Etikette i Japan

Det er altid en god ide at sætte sig ind i og ikke mindst følge reglerne i et land, før man besøger det, så man dermed undgår at bryde uskrevne regler eller sågar den gældende lovgivning. Mange turister slæber fejlagtigt deres normale adfærd med sig, når de er på ferie uden at udvise det, der kan kaldes for kulturel tilpasning - altså at man anerkender, at man befinder sig i en anden kultur, hvis normer man derfor bør følge. Japan er et land, hvis kultur er meget anderledes fra den danske, så der derfor også er en anden levevis samt etikette. Her på siden er sammensat en liste over råd omkring god opførsel, som man altid bør udvise under ens ophold i Japan.

 

Etikette i Japan

Undgå at tale for højt, når I rejser med offentlig transport. Det er heller ikke i orden at snakke i mobil – kun i shinkansen, hvor man kan gå ud på mellemgangene. Musik, spil og film skal ses og høres med høretelefoner, men husk alligevel at skrue ned for lyden, så den ikke generer andre.

Etikette i Japan

I Japan hilser man på hinanden og udviser lydløs taknemmelighed med et buk. Det behøver ikke at være et dybt buk, men bare et langt nik med nakken. Det kan være, når man takker nogen for at have vist vej, eller når man vil forbi dem i toget.

Etikette i Japan

Rygning er ikke tilladt på de fleste offentlige steder – kun i de særlige rygerum og rygeområder, der er markeret med skilte. I nogle restauranter og hoteller er rygning dog endnu tilladt. At ryge, imens man går, er desuden noget, man bør afholde sig fra, og i nogle bydele er der tilmed røgfrie gader. De fleste japanere går afsides og stiller sig for sig selv for at ryge. Man skal heller ikke kaste skodder fra sig. Japanerne har en særlig pung, hvori de gemmer brugte skodder.

Etikette i Japan

Undgå at kysse og kæle for meget i det offentlige rum. For japanere kan det virke grænseoverskridende at se folk udvise fysisk nærkontakt i en sådan grad. Det er dog meget udbredt at flette fingre og holde i hånd.

Etikette i Japan

Japanere er vant til at stå tæt sammen i et proppet tog, så her skal I ikke være bange for at komme i berøring med andre og skubbe lidt til hinanden. Træder man over nogens tæer er det dog almindeligt at undskylde.

Etikette i Japan

Kommer man til et fremmed hjem (eller måske endda et hostel eller en ryokan), skal man altid tage skoene af i entreen. Der er eventuelt nogle sutsko, man kan tage på i stedet – disse skal skiftes ud, når man går på toilettet. I visse templer og ældre bygninger må man heller ikke betræde gulvet med sko på, så husk at holde øje med skilte.

Etikette i Japan

Det regner tit i Japan, så ofte går man rundt med en paraply. Uden for butikker og i hotellobbyer samt indgange til spisesteder står der paraplystativer, hvor man skal stille sin paraply i stedet for at slæbe den med sig indenfor. Husk, hvilken paraply der er jeres, så I ikke tager den forkerte med jer ud.

Etikette i Japan

Nogle japanere skiller sig ud fra mængden i deres påklædning og udseende, men lad være med at stirre. Det gør dem forlegne og utilpasse, for de ser anderledes ud, fordi de vil vise deres personlighed, og ikke fordi de vil have opmærksomhed. Det er desuden uhøfligt at pege på andre og man skal helt afholde sig fra at grine ad dem.

Etikette i Japan

På stationer er der rulletrapper, hvor man står på den ene side og går på den anden. Trapper er desuden markeret med pile, der viser, at man på den ene side går op, mens man på den anden side går ned. I myldretiden kan man dog opleve, at denne regel bliver brudt, når der for eksempel er mange mennesker, der kun skal den ene vej.

Etikette i Japan

Der kan være langt mellem skraldespandene i Japan, men lad være med at smide affaldet på gaden. Behold det på jer, til I passerer en skraldespand. I Japan sorterer man desuden affaldet, så husk at smide det i den rigtige beholder.

Etikette i Japan

Når man spiser nudler, må man gerne slubre, men det er knap så anerkendt, at man bider nudlerne over, imens man er i gang med at indtage dem.

Etikette i Japan

Japansk etikette foreskriver, at man skal behandle sine spisepinde pænt, så lad være med at lege med dem. Det er heller ikke i orden at stikke dem ned i sin mad eller krydse dem. Læg spisepindene oven på skålen, når I er færdige.

Etikette i Japan

I Japan er det ikke normalt at spise eller drikke, imens man går – kun i turistperioderne, hvor der er gang i salget af snacks. I lokaltog generer det også andre, hvis man begynder at spise, men i shinkansen og regionaltog er det i orden at nyde både mad og drikke.

Etikette i Japan

Lad være med at krølle pengesedler. I Japan behandler man penge med omhu, så når I skal betale for noget, så sørg for at folde sedlerne pænt ud. Det er desuden almindeligt, at man benytter begge hænder, når man overrækker pengesedler eller tager imod dem.

Etikette i Japan

Der er visse steder i Japan, der betragtes som særligt hellige, og derfor må man ikke fotografere dem. Husk at holde øje med skilte og respekter dem. Det kan også være fristende at tage billeder af kvinder, når de går på gaden i deres kimono, men husk, at de er gået ud for at nyde dagen ligesom alle andre, så det kan være irriterende, hvis de hele tiden bliver stoppet af turister, der vil tage billeder af dem. Vær derfor ekstra venlig, hvis I vil spørge nogen, om de vil stille op til et billede.

Etikette i Japan

Visse steder kan man risikere at blive afvist, hvis man har synlige tatoveringer. Det gælder især varme kilder og offentlige badeanstalter. Japan er også et semiracistisk samfund, hvor man kan afvise at betjene eller sælge ting til udlændinge. Det kan være svært at acceptere, men at brokke sig fører ingen steder hen og virker for japanerne som en bekræftelse af, at udlændinge kan være problematiske.

Etikette i Japan

Ved mange templer og helligdomme vil man opleve, at der ligger mønter. Disse skal man lade være, da der er tale om ofringer fra de besøgende. Nogle steder bliver pengene samlet sammen af de ansatte, så de kan betale for vedligeholdelse, andre steder bliver de liggende til evig tid.

Etikette i Japan

Det siger næsten sig selv, men i Japan må man ikke være nøgen i det offentlige rum, hvilket også betyder, at udendørs nøgenfotografering er forbudt (amning er dog tilladt, men det er normalt at dække sig til). Man må faktisk heller ikke medbringe "uanstændigt materiale" ind i landet (heriblandt hård porno).

Total Page Visits: 499 - Today Page Visits: 1