede, kunne man ikke fastslå, hvorfra den stammede. Det kunne både være USA, Sovjetunionen eller Japan selv, der under Anden Verdenskrig havde kastet søminen ud, for den havde trods alt drevet rundt i havet i mere end tre år, så dens oprindelse var umuligt at klarlægge. I dag står der et lille monument på kajen, hvor man hvert år afholder en ceremoni til minde om ofrene.

 

Total Page Visits: 451 - Today Page Visits: 1