Japansk mår

Japansk mårDen japanske mår er en selvstændig art inden for mårfamilien og består af to underarter, hvoraf den ene af disse kun lever på øen Tsushima, mens den anden lever udbredt i store dele af resten af Japan – herunder Hokkaido, hvor den japanske mår er blevet introduceret, selvom der her lever zobler, som ligeledes hører under mårfamilien. Den japansk mår har en kropslængde på cirka en halv meter med en halelængde på nogenlunde det halve af kropslængden. Vægten ligger på mellem 1 og 1,5 kg – hannerne er tungere end hunnerne. Pelsen varierer alt efter årstiden, idet den i sommermånederne er brun, mens den om vinteren er lysere med rødlige nuancer og ofte med et karakteristisk hvidt hoved, der til gengæld er mørkt om sommeren.

Den japanske mår lever i skovområder, hvor dens kost består af mindre dyr såsom harer, gnavere, fisk og fugle, men de kan også sagtens spise frugter og nødder, og den japanske mår har faktisk en vigtig rolle i det japanske økosystem, idet den er med til at sprede frø med sin afføring. Den japanske mår lever en selvstændig tilværelse i territorier og kommer kun i kontakt med andre individer under parringssæsonen i løbet af foråret. En mår føder op til fem unger, der er klar til at flytte hjemmefra efter et par måneder. En mår er kendetegnet ved at kunne klare sig i alle miljøer, idet dyrene kan begå sig på jorden såvel som i træer, og derfor er den japanske mår heller ikke truet, men skovfældning udgør imidlertid en trussel, da dette er med til at begrænse leveområderne, så der bliver kamp om pladserne. På øen Tsushima er måren dog fredet, og den japanske mår har desuden fået status som et naturmonument.

Præcis som med japanske ræve og mårhunde, så har måren historisk set haft en særlig status i den japanske kultur, hvor man længe har tillagt dyrene overnaturlige egenskaber, da de siges, at måren er i stand til at skifte form og sågar forklæde sig som et menneske.

Total Page Visits: 26 - Today Page Visits: 1