Forberedelser til Japan

Når man skal på ferie er der altid en masse praktiske ting, der skal klares, før man tager afsted, ligesom der kan være bestemte ting, som man skal huske at medbringe. På denne side har jeg sammensat en oversigt og gennemgang over nogle af de typiske ting, som er værd at forberede, undersøge eller anskaffe, inden man starter sin rejse til Japan.

 

Pas og papirer


BEMÆRK, at man kan risikere at vil blive afvist af immigrationsmyndighederne, når man er landet i Japan, hvis man rejser med et pas, der har været meldt stjålet eller mistet, hvis man har glemt at indberette, at passet er blevet fundet igen. Men selv hvis man husker at gøre dette, så kan man stadig blive afvist ved sin ankomst til Japan.

I Japan er det ikke tilladt at køre bil med et dansk kørekort - her skal man hjemmefra anskaffe sig et internationalt kørekort gennem kommunen, hvis man har tænkt sig at leje en bil i Japan.

Japan er ikke dækket af det gule sygesikringskort, så det er en god ide at anskaffe sig en rejseforkring, der dækker, hvis uheldet er ude, eftersom man som turist heller ikke er dækket af den japanske sygeforsikring og derfor skal betale fuld pris for konsultation og behandling.

Japan er ikke med i Schengen-traktaten, så er man på nogen form for medicin er det en god ide at undersøge, om det kræver tilladelse at medbringe dette til Japan, hvor der er særlige regler for både euforiserende og beroligende stoffer. Som udgangspunkt må man medbringe receptpligtig medicin, der svarer til en måned forbrug, og hvis man ønsker at medbringe mere skal man have en skriftlig medicinattest (Yakkan Shoumei på japansk), hvilket man bør anskaffe i god tid før ens rejse - men dokumentationen fra ens læge skal være udarbejdet senest 6 måneder før ankomsten til Japan. Visse medikamenter kræver dog skriftlig dokumentation lige meget hvad, og mangler man dette, kan man risikere at få konfiskeret sin medicin i lufthavnen i Japan. Det er dog ulovligt at medbringe lægemidler indeholdende dexamfetamin, der eksempelvis anvendes til behandling af ADHD, samt alle præparater indeholdende amfetamin og metamfetamin, da disse hører under kategorien "euforiserende stoffer". Euforiserende stoffer må nemlig ikke medbringes til Japan og kan resultere i både fængselsstraf og udvisning. En oversigt over regler vedrørende medbringelse af medicin til Japan er tilgængelig på Den japanske ambassades hjemmeside, og de kan desuden give svar på ens spørgsmål, hvis der er noget, man er i tvivl om.

Visum


I Japan kan man rejse visumfrit i 90 dage, så skal man på en almindelig kort ferie, er det derfor ikke nødvendigt med et visum. På flyet vil man dog blive bedt om at udfylde immigrationspapirer, som skal afleveres i lufthavnen, efter man er landet - så husk noget at skrive med i håndbagagen. Her skal man blandt andet angive på hvilket hotel, man skal bo, ligesom man skal skrive pasnummer og notere, om man før er blevet dømt for en forbrydelse i eller uden for Japan. Efter landing vil man desuden få taget sine fingeraftryk og få taget et billede af sit ansigt, ligesom indholdet i ens bagage vil blive tjekket, før man kan forlade lufthaven.

Valuta


Møntenheden i Japan hedder yen, men udtales en (æn) på japansk. Det internationalt anvendte symbol er ¥, men i Japan benyttes også 円. Yenkursen er svingende, men en god huskeregel er, at 100 yen er omkring 6 danske kroner. Det kan være en god ide at købe yen hjemmefra, mens kursen er lav, dog er det muligt at hæve sedler, når man er ankommet til Japan, hvis man har et Visa- eller Mastercard. Bemærk dog, at Japan er et kontant-samfund, så der er stadig mange steder, hvor man ikke kan betale med betalingskort. Det anbefales derfor, at man køber valuta hjemmefra eller hæver et stort beløb ved sin ankomst og klarer sig med fysiske kontanter, mens man er i Japan. Løber man tør for penge undervejs, kan man hæve flere i hæveautomater i blandt andet 7Eleven og på posthuse.
 
