Vejledning til Miyajima

Miyajima er det populære navn for øen Itsukushima, der befinder sig i Hiroshima bugt. Øen har i århundreder været anset for at være hellig, og derfor opførte man engang det, der i dag er en af Japans mest kendte shinto-helligdomme med en tilhørende torii-port, der er blandt de mest fotograferede motiver i Japan, hvilket har været med til at gøre Miyajima til en populær destination blandt turister. I sin tid var det kun præster, der måtte sætte fod på øen, og for at sikre dens renlighed blev helligdommen og torii-porten opført "på vandet", så almindelige folk på den måde kunne anlægge helligdommen et besøg, uden at komme i fysisk kontakt med øen. Med tiden blev det så tilladt for alle at rejse til Miyajima, hvor nogen endda slog sig ned, så øen blev befolket, og i dag er den hjemsted for i omegnen af 2000 mennesker. Miyajimas hellige status er dog blevet bevaret, hvilket betyder, at man stadig forsøger at bevare øens renlighed ved blandt andet at begrænse fødsel og død på øen, idet begge dele anses for at være urene. Der er eksempelvis ingen gravsteder på øen, så hvis man dør på Miyajima, så bliver ens lig fragtet til fastlandet, hvilket ligeledes er en skik, når kvinder skal føde. Det er endnu et tabu at føde på øen, og hvis det hændte, at en fødsel fandt sted før i tiden, så skulle kvinden og barnet sejles til fastlandet, og de kunne først vende tilbage efter 100 dage, ligesom kvinder skulle isoleres, når de fik deres menstruration.

Vejledning til Miyajima

 

Hvordan kommer man til Miyajima?

Miyajima er en ø uden nogen broforbindelser, så man er selvsagt nødt til at sejle dertil, hvilket kan gøres med forskellige færger fra havnen i enten Hatsukaichi eller Hiroshima. Miyajima ligger nærmest Hatsukaichi, hvor havnen kun ligger få hundrede meters gang fra Miyajimaguchi station, hvor man kan komme til med tog fra Hiroshima. Alternativt er der også en nærliggende sporvognsstation kaldet Hiroden Miyajimaguchi station - ligeledes med forbindelse til Hiroshima. Turen med færge fra Hatsukaichi havn tager kun ganske få minutter, og hvis man har et Rail Pass, så kan man gratis benytte sig af færgeruten styret af JR. Et Rail Pass er ikke gældende hos det andet selskab kendt som Matsudai, og da der er tale om bilfærger, kan man altså både medbringe bil og cykel. De to færger fra Hatsukaichi er desuden de eneste, der sejler forbi den store torii, så man kan få denne at se på turen til Miyajima. Der er afgange fire gange i timen fra morgen til aften.

Der sejler flere både fra havnen i Hiroshima, hvor man kan komme til med sporvogn fra Hiroshima station. Her ligger blandt andet en shinkansen-station, så man nemt kan komme til Hiroshima fra eksempelvis Osaka eller Tokyo. Der går skam også passagerbåde direkte til Miyajima fra Hiroshima Fredspark, der ligger i bymidten. Ruten kaldes for World Heritage Sea Route og udbydes af Aqua Net med afgange cirka hver halve time fra klokken 8 til 17. Fra havneområdet kan man derimod gøre brug af hurtigbåde, men ingen af disse styres af JR, og man kan derfor kun komme til Miyajima med brug af Rail Pass fra Hatsukaichi. Turen fra Hiroshima tager cirka 30 minutter med hurtigbåd og 45 minutter med passagerbåd.

 

Vejledning til Miyajima

 

På Miyajima ankommer alle både til en fælles havn, men de har dog hver deres kaj. Færgerne fra Hatsukaichi har deres egen kaj, hvor man altså skal holde øje med, at man stiger på den rigtige færge, når man skal væk fra øen igen. Færgerne holder op med at sejle sent på aftenen, så hvis man ikke har tænkt sig at overnatte på Miyajima, så skal man altså sørge for at nå den sidste færge, inden den sejler. Miyajima kan sagtens opleves som en endagstur, men mange vælger også at overnatte på øen, så de kan betragte dens attraktioner, efter mørket er faldet på, idet den store torii blandt andet er lyst op, ligesom det skiftende tidevand medfører, at man på bestemte tidspunkter af dagen faktisk kan gå ud til den, mens den det meste af tiden står midt ude i vandet, hvilket er grunden til, at den er kendt som den flydende torii-port.

