Porygon-hændelsen

Porygon-hændelsenDen 16. december 1997 blev 685 børn kørt på hospitalet med epilepsilignende anfald, efter de havde set et afsnit af den populære serie Pokémon. Der var tale om afsnit 38, hvor en række af stærke lysglimt forekom gentagende gange, hvilket havde en voldsom effekt på visse seere, der ikke kunne tåle denne type stimulans, hvorved de altså blev ramt af symptomer som sløret syn, hovedpine og kvalme, mens andre oplevede så voldsomme effekter som midlertidig blindhed og kramper.

Skønt 4½ millioner husstande så med, og at der derfor var tale om en begrænset hændelse, valgte man i en periode at trække Pokémon af skærmen og helt bandlyse afsnittet, der ikke blev vist i andre lande og aldrig siden er blevet sendt på japansk TV. I afsnittet optræder Pokémon’en Porygon, der derfor har fået tillagt negative værdier, hvorved denne og dens udviklinger er blevet udeladt fra serien. Ironisk nok blev de stærke lysglimt dog udløst af hoved-Pokémon’en Pikachus tordenangreb, men det blev altså Porygon, der fik skylden, da det var første gang, denne Pokémon optrådte i serien, hvorfor det var denne man forbandt med hændelsen. 

Siden Porygon-afsnittet har man neddæmpet lyseffekterne i serien, og det er nu almindeligt, at der i starten af tegnefilm kommer en advarsel om, at man ikke skal sidde for tæt på skærmen og sørge for at rummet, man befinder sig i, ikke er for mørkt. Pokémon vendte tilbage til TV efter fire måneders pause med fornyet åbningssekvens samt forskydning af visse planlagte afsnit, der skabte uregelmæssigheder i handlingen. Porygon-afsnittet kan findes i sin originale japanske udgave på internettet med de udskældte lys-scener. Hændelsen er blevet parodieret flere steder – blandt andet i et afsnit af The Simpsons.

Total Page Visits: 415 - Today Page Visits: 1