Surimi

SurimiSurimi er en puré lavet af kød – primært fra fisk – som anvendes i forskellige asiatiske retter – for eksempel som fiskeboller eller fiskekager. I Vesten er surimi imidlertid endt med at blive et synonym for forloren krabbe, idet man kan fremstille surimi som både ligner og smager af krabbekød. Dette gøres gennem en omfattende proces, hvor det anvendte kød får udvasket sin smag og herefter tilsat kunstige smagsstoffer, der giver det en mere skaldyrsagtig smag, mens det ligeledes får tilsat stabilisatorer og ingredienser såsom olie, æggehvider og stivelse, der ændrer på dets konsistens og gør denne mere fast. Ofte får surimi ligeledes tilsat farve, så det får en orange hinde med et lyst indre – altså så det ligner kød fra skaldyr, selvom det oftest er lavet af fisk.

Typisk sælges surimi som pinde – mest kendt er nok krabbepindene crab sticks, som dog intet har med krabber at gøre, men det er også muligt at fremstille surimi, så dette imiterer rejer. Selvom det er tidskrævende og dyrt at fremstille surimi, så er dette faktisk et billigere alternativ end at fange og købe rigtige skaldyr, og det er samtidig med til at forhindre overfiskeri af eksempelvis krabber og rejer. Ideen med at producere forlorne skaldyr opstod i Japan i 1960’erne for at få noget ud af overskudsfisk, som var svære at sælge, og det er siden blevet en populær industri med sin helt egen markedsandel indenfor fiskeretter. I dag anvendes mere end 2 % af verdens fiskefangst i produktionen af surimi. Mens det i Japan og Vesten er mest populært at anvende fisk i produktionen af surimi, så benytter man også kød fra pattedyr som køer og grise i Asien.

Total Page Visits: 749 - Today Page Visits: 1