Rejsebudget til Japan

At tage på ferie er tit forbundet med store udgifter, og derfor er det noget, som folk sparer op til. Japan er som sådan ikke et dyrt land, men det ligger langt væk, så turen dertil er en udgift, der skræmmer mange væk. Men turen til Japan kan faktisk klares til nogenlunde penge, og når man først er ankommet, så er det også nemt at klare sig for meget lidt. Mine første fire ture til Japan foregik, mens jeg var studerende på SU uden job ved siden af, og jeg er derfor vant til at rejse til Japan på et budget, der nok ligger langt under gennemsnittet, men jeg har alligevel fået noget ud af mine ferier. Hvis man ikke har noget budget og går all in på sin tur til Japan, så skal man bare slå sig løs, men forestillingen om at det kræver mange penge at rejse til Japan er en myte, der nok skyldes de uoverskuelige priser, som rejsearrangører kræver. Husk på, at de er forretninger, som skal tjene på at sende folk på ferie, så deres priser altså indeholder en stor ekstraudgift kaldet service.

Ulempen ved at kunne spare penge er, at man skal klare alt selv, men så bliver ens rejse trods alt også mere personlig, idet man selv laver research, selv sammensætter datoer og selv udvælger destinationer. Japan er også et kontantsamfund, så det kan bedst betale sig at tage til landet med en håndfuld penge, og på den måde kan man i forvejen have et budget at gøre godt med, så man undgår overforbrug. På denne side er samlet en liste med gode råd til, hvordan man kan spare penge på en tur til Japan, hvis man har et snævert budget at gøre godt med.

 

Rejsebudget til Japan


Den største udgift i forbindelse med en tur til Japan er typisk flybilletten, og her kan være mange flere tusinde kroner at spare, men generelt befinder de sig i den dyre ende, fordi Japan ligger på den anden side af kloden, og turen dertil tager derfor lang tid. Nogle gange er det faktisk muligt at finde flybilletter til Japan til et par tusinde kroner nogle dage før afrejse, fordi flyselskaberne står med tomme sæder, de gerne vil have fyldt ud. Andre gange kan det betale sig at bestille mere end et halvt år i forvejen, hvor priserne også er lave, for de har tendens til at stige, jo tættere man kommer på afrejsedatoen, efterhånden som flyet bliver fyldt op. Jeg er for eksempel typen, der nogle gange bestiller mere end et halvt år i forvejen, så jeg tidligt kan begynde at planlægge min ferie, og jeg har flere gange haft held med at finde billetter til under 5.000 kr. og har efterfølgende fulgt billetprisen på min rejse og set, hvordan den er steget til mere end dobbelt så meget en måned før afgang. Under mine rejsedagbøger her på hjemmesiden noterer jeg altid prisen, som rejsen har kostet at bestille. Og det skal naturligvis siges, at det altså er tur/retur-billetter.

Dette skyldes også, at jeg som regel rejser i påsken, hvilket er højtiden indenfor rejser til Japan. Rejser man uden for de store rejseperioder, så er der nemlig også penge at spare, for når der ikke er særlig meget rejseaktivitet, så er der færre kunder og dermed flere ledige sæder, hvilket altså betyder, at flyselskaberne sælger dem til billigere penge, end når efterspørgslen er høj. Er man en stor gruppe kan det anbefales at bestille i god tid, for hvis man er sent ude, kan det jo være, at der ikke er pladser nok. 

Vær desuden opmærksom på, at prisen på flybilletter er steget efter krigen i Ukraine begyndte grundet stigende priser på brændstof. Det betyder, at en tur til Japan generelt er blevet et par tusinde kroner dyrere end normalt, så de "billige" flybilletter ligger mellem 5000-8000 kr. alt efter valg af dato og flyselskab. I de populære rejseperioder skal man derfor nok forvente en billetpris på over 10.000 kr. Undersøg altid priser hos rejsearrangører og direkte hos flyselskaberne for at se, hvad der er billigst. Tjek også lige, om det bedre kan betale sig at rejse til/fra Japan en dag før eller senere, da der også kan være penge at spare ved det. Hvorfor bruge penge på overnatning og hjemrejse klokken 8 om morgenen, hvis man kan få et billigere fly klokken 22 dagen før? Så kan man endda også bruge natten på at sove på flyet hjem.

