Amazake betyder direkte oversat "sød alkohol", og det er lige præcis, hvad der er tale om. Amazake er nemlig en alkoholisk drik fremstillet af fermenteret ris med en dominerende sødme, så der mere er tale om et sødemiddel, hvilket man da også kan benytte amazake til. Som drikkelse er det normalt at nyde amazake i små mængder som flydende dessert, ligesom det tilmed findes i en alkoholfri udgave, så selv småbørn kan nyde det. Amasake ligner endda mælk, idet der er tale om en hvidlig væske, der skyldes, at den fermenterede ris fortyndes med vand, som opvarmes til kogepunktet før den serveres enten varm eller kold alt efter årstid.
Amazake drikkes som regel varmt om vinteren og koldt om sommeren og serveres typisk med ingefær på kroer eller beværtninger, hvor man ofte får udleveret en ske, så man kan spise de blødgjorte ris, som ikke altid er blevet siet fra og i visse tilfælde udgør det meste af konsistensen, så der nærmest bliver tale om en slags grød. Dog kan man også købe færdiglavet amazake i butikkerne - selv uden for Japans grænser. Drikken er rig på B-vitamin og drikkes ofte, når man har tømmermænd i Japan.
Selvom der er mange måder at fremstille amazake på, så har fremgangsmetoden stort set været den samme i århundreder, idet man benytter sig af svampen koji til at gære risen, så denne nedbrydes til sukker via enzymerne i svampene, hvorved man opnår en naturlig sødme.