 

Hvad kan man opleve på Miyajima?

Det er muligt at vandre hele vejen rundt om Miyajima via øens vandreruter, men de fleste vælger at opholde sig på øens nordvestlige hjørne, hvor byområdet befinder sig, ligesom det er her, de mest populære seværdigheder ligger. Andre steder på Miyajima ligger dog små helligdomme og templer, og øen er generelt kendt for sin smukke natur, som man gerne må tage på opdagelse i. Efter ankomsten til Miyajima vælger mange at tage hen for at se den store torii-port på nært hold, hvilket er en gåtur på få minutter, og på vejen passerer man igennem beboelsesområder, hvor der dog også ligger mange butikker og restauranter, og derfor er der som regel mange mennesker i dette område i dagtimerne. Hér bliver man også introduceret for Miyajimas hjorte, der ligesom dem i Nara er tamme, så de derfor tør interagere med mennesker.

Nedenstående kort viser et udvalg over populære attraktioner på Miyajima, i den rækkefølge de kan opleves efter ankomst til øen, og i de tilhørende tabeller kan I desuden læse mere om hvert enkelte sted.

Vejledning til Miyajima

Vejledning til Miyajima Miyajima Havn ligger afsides selve byområdet, og herfra er der kun et par minutters gang til de nærmeste attraktioner. På vejen passerer man igennem beboelsesområder med restauranter og butikker, hvor man blandt andet kan købe souvenirs, og som regel er der også tamme hjorte i området. I nærheden af havnen ligger desuden flere hoteller. Selve havnen består af tre kaje med en tilhørende terminal med et traditionelt bygingsdesign, hvor der også er indkøbsmuligheder, ligesom der her ligger et turistkontor.
Vejledning til Miyajima Itsukushima-helligdommen blev grundlagt i 1168, og fordi man betragtede Miyajima som værende hellig, så blev helligdommens bygninger opført ude i vandet, så den ser ud til at flyde på dette, når tidevandet stiger. Den tilhørende torii fungerede oprindeligt som indgang til helligdommen, der ligesom torii-porten er kendetegnet ved at have stærke orange nuancer. Både torii-porten og Itsukushima-helligdommen er lyst op om aftenen, men helligdommen lukker dog, efter mørkets frembrud. Itsukushima-helligdommens artefakter er bevaret i helligdommens skatkammer i en separat bygning.
Vejledning til Miyajima Itsukushima-helligdommens skatkammer befinder sig i en separat bygning afsides helligdommen. Der er tale om et museum med udstillinger bestående af Itsukushima-helligdommens mere end 4500 historiske effekter, hvilket blandt andet inkluderer artefakter, der stammer fra helligdommens grundlæggelse.
Vejledning til Miyajima På Miyajima ligger et lille historisk museum, hvor man via udstillinger, billeder og tekst kan lære mere om øens historie. Her er blandt andet ægte artefakter, men også modeller, og selve bygningen er i sig selv også historisk, idet den blev opført i 1800-tallet, hvor den fungerede som en lokal rigmands private bolig og lager.
Vejledning til Miyajima Daishoin-templet er det største tempel på Miyajima og blandt de vigtigste templer i Japan inden for Shingon-buddhismen. Templet består af flere bygninger og er blandt andet kendt for sine mange statuer - heriblandt 500 Rakan-statuer samt en grotte med 88 ikoner, der skal repræsentere pilgrimsruten på Shikoku. I en af bygningerne er hele loftet desuden fyldt med lysende lanterner, og på vej mod templet findes en trappe med sutra-vers, som man kan rulle med, så man på den måde slipper for at skulle recitere dem.
Vejledning til Miyajima På toppen af Misen-bjerget ligger en del små religiøse bygninger. Det siges, at buddhismen ankom til Miyajima med munken Kobo Daishi, der efter sigende antændte en flamme, som endnu brænder i den ene af bygningerne den dag i dag. Det er tilmed også denne, som har antændt flammen i Hiroshima Fredspark. Fra bygningerne er der en kort gåtur til observatoriet, hvorfra man kan beundre udsigten fra toppen af bjerget. Det er muligt at komme frem til bygningskomplekset med vandreruter fra eksempelvis Daishoin-templet, eller Misen-svævebanen.

