Overnatning i Japan

Når flybilletten er bestilt, kan det være en god ide at begynde at planlægge, hvor i Japan man gerne vil hen. Samtidig kan man begynde at overveje, hvilke byer man har tænkt sig at overnatte i, så man også kan få udset sig et hotel i god tid. Desto hurtigere, man er ude, desto sikrere er man på at få et værelse. Et godt råd er at vælge et hotel, der ligger tæt på en station, så man ikke spilder for meget af sin ferie på kun at fare frem og tilbage fra sit hotel. Kommer man sent hjem om aftenen, er det også belejligt, at man ikke skal gå så langt. Der findes forskellige internetsider, hvor man kan søge på hoteller i Japan og få et overblik over pris og beliggenhed. Her kan blandt andet nævnes Hotels.com, Trivago.com og Booking.com. Det kan være en god ide at foretage en fleksibel reservation, så man kan afbestille inden dagen før, man skal tjekke ind, så man altid er dækket ind, hvis der skulle ske forsinkelser eller aflysninger af fly, tog osv.

I Japan findes der forskellige typer af hoteller. Udover almindelige hoteller og vandrerhjem, som man kender i Vesten, så findes der også business-hoteller, kapselhoteller, ryokan og tempelophold. Alternativt kan man vælge at bo hjemme hos private via for eksempel airbnb eller couchsurfing. Japanere er virkelig gæstfrie, og de vil rigtig gerne lære andre om deres kultur, ligesom de selv gerne vil forbedre deres eget kendskab til andre lande og folkefærd, og Danmark er heldigvis et så lille og forholdsvis ukendt land i Japan, at japanerne er meget nysgerrige i at høre om det. På denne side er der dog en oversigt og beskrivelse af de offentlige overnatningsmuligheder i Japan.

Overnatning i Japan

I Japan begyndte man i efterkrigstiden at opføre tusindvis af hoteller med udgangspunkt i de Vestlige af slagsen - særligt Japans OL-værtskab i 1964 satte gang i et hotelboom på bekostning af de traditionelle overnatningssteder, der i dag ikke længere er så udbredte. I Japan findes der hoteller i alle prisklasser og størrelser, så ens økonomi ikke er en forhindring i at bo på hotel, da man kan få værelser ned til et par hundrede kroner per nat. Et hotel er kendetegnet ved, at man får sit eget private værelse, hvor man typisk også har sit eget badeværelse og toilet. Antallet a senge varierer, men den mest almindelige type værelser er enkeltmandsværelser og dobbeltværelser. Dog er familier også målgruppen for hoteller, så der findes også værelser med flere senge. I Japan er det endnu tilladt at ryge på visse hoteller, så her er der både ikke-rygerværelser og rygerværelser.

Det er ikke altid, at det japanske personale på et hotel kan tale engelsk, men de er alligevel meget hjælpsomme. Hoteller stiller typisk toiletartikler og håndklæder til rådighed, og så er der normalt roomservice med rengøring af værelset en gang dagligt. På værelset er der ofte et TV og køleskab, ligesom man har gratis adgang til internet. Mange hoteller stiller også diverse ydelser til rådighed såsom strygejern, vaskemaskine, offentligt bad, træningscenter, massage, og mange har også en restaurant tilknyttet, hvor man kan spise, hvis det er inkluderet i ens ophold - ellers må man betale for maden. Mange hoteller har døgnåbent, mens andre dog lukker sent på aftenen, så her skal man huske at være tilbage, før det bliver alt for sent.


Pas desuden på, at I ikke forveksler et japansk Love Hotel med et almindeligt hotel. Et Love Hotel er et hotel, hvor par kan komme og indgå i intimt samvær i private rammer.

Overnatning i Japan

Et hostel er en type vandrerhjem, der primært henvender sig til rejsende - folk på farten, der kun har brug for et sted at overnatte frem for at bo. I japan er disse ret udbredte og temmelig populære blandt unge, udenlandske turister og især bagpackere, eftersom det er meget billigt at bo på et hostel, hvor prisen typisk er det halve i forhold til et hotelværelse. Dette skyldes dog også forholdene, der må siges at være i noget mere simple.

På et hostel sover man som regel i køjesenge i sovesale eller store værelser, så dette er en social form for overnatning, og af den grund er det også populært for vennegrupper at vælge hostels, når de er på ferie sammen. Værelserne er dog typisk kønsopdelte, og hvis man er så heldig at få et separat værelse, så vil der på dette ikke være meget inventar udover en seng, da det sådan set mest er en soveplads, man betaler for.


Bad, toilet og køkken deles man om med de andre gæster, og der er normalt også et fællesområde, hvor man kan hygge med hinanden ved blandt andet at se TV eller spille spil. Et hostel er altså generelt et sted, hvor man kan lære nye mennesker at kende, da der er rig mulighed for at interagere med fremmede - også personalet, der er knapt så formelt som de ansatte på et hotel.

Overnatning i Japan

Vil man opleve traditionel japansk kultur eller have udsigt til japanske haver eller bjerge, så skal man vælge at overnatte på en ryokan eller i et tempel. Ryokan er den traditionelle type overnatningssteder, der i midten af det 20. århundrede blev udkonkurreret af de vestlige hoteller, og de findes derfor primært i yderområder og mindre byer, hvor de som regel drives af private.

