Umeboshi er fermenterede ume-frugter, der kan serveres enten fugtige eller tørre, så de mest af alt minder om svesker. Umeboshi er røde i farven og bliver som regel kaldt for syltede blommer, selvom ume-frugten mere minder om abrikoser. Frugterne høstes, før de er modne, og bliver herefter anbragt i store kar fyldt med vand og store mængder salt, hvor fermenteringen finder sted i en til to måneder, inden de syltede frugter lægges til tørre i en uges tid. De farveløse ume-frugter kan sælges som shiroboshi, men ellers pakker man frugterne ind i shiso-blade, hvorpå de gennemgår endnu en fermenteringsproces i op til to år, hvor de antager en rødlig nuance, idet de opsuger farven fra shiso-bladene. Herefter er frugterne klar til at blive solgt i forskellige typer af pakker og beholdere.
Frugterne kan sagtens spises separat som en lille snack, men det er også udbredt at benytte dem som elementer i madretter, hvor de kan fungere som et syrligt modspil til de andre ingredienser. Ofte ser man umeboshi indgå i retter med ris, såsom i en onigiri eller en japansk madpakke, hvor umeboshi kan få risen til at ligne det japansk flag. Ume-frugter er rige på citronsyre, og selvom de typisk syltes med salt, så findes der også søde varianter, der er knap så sure. Generelt er umeboshi dog kendt for sin salte og syrlige smag, så det er noget, som selv nogle japanere ikke bryder sig om, og grundet det høje indhold af salt, skal man helst ikke spise for mange af gangen. Alligevel er det udbredt blandt japanere at spise et par stykker i løbet af dagen.
Historisk set er umeboshi nemlig blevet anset for at have en gavnlig effekt, idet man før i tiden har ment, at umeboshi kunne hjælpe på diverse fysiske lidelser, hvilket er en udbredt overbevisning selv nu om dage. Umeboshi består dog mest af vand, og udover det høje saltindhold er også flere vitaminer og mineraler.