Mine top 3

Der er utrolig meget at se og lave i Japan, og på mine ture dertil har jeg oplevet lidt af hvert, der har gjort indtryk på mig på forskellig vis. Her på siden har jeg valgt at skære det hele lidt ned ved at udforme en række lister over mine personlige top tre steder eller oplevelser i Japan. Disse er udelukkende baseret på mine egne erfaringer og er altså også betinget af faktorer som eksempelvis vejr og antal mennesker, da dette har haft indvirkning på mine indtryk.

Klik på titlen for at folde listen ud:

1. Iya-dalen

Mine top 3I 2018 besøgte jeg Iya-dalen på Shikoku, og det var hurtigt et sted, jeg faldt for grundet den uspolerede natur og afsides beliggenhed i forhold til de moderne byområder. Iya-dalen er netop kendt for at være et isoleret sted, hvor særligt tre hængebroer af slyngplanter er populære, men alt i alt er der bare en helt særlig atmosfære i dalen, hvor landsbyer og veje ligger på bjergsider. Og lige præcis synet af bjerge er virkelig betagende, så hvis man har brug for at stresse af og komme væk, så er dette sted oplagt.

2. Fushimi Inari

Mine top 3Fushimi Inari-helligdommen er et af de få steder, jeg har besøgt mere end en gang. Første gang i 2015 under mit første besøg i Japan og så igen året efter. Atmosfæren var virkelig forskellig de to gange. Første gang faldt jeg for stedet, fordi der ikke var mange mennesker, så man virkelig kunne fornemme den åndelighed, som stedet er indbegrebet af. Anden gang blev denne spoleret af antallet af besøgende. Det er dog ikke helligdommen der er den store attraktion, men derimod dens mange orange torii-porte.

3. Yamadera

Mine top 3 Yamadera er et af de mest kendte templer i Japan, men alligevel ikke et af de mest besøgte, hvilket skyldes dets beliggenhed. For det første ligger templet i byen med samme navn, der ligger noget afsides de store byer i Tohoku-regionen, og for det andet skal man bestige 1000 trappetrin for at komme frem til templet. Af den grund er turen dertil en unik færd, og når man ankommer til templet er der en mageløs udsigt ud over det omkringliggende bjerglandskab. Jeg besøgte Yamadera i 2016, men selve templet er jeg som sådan ikke imponeret over. man har dog lagt det på et perfekt sted, hvor man kan få mulighed og tid til at slappe af.

1. Sensoji

Mine top 3Sensoji består af forholdsvis nye bygninger, men ikke desto mindre er det et imponerende tempel af finde i en storby. Det er både stort, men samtidig flot, og bedst af alt er det gratis. Jeg har derfor slået vejen forbi Sensoji flere gange, når jeg har befundet mig i Tokyo, og det er et besøg værd både om dagen og aftenen, hvor det er lyst op. Det er dog også en af Tokyos mest populære attraktioner, så der er stort set altid mange mennesker. Jeg faldt imidlertid for templet under mit første besøg i 2016, hvor jeg besøgte det tidligt om morgenen, og på dette tidspunkt var der stort set mennesketomt, hvilket fuldkommen ændrede sig, efter klokken slog 8.

2. Tokyo Metropolitan Government Building 

Mine top 3Endnu et gratis sted, og faktisk den første attraktion, jeg nogensinde besøgte i Japan under mit første ophold tilbage i 2015. Tokyo Metropolitan Government Building er derfor et nostalgisk sted for mig, men på samme tid en fed oplevelse. Selve bygningen huser som navnet antyder blot politiske instanser, men bygningens to tårne har begge et observationsdæk, som er åbne for besøgende, og herfra kan man nyde nogle rigtig imponerende udsigter ud over Tokyo og især Shinjuku, hvor bygningen befinder sig. Denne er tilmed åbent til langt ud på aftenen, så man kan betragte Tokyo i både dagslys og mørke.

3. Tokyo natur- og videnskabsmuseum

Mine top 3 Jeg er glad for at besøge museer, der er dedikeret til naturen, og lige netop natur- og videnskabsmuseet i Tokyo har en enorm samling, som er virkelig interessant. Af den grund har jeg besøgt museet to gange - første gang i 2016. Museet ligger i Ueno Park, hvor der også er andre seværdigheder såsom Ueno Zoo, men for mig er natur- og videnskabsmuseet det mest interessante sted, for her er virkelig mange udstillinger lige fra dinosaurfossiler til en detaljeret gennemgang af Japans geografi, så lige meget hvad ens interesse er, så vil man helt sikkert finde et sted på museet, hvor man blive fascineret af noget. 