Vejledning til Miyajima Miyajimas vartegn er den store torii-port, der er blevet opført ud for kysten, fordi man før i tiden skulle sejle igennem den, når man skulle besøge den tilhørende Itsukushima-helligdom. Torii-porten er derfor kendt som den flydende torii, men står faktisk så tæt på land, at det på visse tidspunkter er muligt at gå ud til den, når tidevandet trækker sig tilbage. Den orange torii-port har en højde på 16,5 meter og er blandt de mest fotograferede steder i Japan, ligesom synet af den er blandt de tre smukkeste scenerier.
Vejledning til Miyajima Senjokaku er navnet på en bygning, der er kendetegnet ved ikke at have nogen vægge, så man altså kan kigge lige igennem den. Dette skyldes, at der oprindeligt skulle være tale om et bibliotek, som blev opført af Toyotomi Hideyoshi, men han døde dog, inden bygningen stod færdig. Den blev senere omdannet til en helligdom og er i dag åben for besøgende. Ved siden af Senjokaku står en 5-etagers pagode, der ser noget nyere, men denne stammer faktisk fra 1407, og i modsætning til Senjokaku, så har besøgende ingen adgang til pagoden, så de må i stedet nøjes med at betragte denne udefra.
Vejledning til Miyajima Daiganji-templet er et lille tempel beliggende nær Itsukushima-helligdommen. I sin tid var det nemlig templet, der stod for vedligeholdelsen af helligdommen, indtil shintoismen og buddhismen blev splittet op i slutningen af 1800-tallet. Før da var templet kendt som Hokoin.
Vejledning til Miyajima Miyajima har ikke kun gamle bygninger, men også noget så moderne som et akvarium, der blev åbnet i 1959, hvor besøgende blandt andet kan opleve havoddere, søløver og pingviner, der blot er nogle af akvariets mere end 10.000 dyr fordelt på 350 arter. Særligt odderne er populære, fordi man har mulighed for at røre ved disse.
Vejledning til Miyajima På Miyajima ligger en svævebane, der gør det muligt at komme frem til toppen af øens højeste bjerg, Misen, på få minutter. Svævebanen starter nær bymidten og består af to etaper. På den første del sidder man i mindre vogne beregnet til 8 personer, som er i konstant bevægelse, mens man midtvejs skifter til en større vogn med plads til 30 personer, som kører i større intervaller. Svævebanen er aktiv fra 9 til 16 og gør det også muligt for folk at komme ned fra Misen-bjerget. Endestationen ligger et stykke fra observatoriet på bjerget.
Vejledning til Miyajima Med sine 535 meter er Misen-bjerget det højeste bjerg på Miyajima, og det er faktisk det, som er årsagen til, at øen anses for at være hellig, eftersom Itsukushima-helligdommen er dedikeret til bjergets kami. Det er muligt at "bestige" Misen-bjerget med svævebane fra byområdet, men ellers kan man også gøre brug af vandreruter, der fører frem til et observatorium, hvorfra man kan beundre udsigten til det japanske indlandshav og Hiroshima by. På Miyajima lever både aber og hjorte, som man kan være heldig at se på sin tur op ad bjerget, men der findes skam også giftslanger, som man skal passe på.

Udover disse udvalgte steder, så er Miyajima også populær blandt folk, der kommer for at nyde kirsebærtræernes blomstring om foråret eller træernes farveskift om efteråret. Der er nemlig mange kirsebærtræer på øen, og nær Misen-svævebanen ligger Momijidani Park, der er kendt for sine smukke efterårsfarver, som er populære at beundre fra et par små broer. Rundt omkring på Miyajima er der desuden offentlige toiletter, som man frit kan benytte, og selvom der er almindelige hoteller på øen, så er det mest populært at bo på de traditionelle af slagsen kendt som ryokans. Når mørket faldet på, og Itsukushima-helligdommen og torii-porten bliver lyst op, så tilbyder Aqua Net også bådture, hvor man kan komme helt tæt på torii-porten og samtidig betragte Itsukushima-helligdommen på afstand fra det mørke hav. 

På dette interaktive kort er samlet et overblik over seværdigheder på Miyajima. Naviger rundt på kortet ved at zoome og klikke på ikonerne eller klik i stedet på ikonet i venstre hjørne for at folde en fuld oversigt ud.

 

Total Page Visits: 359 - Today Page Visits: 1