Der er grundlæggende set tale om en type kroer, hvor man får sit eget private værelse, der har en traditionel indretning i form af futoner, skydedøre og små teborde (typisk er der også et TV). Der er dog intet badeværelse, men en tilknyttet fælles badesal eller tilmed en varm kilde (onsen), som alle gæsterne kan nyde godt af. 

I en ryokan er der mere kontakt mellem gæster og personale end på almindelige hoteller, og graden af service er også med til at sætte prisen på et ophold i vejret, idet en enkelt nat sagtens kan koste over 1000 kr. og på de populære ryokans kan prisen være endnu højere. Måltider er ofte inkluderet i prisen og serveres på bestemte tidspunkter, så ryokan anbefales til dem, der ikke skal på langfart, men giver sig tid til at nyde det lokale miljø og er villig til at betale for det.

Overnatning i Japan

Kapselhoteller er de absolut billigste hoteller i Japan, men også de mindst bekvemmelige. Der er kort sagt tale om kisteagtige bokse, der er placeret på række og oven på hinanden som små private værelser i et stort fællesrum. De er egentlig beregnet til forretningsfolk, der bare skal have et sted at overnatte, og det behov opfylder kapselhoteller trods alt, så hvis man kun har brug for at sted at tilbringe natten, så er dette en oplagt mulighed, selvom man er turist. Bad, køkken og toilet er noget, man deles om. Bemærk dog, at de fleste kapselhoteller kun er for mænd, så kvinder har ingen adgang, og hvis de har, så er det fordi, de har deres egen afdeling, medmindre der er tale om et kapselhotel, som kun er forbeholdt kvinder. Børn er derimod ikke tilladt. Prisen for en nat kan ligge helt nede i omegnen af 50 kroner, mens de mere centralt beliggende kan være over ti gange dyrere, men så er faciliteterne ofte også noget mere luksuriøse. Prisen afhænger nemlig også af kvaliteten, for kapselhoteller er endt med at blive så populære, at visse hoteller har gjort denne type overnatning temmelig lukrativ med ydelser som spa, sauna, biograf og fitness.

Når man ankommer til et kapselhotel, skal man altid smide skoene ved indgangen og anbringe disse i et skab. Typisk kan man også låse sine ejendele inde, for ens værelse er trods alt ikke andet end en kabine, der oftest kun måler 1 x 1 x 2 meter. Her kan man enten lukke sig inde med et gardin eller en lille dør, hvor der dog ikke er nogen lås, men det er ikke ligefrem, fordi de andre gæster går og kigger ind til en, da man trods alt respekterer hinandens personlige rum. Inde i kabinen er et lille TV, en lampe, arcondition og naturligvis en madras med pude og dyne. Det er ikke tilladt at snakke i telefon, ryge eller spise, mens man er i kabinen, så dette må man gøre på fællesarealerne, hvor man også har mulighed for at interagere med de andre gæster.

Overnatning i Japan

Businesshoteller er et billigt alternativ til almindelige hoteller. Præcis som med kapselhoteller er disse sådan set beregnet til forretningsfolk, men turister er også velkomne, og her får man det privatliv, som man mangler på kapselhoteller. Businesshoteller findes i forskellige varianter, men det er ikke ualmindeligt, at der på nogen kun udlejes enkeltmandsværelser og ikke må medbringes børn. Enkelte hoteller er desuden kun forbeholdt mænd - ellers har kvinder deres egen etage.

Der er nogle hoteller, hvor værelserne er store og minder om normale hotelværelser med vestlige senge, og så er der andre, hvor værelserne er små med en japansk futon på gulvet. TV er som regel fast inventar, men ikke alle hoteller tilbyder eget køleskab. På nogle hoteller har man ydermere sit eget toilet og badeværelse - på andre deles man om det med gæsterne på samme etage. Her er det desuden mere almindeligt med rygerværelser.

Det er en generel opfattelse, at forholdene på et businesshotel er lidt mere simple end på et almindeligt hotel, idet servicen ikke er på et lige så højt niveau. Sådan noget som restauranter er for eksempel ikke så udbredt på businesshoteller, der derfor anbefales til dem, der bare har brug for et sted at sove og opbevare deres bagage i private rammer.

Overnatning i Japan

Tempelophold er udlejning af værelser på templer, som oprindeligt blev lejet ud til rejsende på pilgrimsfærd, som havde brug for et sted at overnatte. Dengang var buddhismen statstøttet, men nu om dage er religiøse instanser dog afhængige af økonomiske bidrag fra offentligheden. Af den grund har man flere steder valgt at åbne templerne for denne, og mens nogen er blevet gjort til turistattraktioner, så har andre derimod valgt at tilbyde logi. Dette gør det muligt for turister at befinde sig i autentiske traditionelle rammer og samtidig opleve, hvordan en buddhistisk munk lever. Gæster bliver for eksempel inviteret til at deltage i morgenbøn klokken 6.00. Dog er det ikke almindeligt, at personalet kan engelsk - kun i de populære turistområder.

Præcis som med ryokans er værelserne indrettet i traditionel japansk stil, og også hér er måltider oftest inkluderet i prisen. Tempelophold er derfor også generelt dyre. En nat koster typisk omkring 1000 kroner per person, men det kan være meget dyrere, alt efter hvor populært stedet er. Det er ikke altid, at disse er at finde på online hotelsider - normalt skal man bestille et ophold via deres egen hjemmeside eller gennem et tilknyttet firma.

Total Page Visits: 641 - Today Page Visits: 1