Rejsebudget til Japan


En af mine største udgifter under en rejse til Japan er desuden transport, fordi jeg rejser rundt i store dele af Japan. Jeg erhverver mig derfor et Rail Pass, der koster i omegnen af 1600 kr., men det giver mig også mulighed for at rejse stort set overalt. Man behøver dog ikke købe et Rail Pass, hvis man kun har tænkt sig at opholde sig i én by, for så kan det ikke betale sig, men lige så snart man for eksempel foretager en rundrejse mellem Tokyo og Kyoto, så er det lige før rejsen er betalt med et Rail Pass. Et nationalt Rail Pass anbefales dog kun, hvis man har tænkt sig at rejse over lange afstande, for der findes også regionale Rail Pass, der dækker et givent område i Japan, så det kan være en god ide at undersøge, hvor man gerne vil hen, og så vælge det Rail Pass, der egner sig bedst.

Et nationalt Rail Pass gælder desuden i uge-intervaller, så hvis man skal være i Japan i 10 dage, så kan det være spild af penge at købe et Rail Pass, der gælder to uger. Undersøg derfor muligheden for at bestille to regionale Rail Pass, hvis man rejser rundt i forskellige egne, eller om der overhovedet er behov for et Rail Pass de første eller sidste 3 dage. I Japan findes også forkellige lokale rejsepas, der tilbydes turister, så man bør altid undersøge sine muligheder. De lokale billetpriser i Japan er dog temmelig overkommelige, men generelt bør man holde sig fra taxaer, da de er ret dyre. Ofte kan man komme rundt i byer og til turistdestinationer med bus, så den slags skal man selvfølgelig undersøge og have styr på hjemmefra. 

Rejsebudget til Japan


Hvis man vil spare penge på overnatning i Japan, så skal man IKKE vælge de traditionelle gæstgiverier kaldet ryokan. De er typisk drevet af private, der yder en stor service med få gæster, og prisen er derfor derefter. Vil man overnatte i private omgivelser med alt det nødvendige, så findes der mange billige hoteller – også business-hoteller, som man ikke bør lade sig skræmme af, for trods navnet er de ofte indrettet som almindelige hoteller og svarer generelt til danske budget-hoteller, men det er ikke altid, at børn er velkomne, fordi de som udgangspunkt er tiltænkt forretningsfolk, men turister har også lov at overnatte der. Børn er heller ikke velkomne i de absolutte lavklasseshoteller: nemlig kapselhoteller, hvor man sover i sovesale med kabiner. Disse er dog billige, og man kan i mange byer købe en overnatning for under 100 kr. Det samme kan man på mange hostels, der er kendetegnet ved at være kollektivistisk indrettet med fælles køkken og bad, og nogle gange også et fælles sovekammer.

På hoteller er en billig pris som regel forbundet med dårlig udsigt eller upraktisk beliggenhed, så det er ikke nødvendigvis, fordi der er tale om et dårligt hotel, men man bør altid undersøge forholdene. Eksempelvis er rygning stadig tilladt på mange japanske hoteller. Man bør derfor gøre op med sig selv, hvilke forhold man er villig til at indfinde sig i og foretage sit valg ud fra ens personlige præferencer. Jeg har ikke brug for megen luksus, men jeg afslutter for eksempel altid en lang dag i Japan med et varmt karbad, så af den grund vælger jeg typisk hoteller, hvor der er et privat badeværelse til rådighed. Jeg har også prøvet couchsurfing i et privat hjem, hvilket var billigere end en hotelovernatning, men jeg foretrækker privatliv og er villig til at betale for det, hvilket også er grunden til, at jeg holder mig fra hostels, og med priserne på japanske hotelværelser, kan man lige så godt betale det ekstra for dem. Jeg betaler typisk mellem 250-400 kr. for en enkelt overnatning på 2-stjernede hoteller, men har da også betalt 500 kr. for overnatninger på 3-stjernede hoteller og sågar 80 kr. for overnatning på et ret sølle businesshotel, så overordnet set er prisen på overnatninger i Japan altså overskuelig.