I Japan findes seks mønttyper: 1 yen, 5 yen, 10 yen, 50 yen, 100 yen og 500 yen, samt fire seddeltyper: 1.000 yen, 5.000 yen, 10.000 yen og den mere sjældne 2.000. I vil uden tvivl ende med en masse 1 yen-mønter i jeres pung, men tøv ikke med at bruge dem som betaling i en butik, for selvom de er besværlige, så har ekspedienterne også brug for dem som byttepenge. Ellers kan man kaste dem i indsamlingsbøsser ved templer eller smide dem rundt omkring ved helligdomme, som mange japanere gør. De fleste varer og ydelser ligger på det samme prisleje som i Danmark eller lige under, eftersom den japanske moms kun befinder sig på 10 %. I butikker er priser ofte angivet med og uden moms, så husk at kigge på den dyreste af disse. Japan sælges madvarer typisk i små portioner, så man vil opleve, at kiloprisen for nogle produkter er dyrere end i Danmark. Frugt, tøj og nødder er eksempler på produkter, som er meget dyrere i Japan end i Danmark. Det offentlige transportsystem kræver mange ansatte og stor vedligeholdelse, hvilket vil sige, at billetpriser kan være meget dyre (særligt på langdistancerejser). Seværdigheder koster dog typisk kun nogle hundrede yen at besøge, medmindre der er tale om større forlystelsesparker, hvor en entrebillet normalt koster flere tusinde yen.

Telefon og internet


Japan har sit eget mobilnetværk, som kun virker til 3G og 4G-telefoner, så har man en ældre telefon virker denne altså ikke i Japan. Det kan dog være dyrt at have mobildata slået til, når man opholder sig i udlandet, så det anbefales at man slår det fra og i stedet klarer sig med Wi-fi. I Japan er der mange steder mulighed for gratis Wi-fi - stort set alle hoteller og lufthavne yder denne service, og det samme gør mange seværdigheder, ellers er der også særlige apps, som man kan downloade og dermed få adgang til såkaldte hotspots rundt omkring i landet. Det drejer sig blandt andet om Japan Connected-free Wi-fi, der giver adgang til tusindvis af hotspots. Ønsker man at kunne logge på internettet, når man vil, så kan man investere i Pocket Wi-fi, som både kan bestilles uden for Japan og i Japan. Det er også muligt at leje simkort (+mobil), som giver adgang til ubegrænset data i en bestemt periode. 

Adapter


Spændingen i Japan er 100-110 volt, mens den i Danmark er på 230. Det er derfor nødvendigt med en adapter til ens elektriske apparater, hvis man vil kunne bruge dem i Japan, hvor stikkene altså er anderledes. Har man en amerikansk adapter vil den kunne bruges, men ellers kan man købe en hjemmefra, eller når man er ankommet til Japan. 

Vaccinationer


Det er ikke nødvendigt at blive vaccineret, hvis man skal på en kort ferie til Japan. Dog anbefales det, at man får en almindelig stivkrampevaccination, hvis det er længe siden, man sidst fik en, og hvis man skal være af sted i mere end en uge, vil man også blive anbefalet at blive vaccineret mod hepatitis B. Skal man af sted i mere end en måned, er det desuden oplagt at blive vaccineret mod japansk hjernebetændelse.

Japan kræver ikke, at man er vaccineret mod corona for at komme ind i landet, men man skal imidlertid have dokumentation for, at man har fået tre stik, og hvis ikke skal man 72 timer før ankomst fremvise en negativ PCR-test. Ved ankomst til Japan skal man kun testes for corona, hvis man udviser symptomer.

Total Page Visits: 492 - Today Page Visits: 1