Japansk sumpskildpadde

Japansk sumpskildpadde

Den japanske sumpskildpadde er en skildpaddeart tilhørende familien af Gamle verden sumpskildpadder. Ligesom med andre sumpskildpadder foretrækker den japansk sumpskildpadde at leve i vand, selvom den altså er udstyret med ben og derfor også sagtens kan bevæge sig på land. Skildpadderne lever vildt på tre af Japans fire hovedøer: Honshu, Shikoku og Kyushu samt omkringliggende småøer, men da der er tale om en koldblodet art, er de primært begrænset til de sydlige egne, og derfor lever de heller ikke vildt på Japans nordligste hovedø, Hokkaido, men de kan faktisk udholde temperaturer ned til omkring 5 grader. Om vinteren går de i hi i huler uden for vandet. Skildpadderne lever i både floder, søer, damme og vandløb, hvor de lever af fisk, frøer, insekter, krebsdyr og lignende.

Menneskelig aktivitet har været med til at svække bestanden i naturen, men den japanske sumpskildpadde anses dog ikke for at være truet. Mennesker er imidlertid også med til at opretholde bestanden, eftersom skildpadderne er populære som kæledyr, ligesom man typisk finder dem i damme i offentlige haver, hvor de lever side om side med andre dyr, såsom karper. Sumpskildpadder er dog i stand til at formere sig på tværs af arter, så i fangenskab opstår der nogle gange krydsninger, når japanske sumpskildpadder parrer sig med sumpskildpadder fra andre familier.

Udseendet på skildpadderne varierer gevaldigt, idet nogle eksemplarer har lyse og nærmest gullige skjold, mens andre har brunlige eller grålige skjold. Oven i det er der stor forskel på kønnene, hvilket mest ses i størrelsen, eftersom hanner er mindre end hunnerne. En hunskildpadde bliver som regel omkring 22 centimeter lang, mens en hanskildpadde bliver omkring 15 centimeter lang. Størrelsen er også betinget af leveforholdene - jo mere plads, desto større bliver skildpadderne. 

 

Total Page Visits: 557 - Today Page Visits: 1