Sushi

Sushi

Sushi er den overordnede betegnelse for eddikemarineret ris samt de retter, hvori dette udgør hovedingrediensen. Uden for Japan er ordet sushi dog blevet synonym for små anretninger af ris med grøntsager og/eller rå fisk som en inkorporeret del af retten. Sushi opstod oprindeligt som en ret, der i dag er kendt som narezushi, hvilket er fermenteret ris, der bliver anvendt til at konservere fisk over flere måneder - en metode, der opstod i Kina, men som fandt vej til Japan, hvor man i modsætning til kineserne begyndte at spise risene sammen med fisken. Med tiden valgte man så at væde risene i eddike, hvorved den moderne udgave af sushi-ris opstod, og samtidig blev det populært at spise ris sammen med rå fisk, hvilket i begyndelsen af 1800-tallet førte til den ret, der i dag er kendt som sushi, da kokken Hanaya Yohei forenede ris og rå fisk i en fælles anretning, der faktisk startede ud som gademad. De små snacks blev så populære, at mange restauranter valgte at tage dem til sig og skabe deres egne versioner, hvilket førte til udviklingen af de utallige typer sushi, der i dag findes i og uden for Japan. Fælles for dem alle er, at de indeholder ris, men ellers kan de have forskellige ingredienser såsom rå fisk, skaldyr, rogn, blæksprutte, grøntsager, frugter og tang, mens de typisk serveres med tilbehør som wasabi og soyasovs.

Rå fisk skåret i skiver kaldes for sashimi og er altså ikke en nødvendig del af sushi, ligesom det kan serveres separat ved siden af selve sushien. Sushi er derimod de små risanretninger, der kan variere i udseende, men fælles for dem alle er, at der er tale om små stykker, der nemt kan tages op med spisepinde og spises i en enkelt mundfuld. Ris rullet sammen i tang og skåret i skiver kaldes på dansk for en makirulle, mens den japanske betegnelse er makizushi. Som regel har denne type sushi et ydre lag af tang, men i den omvendte udgave kaldet uramaki er tangen dog inde i selve rullen, hvor ingredienser som fisk og grøntsager desuden befinder sig som en kerne omsluttet af ris. Dette er dog ikke tilfældet med kaburimaki, hvor den rå fisk derimod er lagt oven på den udskårne uramaki. Dermed minder de om nigirizushi, der er ovale klumper af ris med ingredienserne lagt oven på. En intakt makirulle kaldes desuden ehou-maki, som i nogle regioner spises under Setsubun, idet det siges at bringe lykke. Makiruller findes desuden i forskellige udgaver - der er hosomaki (tynd makirulle), som kun består af én ingrediens som fyld, og så er der futomaki (tyk makirulle), der har flere ingredienser som fyld.

Sushi kan nemt laves derhjemme, men i Japan er det også populært at spise på restauranter, ligesom man kan købe sushi-bokse i butikker. Sushi serveres eksempelvis på restauranter, der specialiserer sig i sushi, hvor man kan bestille det som små anretninger eller som en lille buffet med et stort udvalg af forskellige typer sushi. En anden populær måde at spise sushi er på restauranter med et kaiten-zushi koncept, hvilket vi i Danmark kender som running sushi, hvor de spisende gæster sidder ved siden af et samlebånd, hvor maden kører forbi, så man kan tage det, som man har lyst til. Den første kaiten-zushi restaurant åbnede i Japan i 1958, hvor sushi stadig ikke var så udbredt uden for landets grænser, men i løbet af de kommende årtier blev Vesten fascineret af japansk kultur, hvilket endte med, at sushi blev et fænomen i USA i løbet af 1980'erne, hvor sushien med sit æstetiske udtryk fik status som en eksotisk delikatesse, hvilket resulterede i rettens globale popularitet. Den første sushi-restaurant åbnede i Danmark i 1986, men det var først i 1990'erne, at danskerne for alvor tog sushi til sig, så det nu er endt med at blive den mest populære japanske ret i Danmark, og så er det endda også noget, som man typisk spiser med spisepinde i Vesten.

Total Page Visits: 659 - Today Page Visits: 1