1. Yabusame

Mine top 3Yabusame er det japanske ord for bueskydning til hest, hvilket foregår som opvisning flere steder i Japan i løbet af året. Jeg var så heldig, at der skulle være yabusame i Asakusa Park i Tokyo, mens jeg befandt mig i Japan under min påskeferie i 2019, så jeg skulle naturligvis også se det. Jeg blev bestemt ikke skuffet, for det var en virkelig speciel oplevelse - for det første fordi folk var klædt i traditionelt tøj, men også fordi mange ryttere rent faktisk ramte deres mål, selvom de sad på en hest i fuldt galop. Jeg så yabusame med en ven, der havde skaffet billetter, så jeg fik heldigvis en god plads.

2. Oku Iya Monorail

Mine top 3I Iya-dalen på Shikoku finder man Oku Iya Monorail, der mest af alt minder om en rutsjebane, som er blevet anlagt i en skov. Det var et rent tilfælde, at jeg fandt ud af, at den eksisterede, så da jeg besøgte dalen i 2018 skulle jeg naturligvis prøve denne bizarre attraktion, der som sådan ikke er andet end en tur i skoven på skinner. Fordi man sidder helt alene i en vogn og ikke har kontrol over denne, så er det dog også behageligt bare at kunne slappe af og nyde landskabet.

3. De tsunamiramte områder i Ishinomaki

Mine top 3 I 2011 blev Tohoku-regionen ramt af en tsunami, der ødelagde mange byer og dræbte flere tusinde mennesker. I 2016 besøgte jeg Tohoku-regionen, og jeg ville derfor gerne se, hvor langt de var kommet med genopbygningen. Jeg valgte at tage til Ishinomaki, der var en af de byer, der blev hårdest ramt, og selvom genopbygningen var i fuld gang, så var der også store øde områder, der skildrede den katastrofe, som havde ramt byen fem år forinden. Fra en park var der opsat billeder, der viste, hvordan byen så ud, før tsunamien, hvilket virkelig satte tingene i perspektiv, når man med sine egne øjne kunne se, hvordan der nu så ud. 

1. Fuji-bjerget

Mine top 3En af de største ting, man kan prøve i Japan, er at bestige landets højeste bjerg - Fuji, så det skulle jeg naturligvis også prøve. Der er dog kun åbent for bjergbestigning om sommeren, når sneen på toppen er smeltet, så jeg var for første gang nødt til at tage til Japan på sommerferie, hvilket skete i 2018. Jeg valgte at bestige Fuji-bjerget som et såkaldt bullet climb, hvor man tager turen mod toppen uden at hvile ud på vejen. Dette skete ydermere om natten, så det meste af turen foregik i bælgragende mørke grundet fraværet af omkringliggende lysforurening, men dermed fik jeg også set solopgangen fra toppen. Mens Japan oplevede en rekordhedebølge, så var der på toppen af Fuji-bjerget tæt på frysepunktet, så det var en lige så ulidelig oplevelse, som den var mindeværdig, når man på få timer oplevede et temperatursving på over 30 grader, samtidig med at det var hårdt for kroppen.

2. Alperuten

Mine top 3Det er muligt at krydse de japanske alper via en anlagt rute, hvor man skal benytte sig af forskellige transportmidler såsom busser, kabelvogne og en svævebane. Denne rute er dog kun åben i sommerhalvåret, fordi de japanske alper oplever nogle af de største mængder sne på verdensplan, og denne er først smeltet i løbet af sommeren, hvilket vil sige, at der stadig ligger enormt meget sne, når ruten åbner i april. Dette faldt tilfældigvis sammen med min påskeferie til Japan i 2019 og derfor skulle jeg naturligvis prøve Alperuten som en del af min tur. Jeg fik således mulighed for at opleve den berømte snekorridor bestående af flere meter høje vægge af sne, men jeg fik også set fantastiske landskaber og prøvet den unikke færd med de mange transportmidler og tusinder og atter tusinder af mennesker. Turen gennem alperne var også min dyreste oplevelse i Japan nogensinde.

