Gennemsnitshøjden for japanere nåede sit højeste i 1970'erne, men er siden faldet en smule, så den for mændenes vedkommende i dag ligger på cirka 1.71, mens den hos kvinderne befinder sig omkring 1.59. Japanere er således en smule lavere end koreanere og kinesere, og japanske mænd er i gennemsnit 10 centimeter lavere end de danske, mens de japanske kvinder i gennemsnit er 8 centimeter lavere end de danske kvinder. Væksten hos japanske drenge og piger er nogenlunde identisk indtil 12års-alderen, hvor drengene overhaler pigerne, og når japanerne runder 75 år vil de i gennemsnit være krympet omkring 8 centimeter, hvilket også er forklaringen på, at gennemsnitshøjden i Japan har været faldende de seneste par årtier, hvor Japan er blevet et ældresamfund.
I slutningen af 1800-tallet var japanerne omkring 15 centimeter lavere, end de er i dag, og dette skyldes primært ændringen i deres kost, der nu om dage er mere varieret og næringsrig. Dette har også haft indvirkning på japanernes kropsvægt, for i takt med at de er blevet højere, er de også blevet tungere. For mændenes vedkommende er gennemsnitsvægten for alle aldersgrupper under 70 kilo, mens den hos kvinderne er under 55 kilo. Baseret på WHO's kriterier er Japan således det OECD-land med færrest overvægtige indbyggere, da under 5 % af befolkningen har et BMI-tal på over 30. I Japan har man dog sat sin egen standard for, hvornår man betegnes som overvægtig, idet man anvender et BMI-tal på 25 som grænse, hvilket vil sige, at over 20 % af japanerne faktisk har status som overvægtige i japansk optik. Tøj i store størrelser er derfor ikke almindeligt i japanske butikker, og grundet gennemsnitshøjden, så er store fødder heller ikke så udbredt, hvilket betyder, at skostørrelser som regel ender ved størrelse 44 hos mænd og 40 hos kvinder.
Der er generelt et samfundsfokus på overvægt - både fordi en slank figur anses for at være sund og tilmed betragtes som et skønhedsideal. Dette har blandt andet bevirket, at diæter er meget populære i Japan - især blandt kvinder, hvilket er forklaringen på, at flere mænd har status som overvægtige. Selv gravide opfordres til at holde en slank figur, mens de venter barn, og dette har bevirket, at vægten blandt nyfødte er faldet i Japan, så næsten 10 % fødes som undervægtige. Ældre menneskers vægt bliver desuden nøje overvåget af deres læger, som opfordrer dem til at spise sundere eller motionere, hvis der skulle ske en pludselig vægtforøgelse, hvilket skyldes, at der i 2008 blev indført en lov, der grundlæggende set har til formål at forebygge overvægt i Japan.
Denne lov inderbær blandt andet, at voksne menneskers livvidde måles, og hvis denne overskrider 90 cm. hos kvinder og 85 cm. hos mænd, så vil de blive tilbudt vægtkonsultation. Men offentlige virksomheder bliver imidlertid også bedt om at måle livvidden hos deres ansatte, og hvis for mange ansatte overskrider grænsen, så vil det få økonomiske konsekvenser for virksomheden. Generelt kan det altså siges, at japanerne både sørger for at holde sig slanke for deres egen og fællesskabets skyld, og derfor er fælles træningsøvelser også udbredt hos mange virksomheder, så det gøres til et kollektivt projekt at holde sig i form - noget man allerede lærer i skolen, hvor overvægt er en hyppig foranledning til mobning, idet man meget hurtigt skiller sig ud, hvis man vejer for meget.