Hvorfor går japanere med operationsmasker?

Hvorfor går japanere med operationsmasker?I Vesten er det ikke almindeligt, at man dækker sit ansigt til, men i Asien ser man i stigende grad, at mennesker bevæger sig udenfor med masker på – operationsmasker, der ellers burde anvendes af læger og sundhedspersonale. I visse dele af verden kan dette skyldes luftforurening, men trenden i Japan begyndte allerede efter den spanske syge i 1918 og slog især igennem efter henholdsvis SARS-epidemien og fugleinfluenzaen i starten af det 21. århundrede, hvor det at gå med maske tilsyneladende mindskede smitterisikoen. I Japan har man ikke den samme luftforurening, som man for eksempel ser i Kina, og epidemier har ikke været et lige så stort problem som i andre asiatiske lande. Alligevel vælger mange japanere at bære operationsmasker både ude og inde. Forklaringen på dette er forskellig fra person til person, men der er tre overordnede faktorer, man bør forholde sig til.

 

1. Sundhed
I Japan er det ikke alle arbejdspladser, der har det, vi i Danmark kender som betalte sygedage, hvor man får løn, selvom man ikke møder op på arbejde. At blive syg er derfor forbundet med et økonomisk tab for den arbejdende japaner, og derfor vil man for alt i verden afholde sig fra at blive syg. Dette kan skabe en slags bakteriefobi, der udfolder sig ved, at man permanant vælger at sænke smitterisikoen, hvilket for eksempel kan gøres ved at dække sine luftveje til, så en forkølelse nemmere undgås. Er man endt med at blive syg, så kan konsekvensen være, at man mister indkomst, men det er generelt ildeset, at man som medarbejder bliver væk fra sin arbejdsplads, og derfor er det ikke ualmindeligt, at man møder op på arbejde, selvom man er syg. For at undgå at smitte andre kan en maske være nødvendigt, men lider man af allergi, er det også normalt at gå med maske for på den måde at afholde sig fra at nyse eller hoste andre i hovedet. Som reaktion kan folk i ens omgangskreds dog også vælge at gå med maske, fordi de er bange for at blive smittet, hvis de ser eller fornemmer, at man er syg, og således er der altså blevet skabt en cyklus, hvor både raske og syge japanere vælger at bære operationsmasker. I Japan er man generelt meget fokuseret på hygiejne, så at bære maske kan sammenlignes med at vaske fingre. For nogen er det simpelthen også en måde at holde ansigtet varmt om vinteren på samme måde som vanter og huer.

 

2. Social angst
I Danmark betragter man det at dække ansigtet til som en afstandstagen til sine omgivelser. Dette kan også være tilfældet i Japan, hvor især unge mennesker, der finder det ubehageligt at indgå i social kontakt kan vælge at “trække sig tilbage” ved at dække ansigtet til. Den legitime anvendelse af operationsmasker i det offentlige rum muliggør dette. Mange ville måske hellere benytte sig af rigtige masker eller sågar tørklæder, men med operationsmasker kan man afskærme sig fra omverdenen og alligevel ligne et normalt menneske. Er man genert eller utilfreds med sit udseende eller smil er operationsmasker også en hjælp, så man føler sig bedre tilpas i visse situationer, hvor man er i kontakt med andre mennesker.

 

3. Mode
Operationsmasker er endt med at blive et accessory i stil med tasker eller piercinger, så mange vælger at gå med maske, fordi de synes, det er smart eller ser godt ud. Operationsmasker bliver ikke kun solgt i hvide udgaver, men findes nu også med print, farver og i forskellige designs, så man kan finde den maske, der passer til ens stil og tilmed skifte dagligt, hvis man ønsker variation. Har man en hvid maske kan man vælge at lave sit eget design ved at farvelægge den eller tilmed få venner eller familie til at dekorere den, så man på den måde har et personligt udtryk.

 

Operationsmasker er efter alt at dømme kommet for at blive i Japan. Der kommer stadig flere og flere mennesker, der vælger at iføre sig en maske, så et almindeligt gadebillede vil minde om en katastrofescene for folkefærd i andre dele af verden. Det er dog muligt, at fænomenet vil sprede sig uden for Asiens grænser, hvis det først begynder at blive populært at dække sit ansigt til i visse situationer.

Hvorfor går japanere med operationsmasker?562total visits,8visits today