Jødedom i Japan

Jødedom i Japan

Jødedommen er en minoritetsreligion i Japan, idet der stort set ikke findes japanske jøder. Langt under 1% af befolkningen i Japan menes at være jøder, og størstedelen af disse er udlændinge, der bor mere eller mindre permanent i Japan. Det er således svært for jøder at opbygge og bevare et religiøst sammenhold, eftersom der simpelthen er mangel på rabbinere, så det ikke er muligt at drive synagoger rundt om i landet. I stedet eksisterer der to små jødesamfund i både Tokyo og Kobe, men at dyrke jødedommen uden for de to byer er praktisk talt umuligt i selskab med andre. Grunden, til at jødedommen aldrig rigtig har slået igennem i Japan, skyldes først og fremmest, at japanernes virkelighedsopfattelse i høj grad er blevet påvirket af shintoismen og buddhismen, hvor det er muligt at have flere guder, så religioner med en enkelt gud er ganske enkelt svære for mange japanere at forholde sig til, og derfor er kristendommen og islam heller ikke så udbredt i Japan.

Kristendommen var også medvirkende til, at Japan i begyndelsen af 1600-tallet valgte at lukke grænserne af i 250 år, idet man anså koloniseringen, hvor kristendommen var en våben i denne, for at være en trussel mod den japanske kultur. Jødedommen havde på dette tidspunkt også fundet vej til Japan via handelsrejsende, men blev ligeledes fordrevet, da kontakten til udlandet blev begrænset. I slutningen af 1800-tallet åbnede Japan grænserne op, og mange udlændinge rejse til landet – heriblandt flere jøder, der sørgede for at opføre Japans første synagoge i Yokohama. Efter det store Kanto-jordskælv i 1923, valgte nogle grupper så at flytte til Kobe, hvilket er grunden til, at de jødiske samfund i dag findes fordelt i henholdsvis hovedstaden og Kobe.

Under Anden Verdenskrig var Japan faktisk et sikkert land for jøder, for selvom Japan og Tyskland var allierede, så var Japans krigsførelse ikke baseret på antisemitisme, så hver gang nazisterne anmodede Japan om at henrette jøder i deres erobrede territorier, så nægtede de. Den japanske vicekonsul Chiune Sugihara, der under krigen var diplomat i Litauen, sørgede sågar for at hjælpe flere tusinde polske jøder på flugt videre i sikkerhed ved at udstede dem visa, så de frit kunne rejse rundt i Japans territorier og også hele vejen til Japan, men de fleste endte dog op i en ghetto i Shanghai. Sugihara er siden blevet hyldet for sin gerning og blevet kaldt den japanske Schindler, så i Japan er hans gravsted velbesøgt af jøder.

Total Page Visits: 251 - Today Page Visits: 1