3. Miune-bjerget

Mine top 3 Selvom det var stort at bestige Fuji-bjerget, så besteg jeg faktisk også et andet bjerg under min ferie i Japan i 2018 - nemlig Miune-bjerget i Iya-dalen på Shikoku. Dette gjorde jeg af praktiske grunde, da jeg manglede et sted at sove, mens jeg var i dalen, og fordi der på toppen af Miune-bjerget ligger en bjerghytte. Jeg havde egentlig ikke troet, at det ville være noget særligt, men Iya-dalen ligger isoleret fra de store befolkede egne, så at bestige Miune-bjerget var faktisk en autentisk oplevelse i den japanske natur, hvor jeg var alene på hele vejen og kun var omgivet af total stilhed og fantastiske landskaber, som jeg endda også kunne stå op til næste morgen. Jeg for vild flere gange og befandt mig nu og da på lidt farlig grund, men netop derfor var det en en fuldkommen kontrast til det at bestige Fuji-bjerget, hvor man kunne gå på anlagte ruter og sikkert komme frem til toppen i andres selskab.

1. Første besteget bjerg

Mine top 3På øen Miyajima ligger Misen-bjerget, som man kan bestige til fods eller man kan tage turen mod toppen med en svævebane. Bjerget er kun 535 meter højt, så da jeg besøgte Miyajima i 2017 valgte jeg at bestige det som mit første bjerg nogensinde. Det var en ret nem tur, og jeg mødte ikke andre vandrere på min vej, så det var også en virkelig afslappende færd. Ulempen var at det var over 20 grader på en skyfri dag, så jo tættere man kom på solen, desto varmere blev det, hvilket gjorde det lidt hårdere.

2. Første tur i en svævebane

Mine top 3Japan har hundredvis af svævebaner overalt i landet, da de er en nem måde at bestige landets mange bjerge på. Alligevel havde jeg aldrig prøvet en svævebane før i 2017, hvor jeg besteg Misen-bjerget på Miyajima. Da jeg skulle ned igen valgte jeg så at tage den nemme vej med svævebanen. Det var en virkelig interessant oplevelse at svæve over jorden med intet andet end kabler til at holde en oppe - især fordi der under svævebanen kun lå skov, og så var udsigten også ret betagende.

3. Første besøg i en grotte

Mine top 3 2017 blev også året, hvor jeg første gang satte fod i en grotte, da jeg besøgte Akiyoshido, der er en af Japans største kalkstensgrotter. Jeg havde egentlig ikke forventet det store, men det var en rigtig spændende tur i et miljø med intet andet end klipper og vand. Grotten er fyldt med flotte formationer, og stilheden var på samme tid behagelig og dyster. Det er som at befinde sig i en anden verden, når himmel og sollys ikke eksisterer og alle farver fuldkommen forsvinder.

1. Himeji-borgen

Mine top 3Japans største og kendte borg er Himeji-borgen, så det er ikke så underligt, at den også er på min liste over de bedste borge i Japan. jeg besøgte Himeji-borgen under mit første besøg i Japan i 2015, hvor den lige var blevet åbnet efter renovering, og der var derfor pakket med mennesker. Ironisk nok var dette ikke med til at forvrænge mit indtryk af borgen, for tiden i køen blev nemlig brugt på at beundre den, så jeg virkelig fik noteret mig mange detaljer og fik en fornemmelse af dens størrelse. Borgen set udefra er virkelig betagende fra alle retninger, mens den indvendigt er lidt mere dyster. Det ydre udtryk bliver kun bedre af, at der er mange kirsebærtræer, og jeg lagde heldigvis turen forbi, mens disse var i flor.

2. Matsumoto-borgen

Mine top 3Matsumoto-borgen er ligesom Himeji-borgen en original borg, og begge borge er også på den uofficielle liste over Japans top 3 borge sammen med Kumamoto-borgen. Jeg besøgte Matsumoto-borgen i 2017, men da jeg ankom var der lang kø, og det var ved at blive regnvejr, så jeg fik aldrig set borgen indvendigt. Udvendigt var den dog også fascinerende nok i sig selv, og man kunne få en masse gode billeder af den - de bedste sjovt nok uden for selve borggrunden, hvor en karakteristisk rød bro befinder sig.

3. Aizuwakamatsu-borgen

Mine top 3 Hvis jeg fulgte den uofficielle liste over Japans tre bedste borge, så skulle Kumamoto-borgen befinde sig her. Jeg har dog aldrig set Kumamoto-borgen på nært hold, for da jeg besøgte den i 2017 var den spærret af grundet de skader, den havde pådraget sig under et jordskælv året før. I stedet går min tredjeplads til Aizuwakamatsu-borgen, der for mine øjne er en unik borg, når det kommer til dens udseende. Det er samtidig en ret stor borg, og grundet dens afsides placering er den ikke så velbesøgt som visse andre borge. Jeg besøgte borgen i 2016, og selvom det var en lang tur dertil, så var det besøget værd.

