Yukio Mishima

Yukio MishimaYukio Mishima var et pseudonym anvendt af forfatteren Kimitake Hiraoka (1925-1970), der i efterkrigstiden udgave en række bøger, noveller og digte, hvis popularitet spredte sig ud over Japans grænser. Han blev nomineret til en nobelpris i litteratur hele tre gange. Hans værker indeholdt en kunstnerisk mikstur af moderne og traditionelle værdier og indeholdt ofte tabubelagte emner. Yukio var en direkte efterkommer af den første Tokugawa-shogun, Ieyasu.

Allerede som barn var han interesseret i litteratur, men hans far, der var militærmand, brød sig ikke om denne hobby, men det holdt ikke Yukio tilbage. Med opfordring fra sin lærer skrev han sin første novelle i skoletiden, der endte med at blive udgivet i et anerkendt magasin, men for at drengen ikke skulle komme i problemer fandt læreren på det alias, han siden blev kendt under: Yukio Mishima.

I 1946 påbegyndte han sin første roman Tôzoku (tyve), en fortælling om to mænd, der begår selvmord. De næste årtier udgav han den ene bog efter den anden og eksperimenterede også med skuespil. Han instruerede blandt andet sin egen film kaldet Yûkoku (patriotisme), hvori han spiller en militærmand, der på grafisk vis begår seppuku.

Politisk var Yukio højreorienteret. I 1968 formede han det private milits Tatenokai (skjoldsamfundet), der gik ind for bevarelse af de traditionelle værdier. Den nationalistiske gruppe forsøgte i 1970 at få magten tilbage til kejserfamilien under et militærkup. Det lykkedes ham dog ikke at få støtte fra det egentlige militær, og da han indså, at hans plan havde fejlet, valgte han at begå seppuku foran sine tilhængere. Han fik sågar hjælp med efterfølgende at få sit hoved hugget af, men den første udvalgte, Masakatsu Morita, kunne ikke fuldføre opgaven, og han overgav derfor opgaven til Hiroyasu Koga, inden han selv valgte at følge Mishima i døden ved ligeledes at begå Seppuku. Dette er et af de seneste tilfælde af seppuku i Japan og chokerede både omverdenen og japanerne selv, da en af landets mest indflydelsesrige forfattere valgte at tage livet af sig selv på denne måde. Han blev 45 år.

Total Page Visits: 134 - Today Page Visits: 1