Overordnet set hænger prisen på overnatning sammen med, hvilken type selskab man har med at gøre, for er man en hel familie, så er hoteller nok det mest praktiske, men er man alene, så kan kapselhoteller eller hostels være en mulighed. Det kan det også, hvis man er et par, men bemærk dog, at kapselhoteller ofte kun er for mænd eller kvinder – hvis de da ikke er kønsopdelte. Hvis man ønsker, at ens hotelophold i Japan skal være en del af den kulturelle oplevelse, skal man naturligvis investere i en ryokan, men så skal man også være villig til at betale prisen, da dette vil trække ens budget op.

Rejsebudget til Japan


Jeg er ikke det store madøre, så jeg sparer eksempelvis penge, ved at jeg ikke spiser på restauranter. Mange tager dog til Japan for at prøve maden, og den gode nyhed er, at japanere er et folkefærd, der elsker at spise ude, så restauranter svømmer i kunder, og prisen er derfor lav i forhold til i Danmark, hvis man altså holder sig til simple restauranter og ikke de fine af slagsen. Retter som ramen og sukiyaki kan man nogle steder få for under 30 kr. og det er generelt prislejet under 100 kr., hvor retter befinder sig, og tilbehør som gyoza eller surimi trækker ikke prisen markant op. Der er så meget unikt mad i Japan, og det kan være tillokkende at prøve det hele, og jeg er selv et offer for overforbrug, for min svage side er snacks, hvilket jeg køber masser af hver dag i Japan, fordi pakkerne generelt er ret små i forhold til i Danmark, så jeg har svært ved at få stillet den lille sult. Ulempen ved nye ting er, at man nu og da sætter tænderne i noget, der smager helt forfærdeligt, og så er de penge spildt, så det kan nok være en god ide at holde sig til noget, man ved, at man kan lide. 

Jeg køber som regel mad i konbinier (minisupermarkeder), for der kan man sagtens få lækre færdigretter, der kan opvarmes i butikken, og selvom det lyder sølle, så køber jeg også kopnudler, for i Japan kan man finde kopnudler, der fungerer som et komplet måltid. Det er også i konbinier, jeg finder frokost, som jeg kan spise på farten, idet de sælger massevis af to-go retter såsom brød og onigiri. En af mine helt store pengeslugere er drikkelse, for jeg elsker cola, og i Japan har man kun mærkecola, så jeg er nødt til at købe Coca Cola. Fordelen er, at en flaske er meget billigere end i Danmark, og i Japan er der salgsautomater overalt, så det er fristende at købe noget, når man kommer forbi en – MEN hvis der er en konbini i nærheden, så kan det altså bedre betale sig at købe noget at drikke dér. Det er ikke mange yen, man sparer, men i det store hele, så bliver det alligevel til en god sjat. På restauranter er man forpligtet til at servere gratis vand, så hvis man kan klare sig med det, så er penge på drikkelse sparet, og nogle steder er grøn te tilmed også en gratis service. I Japan giver man desuden ikke drikkepenge, så den udgift behøver man ikke tænke på.

Rejsebudget til Japan


I forhold til Danmark er Japan bestemt ikke et dyrt land, når det gælder turistattraktioner. En billetpris til helligsomme, templer, museer og lignende ligger typisk på mellem 300-500 yen, hvilket svarer til under 30 kr., og børn får rabat de fleste steder. Enkelte attraktioner ligger dog i den dyrere ende over 1000 yen, men det er stadig kun 60 kr. så det er ikke ligefrem, fordi ens budget skrider, og en attraktion er jo et sted, hvor man kommer for at opholde sig, så det er begrænset, hvor mange steder, man kan nå at se under sin tur til Japan. Generelt kan man sagtens holde sig under 1000 kr. per person på en uge i Japan, hvis man besøger almindelige steder. De dyre attraktioner er oftest akvarier og forlystelsesparker. I Japan er der ydermere mange gratis steder, man kan vælge at besøge. Dette gælder eksempelvis templer og helligdomme, der jo er religiøse instanser, hvor folk kommer for at bede og gøre ofringer, så det er slet ikke alle, der har status som deciderede turistattraktioner. I Tokyo findes flere gratis observatorier, og selvom det eksempelvis koster penge at besøge borge, så kan man også sagtens bare vælge at nyde dem udefra.

