Dosanko er en af i alt 8 indfødte japanske hesteracer, og den eneste af disse, som ikke er kritisk truet, hvilket skyldes et omfattende avlsarbejde i den sidste halvdel af 1900-tallet, hvor man fik sikret racen, idet der nu findes omkring 2000 eksemplarer, hvoraf størstedelen af disse er at finde på Hokkaido, af hvilken grund dosanko-heste også er kendt som Hokkaido-heste eller Hokkaido-ponyer. Dosanko er netop en pony, idet en fuldvoksen hest når en højde på cirka 130 centimeter. Hestene findes desuden i forskellige farver - både hvad angår pelsnuancer og man.
Heste blev bragt til Japan fra det asiatiske fastland for mere end 1000 år siden. Disse heste blev blandt andet anvendt til markarbejde, transport samt i krig, men dosanko-heste opstod faktisk som følge af fiskere, som under Edo-perioden rejste til Hokkaido for at fiske i løbet af sommerhalvåret. I vinterhalvåret vendte de tilbage til Honshu, hvor de kom fra, men de bragte imidlertid ikke hestene med sig, og disse blev derfor efterladt på Hokkaido, hvor de måtte overleve på egen hånd om vinteren, hvor Hokkaido oplever snefald og minusgrader. Hestene måtte således tilpasse sig det hårde miljø og klima, så i løbet af generationer opstod dosanko-racen, der er kendetegnet ved at være en kompakt og stærk hest, der egner sig mere til trav end til ridning. Om vinteren udvikler de desuden tykkere pels for bedre at kunne holde varmen.
Det menes, at dosanko-heste er efterkommere af nanbu-heste, som ikke længere eksisterer. I slutningen af 1800-tallet begyndte Japan nemlig at importere heste fra udlandet, som man krydsede med japanske racer, så disse med tiden forsvandt, hvilket er forklaringen på, at der nu kun findes 8 japanske hesteracer. Dosanko-hestene formåede at overleve, fordi Hokkaido ikke blev en del af det japanske territorium før i slutningen af 1800-tallet, hvor man for alvor begyndte at befolke øen og udvikle denne. Den dag i dag får mange heste stadig lov til at græsse frit om vinteren, hvor bjørnene på Hokkaido går i hi, mens de resten af året er at finde på hesterancher.