Tal på japansk

Tal på japansk

 

Japanske tal kan skrives med brug af enten numre eller kanji, og for at kunne de fleste tal skal man simpelthen bare kunne tælle til ti samt kende ordene for 100, 1000, 10000 osv. I forhold til danske tal, så er tal på japansk nemlig præget af en vis regelmæssighed, for når man begynder at tælle fra 10, så lægger man simpelthen bare tallene oven i, så 11 bliver til ti-en, 12 bliver til ti-to osv. Reglen går igen ved de hele tiere, hvor man siger tyve, tredive, fyrre ... ved at tilføje henholdsvis to, tre, fire ... foran ti, så man altså siger to-ti, tre-ti, fire-ti. Ved at lære at tælle til ti på japansk lærer man i teorien også at tælle til 99 (ni-ti-ni).

Skemaet nederst på siden viser, hvordan tal skrives og udtales på japansk. Her kan man imidlertid også se, at nul, fire, syv og ni råder over to forskellige udtaler, hvilket kommer til udtryk, når de anvendes i forskellige kontekster såsom dato og tid. Hvad angår fire og syv skyldes det, at SHI-lyden typisk er forbundet med død, og derfor er særligt tallet 4 også knyttet til uheld i Japan. Tallene tre, seks og otte er imidlertid uregelmæssige, hvilket vil sige, at der opstår ændringer i forbindelse med disse tal, når man når op over hundrede. Præcis som på dansk så tæller man de hele hundreder ved at tilføje et tal foran hundrede, men udtalen ændrer sig altså for trehundrede, sekshundrede og ottehundrede, som det kan ses nedenfor. Samme system gør sig gældende ved de hele tusinder, og også her er der uregelmæssigheder i forbindelse med tretusinde, sekstusinde og ottetusinde. 

Når man når til titusind på japansk, så begynder man dog på en ny tæller som hedder man. Her opstår problemer for mange udlændinge, der dermed skal til at regne, når for eksempel tyvetusind ikke hedder nijuusen (toti-tusind), men derimod niman (to-titusind). Og hundredetusinde bliver til juuman (ti-titusind). På samme måde bliver en million til hundrede-titusind, og ti millioner bliver til tusind-titusind. Men ved hundrede millioner skiftes igen til en ny tæller, der hedder oku, og ti af dem bliver altså til en milliard. Når man når det man og oku, begynder man som regel at kombinere numre med kanji, så man altså for eksempel skriver 3万 for 30.000.

At kunne de japanske tal gør en i stand til at tælle på japansk, men hvis man skal kunne tælle noget er man nødt til at gøre brug af tal kombineret med tællere og det er derfor også nødvendigt at lære disse.

 

Her ses et overordnet skema over tal på japansk:

Tal på japansk

 

Total Page Visits: 2942 - Today Page Visits: 4