Kami

KamiI shintoismen kaldes guder for kami. Der er tale om spirituelle skabninger, der er tilknyttet alt i denne verden – både det levende, det døde, elementer, fænomener og sågar abstrakte koncepter. Der findes tilmed kamier tilhørende visse slægter, da disse betragtes som de allertidsligste forfædre. Kami er ikke selvstændige væsner, men en kreativ manifestation af det, de repræsenterer. De bor i en parallel gudeverden, som reflekteres på jorden, hvor de kommer til udtryk som alt lige fra håndgribelige ting som sten, floder og bjerge til uhåndgribelige fænomener som kærlighed, mod og død.

Grundlæggende set kan man sige, at alt ifølge shintoismen er indbegrebet af en åndelighed. Denne åndelighed kan tilbedes med blandt andet bøn, festivaler og ofringer. Mange shinto-templer er dedikeret til bestemte kami. Kamier er nemlig blide og venlige, når de bliver respekteret, men så snart de føler sig hånet eller ignoreret, så tøver de ikke med at vise deres vrede. Af samme grund siges naturkatastrofer at være gudernes værk. Visse steder i Japan er særligt hellige, fordi man mener, at disse er tæt forbundet til kami, og nogle dyr siges tilmed at være gudernes budbringere. Både steder og dyr kan derfor også tilbedes som kami.

Kamier skabte ikke universet – de opstod i det, men skabte derimod Japan, hvorfor japanerne altså længe betragtede deres land som gudernes land, ligesom de så sig selv som værende overlegne i forhold til andre folkefærd. Ifølge myten er Kejseren nemlig beslægtet med solguden Amaterasu. Nogle kamier er portrætteret som mennesker, og de besidder tilmed også køn.

På japansk kaldes den gud, som man kender fra kristendommen, islam og jødedommen, også for kami.

Total Page Visits: 302 - Today Page Visits: 1