Under mine rejsedagbogsindlæg her på hjemmesiden noterer jeg, hvor mange penge jeg dagligt bruger på seværdigheder.

Rejsebudget til Japan


For mange mennesker er det shopping, der gør en ferie dyr, og der må man simpelthen bare beslutte sig for, hvad man egentlig har brug for, og om man overhovedet behøver at købe noget med hjem. Er det nødvendigt med en kimono, og har man brug for et legetøjssværd? Hvis man eksempelvis har brug for en souvenir, så kunne det måske være noget, som man samtidig kan gøre brug af såsom en tekop eller spisepinde, og så kunne man eventuelt vælge billige produkter i stedet for de dyre af slagsen, for en souvenir er trods alt bare et minde. Overordnet set kan det betale sig at købe souvenirs i almindelige butikker, fordi de samme produkter er dyrere i souvenirbutikker, fordi de lever på turisters impulskøb. I Japan findes der 100-yen butikker, hvor man kan få mange ting til under 10 kr., så her kunne man eventuelt også foretage sine snack-køb. Dog skal man huske, at der på japanske prisskilte er to priser – med og uden moms, så man skal altid kigge på den dyre, for ellers kan man risikere at gå shop amok og blive overrasket ved kassen.

 

Eksempel på én persons forbrug under en uge-rejse til Japan:


-Hvis vi går ud fra, at ferien er bestilt i god tid via et lavprisselskab med mellemlanding undervejs er det ikke urealistisk, at prisen på en flybillet kan ligge på omkring 7000 kr.

-Hvis man har tænkt sig at se store dele af Japan under sit besøg, får man brug for at nationalt Rail Pass til 1600 kr.

-Hvis man vil overnatte på hotel i syv dage, så kan man sagtens finde hoteller med enkeltværelser til under 300 kr. 300 x 7 = 2100 kr.

-Hvis man spiser på restaurant to gange om dagen, og ens måltider koster 50 kr. så bliver det 700 kr.

-Hvis man besøger 4 steder om dagen, hvor billetprisen er 30 kr. hvert sted, så bliver det 840 kr.

-Hvis man afholder sig fra at købe for mange souvenirs, men nøjes med et par enkelte ting, så kan man slippe afsted med under 100 kr.

Pris for ferie: 12.340 kr.


I dette eksempel runder budgettet altså 10.000 kr., og jeg har endda skruet op for prisen visse steder for at tilgodese folks forskellige behov. Det er eksempelvis ikke realistisk, at man hver dag besøger 4 steder, hvor billetprisen alle steder er 30 kr. (500 yen), for i Japan er det generelt en dyr billetpris, men så er der taget højde for, at man også kan besøge nogle dyre steder. Prisen på 50 kr. (næsten 1000 yen) per måltid er en forventet gennemsnitspris, hvis man spiser varieret i forskellige prislejer, og flybilletten er også en realistisk genemsnitspris liggende mellem de billige og dyre billetpriser. Jeg valgte ydermere hotelværelser frem for eksempelvis hostels, der kan være langt billigere, og jeg satte prisen på 300 kr. per nat, selvom man altså sagtens kan finde gode hotelværelser til mindre.

Så konklusionen må altså være, at man sagtens kan rejse til Japan for under 10.000 kr., så længe man er villig til at indskrænke sig, men at det som udgangpunkt er realistisk, at gå med et budget der hedder 15.000 kr. per person. De høje priser på flybilletter har også gjort det mere overkommeligt at benytte sig af rejseselskaber, som altså kan klare det meste af planlægningen for en. At tage på ferie er jo også en oplevelse, og at besøge en hidtil uprøvet kultur er en uforglemmelig en af slagsen, så i sidste ende vil de fleste nok mene, at pengene er givet godt ud, og at de indtryk, man tager med sig hjem, slet ikke kostede noget.

 

 

Total Page Visits: 1245 - Today Page Visits: 3