Valentinsdag og White Day

Valentinsdag og White DayValentinsdag fejres den 14. februar – også i Japan, hvor det blev en årlig tradition at hylde kærligheden i efterkrigstiden, hvor man lod sig inspirere af den amerikanske tendens med at give chokolade til sin udkårne. Japanerne blev nemlig introduceret for Valentinsdag via konfektfabrikanten Morozoff Limited, der allerede i 1936 bragte Valentinsdag til Japan, så udlændinge kunne fejre dagen, men i 1950’erne begyndte man så at producere hjerteformede chokolader til de japanske butikker, hvorved japanerne ligeledes tog traditionen til sig, og af samme grund er det at give chokolade den hyppigste måde at fejre Valentinsdag på i Japan, eftersom gaver, blomster, middage og andre overraskelser ikke er særlig udbredt.

Mens Valentinsdag i USA fejres ved, at både mænd og kvinder giver hinanden gaver, så begik Morozoff Limited dog den fejl at tolke Valentinsdag forkert. Dagen er nemlig navngivet efter en af de mange helgene kaldet Valentin og knyttes ofte til legenden om en af disse, der blev fængslet, hvorpå han sendte et brev til sin elskede og underskrev det “Din Valentin”. Hos Morozoff Limited antog man derfor, at “Valentin” altså var synonym for ens mandlige udkårne, og at “Valentinsdag” således var dagen, hvor man fejrer ham. Af den grund er det udelukkende kvinder, der giver chokolade til mænd på Valentinsdag i Japan, mens mænd aldrig giver kvinderne noget. For at skabe balance i regnskabet valgte man dog i 1978 at introducere White Day som en modsætning til Valentinsdag.

White Day fejres nemlig en måned efter Valentinsdag, den 14. marts, og her har mænd mulighed for at gengælde modtagelsen af chokolade ved at give noget tilbage. I begyndelsen blev dagen kaldt for Marshmallow Day, fordi et mindre firma forsøgte at gøre skumfiduser til den ideelle gave, men dagen endte i stedet med at blive kaldt for White Day, da det derimod blev hvid chokolade, som blev populært. I dag giver mænd typisk en blanding af hvid og mørk chokolade, og på White Day er det desuden et krav, at man ligeledes giver en fysisk gave såsom blomster, tøj, smykker eller pyntegenstande, så på den måde kan der argumenteres for, at balancen mellem kønnene altså er skiftet, eftersom kvinder stadig kun giver chokolade. De er til gengæld den part, der tager det første skridt, hvilket er en uvant kønsrollefordeling i det japanske samfund, hvor der er en noget konservativ tilgang til disse, og derfor er Valentinsdag endt med at blive en dag, hvor det ikke blot er par, der fejrer hinanden – det er ligeledes en dag, hvor man kan erklære sin kærlighed til den, man kan lide. Og man skulle umiddelbart tro, at det at give chokolade til nogen på Valentinsdag var budskab nok i sig selv, men sådan er det ikke i Japan. Kvinder giver nemlig ikke kun chokolade til deres elskede. Der findes faktisk to forskellige typer af chokolade: honmei-choko og giri-choko.

“Giri” betyder “forpligtigelse” og er derfor chokolade, som man er forpligtet til at give, hvilket absolut intet har med Valentinsdag at gøre, men i Japan er det endt med at blive sådan, at kvinder typisk giver chokolade til alle deres mandlige kolleger, udelukkende fordi de er kvinder og deres kolleger er mænd – en gammeldags tilgang, som flere og flere japanske kvinder er trætte af. Samme princip kan ses i skolesystemet, hvor piger giver chokolade til deres nære drengevenner, og dermed kan det være svært for drenge og mænd at vide, om chokoladen er en kærlighedserklæring eller ej. “Honmei” betyder dog “yndlings”, så honmei-choko gives altså til den person, man bedst kan lide, hvilket vil sige, at det er denne type chokolade som ægtefæller og kærester modtager, ligesom det er dette, som kvinder giver til mænd, de har følelser for. Giri-choko er som regel billig købechokolade, mens honmei-choko er det dyre luksuschokolade, men det er også almindeligt, at man laver sin egen chokolade. Som oftest er det også pakket meget fint ind. Modtager man dyr eller hjemmelavet chokolade, så er det tydeligvis honmei-choko, og dermed kan det tolkes som en kærlighedserklæring. Det er dog op til den mandlige part at indse dette og tage næste skridt, hvilket kan gøres måneden senere, for hvis man på White Day giver chokolade og en gave retur, så er det et tegn på, at følelserne er gengældte, men hvis kvinden intet modtager, så betragtes det i stedet som en afvisning. 

 

Total Page Visits: 507 - Today Page Visits: 1