Henry Stimson

Henry StimsonKyoto er i dag en moderne storby med tusindvis af templer, ældgamle gader og velbevarede bygninger, som blandt andet er blevet føjet til UNESCO’s liste over verdensarv. Og grunden, til at man i dag kan nyde alle disse historiske steder, skyldes en amerikansk mand, som spillede en særlig rolle under Anden Verdenskrig.

Da man i USA opfandt atombomben og besluttede sig for at anvende dette våben i krigen mod Japan, så blev Kyoto udvalgt som det primære mål af en komite bestående af prominente militærfolk og videnskabsmænd. Under Anden Verdenskrig var Kyoto indtil videre gået fri for bombetogter, så byen fremstod aldeles uberørt.

I juni 1945 beordrede kongresmedlemmet Henry Stimson dog, at Kyoto blev fjernet fra listen over bombemål, eftersom han havde tilbragt sin bryllupsrejse i byen og havde en personlig tilknytning til stedet i en sådan grad, at han betragtede Kyoto for at være kulturelt bevaringsværdig. Stimsons protester blev dog ikke hørt, så han gik i stedet direkte til præsidenten, og i juli 1945, kun få uger før den første atombombe blev kastet, blev Kyoto fjernet fra listen over bombemål og erstattet med Nagasaki.

På listen fandtes desuden Hiroshima, Kokura, Niigata og Yokohama, men ligesom Kyoto blev Yokohama elimineret som mål, og der var således fire byer at gå efter på de første bombetogter. Det primære mål var Hiroshima, der blev ramt af verdens første atombombe anvendt i krig, da bombeflyene fløj over byen på en skyfri dag den 6. august 1945. Kun tre dage senere gik man efter Kokura som det primære mål, men dårlig sigtbarhed medførte, at bombeflyene i stedet valgte det sekundære mål, Nagasaki – som oprindeligt slet ikke befandt sig på listen – og den 9. august blev byen således offer for det, der blev den sidste atombombe, som nogensinde er blevet anvendt i krig, før Japan valge at overgive sig.

Henry Stimson89total visits,1visits today