Setsubun

Setsubun

Setsubun er traditionelt set betegnelsen for skellet mellem de fire årstider, men er et begreb, der nu anvendes om dagen før forårets begyndelse, hvilket før i tiden blev anset for at være i begyndelsen af februar, før man i Japan gik over til at benytte sig af den gregorianske kalender i slutningen af 1800-tallet. Typisk falder Setsubun nu mellem den 2. og 4. februar, og dagen havde engang status som et slags sekundært nytår, men i dag er der blot tale om en højtid og ikke en national helligdag. Fejringen af Setsubun finder dog stadig sted og har fortsat aner til dagens oprindelige tilknytning til nytåret, for engang mente man nemlig, at åndeverdenen var nærmest den fysiske verden ved et nyt års begyndelse, og derfor udførte man en række ritualer for at holde onde ånder og dæmoner på afstand. Det er disse ritualer, der den dag i dag kendetegner markeringen af Setsubun, hvor man forsøger at holde det onde på afstand.

Engang har det været udbredt at holde onde ånder og dæmoner væk via larm fra eksempelvis trommer eller dårlig lugt fra eksempelvis fiskehoveder, som man hang ude foran sit hjem. Disse ritualer er ikke længere særlig udbredte, og selvom man fejrer Setsubun på forskellig vis i de japanske regioner, så er der et enkelt ritual, der går igen overalt i landet – nemlig det at kaste ristede soyabønner, hvilket efter sigende også skulle holde ondskaben borte. I private hjem er det traditionelt set manden, der iført en dæmonmaske kaster soyabønner ud foran familiens hjem med beskeden om, at det onde skal holde sig væk, og det gode skal komme ind, før han lukker døren i. Med tiden er det dog blevet en skik, som alle køn og aldre kan praktisere, og ristede soyabønner og dæmonmasker sælges i butikkerne i dagene op til Setsubun. På selve dagen spiser man som regel også soyabønner – nærmere betegnet det samme antal, der svarer til ens alder, for på den måde at holde ondskaben borte fra ens krop, og så er det i nogle egne også en tradition at spise uskårede sushiruller kendt som ehomaki, mens man har lukkede øjne og vender i “heldets retning”, der varierer år efter år.

Ude i det offentlige rum bliver Setsubun også markeret med dæmondekorationer, og så finder bønnekasteriet også sted ved lokale festivaler tilknyttet templer og helligdomme, hvor man kan komme og se ristede soyabønner blive kastet i små eller store arrangementer, der varierer alt efter sted. Nogle steder er der tale om opvisninger, hvor folk spiller dæmoner, der drives på flugt, hvilket de opmødte selv kan deltage i ved at kaste med bønner, og andre steder er der tale om en enorm begivenhed, der trækker tusinder til, fordi bønnerne kastes ud til folk, og det at gribe dem menes at bringe held.

 

Total Page Visits: 163 - Today Page Visits: 1