1. Fushimi Inari

Mine top 3Fushimi Inari-helligdommen syd for Kyoto er lige så flot i virkeligheden, som den er på billeder. Man skal dog være heldig for at få gode billeder, for det er en populær helligdom, så der kan være mange mennesker. Selve helligdommens bygninger er flotte med deres orange farver, og denne farve går igen i den tilhørende tunnel af torii-porte, der leder op ad et bjerg, hvor et utal af ekstra seværdigheder venter i et regnskovsagtigt landskab.

2. Itsukushima-helligdommen

Mine top 3Itsukushima-helligdommen på Miyajima er kendt for sin store torii-port, der står ude i vandet. Det er dog ikke torii-porten, jeg er mest betaget af, men derimod selve helligdommen, som både er flot og speciel at gå rundt på. For netop fordi den ligger ved vandet, så minder den om en forstørret badebro, og udsigten til den orange torii gør bare det hele endnu mere unikt.

3. Toshogu-helligdommen

Mine top 3 Toshogu-helligdommen er en af de store seværdigheder i Nikko, fordi den er dedikeret til den første Tokugawa-shogun, Ieyasu. Af samme grund er helligdommen udsmykket ud over det sædvanlige, så når man besøger den, ved man slet ikke hvor man skal kigge hen, fordi der er så mange bygninger, strukturer og dekorationer, som man kan blive betaget af. Dette er også med til at trække helligdommen ned på en tredjeplads for mig, fordi det er lidt svært at fornemme det spirituelle ved helligdommen..

1. Yamadera

Mine top 3Yamadera er faktisk et ret lille tempel, og det er ikke templet som sådan, jeg synes om. Det er derimod tempelgrunden og dennes beliggenhed. Fordi Yamadera ligger på et bjerg, så skal man nemlig bestige en masse trapper for at komme frem, så det føles som en succesoplevelse, når man endelig gør. Fra templet er der desuden en utrolig flot udsigt til den omkringliggende bjergdal, som man kan beundre i stilhed, fordi templet ikke er lige så populært som lavereliggende og større templer.

2. Sensoji

Mine top 3Sensoji-templet er et af de mest populære templer i Japan fordi det ligger i Tokyo, hvor det desuden er et af de største templer. Jeg synes mest om Sensoji-templet på grund af dets udseende. Bygningerne er imponerende i deres størrelse og form, og den røve farve giver templet et virkelig smukt og tiltrækkende udseende, der både tager sig godt ud på billeder og i virkeligheden, når man står foran det. Ulempen er dets popularitet, da det ofte kan være pakket med mennesker på grunden. 

3. Hasedera

Mine top 3 I Kamakura ligger mange templer og byens mest populære seværdighed er dens store Buddha, men for mig er det dog templet Hasedera, der er den bedste attraktion. Det er virkelig en skjult perle i byen, hvor man kan opleve alle mulige finurligheder såsom statuer, haver, grotter og naturligvis bygninger. Man kan tilbringe lang tid på tempelgrunden, fordi der er så meget at se, og fordi den store Buddha i nærheden trækker flere folk til, så kan der også risikere at være noget nær mennesketomt.

1. Iya-dalen

Mine top 3At se bjerge på afstand er smukt nok i sig selv, men at kunne betragte dem oppefra på nært hold er også noget helt specielt. Især når bjergene er dækket af frodig skov, hvilket giver dem et helt andet udtryk, end når det bare er klipper. I 2018 besøgte jeg Iya-dalen på Shikoku, hvor jeg besteg Miune-bjerget, der er det andet højeste bjerg i dalen. Fra toppen havde jeg udsigt ud over hele dagen, og det var et rigtig smukt syn, som jeg aldrig vil glemme. Det bedste var, at jeg endda overnattede på Miune-bjerget og derfor kunne stå op til udsigten næste morgen, og det er helt klart noget, jeg en dag gerne vil prøve igen.

2. Fuji-bjerget

Mine top 3Der skulle gå fem år, før jeg fik Fuji-bjerget at se under et af mine ophold i Japan. Det skete i 2019. Året forinden havde jeg endda besteget Fuji-bjerget, men altså aldrig set det på afstand, for hver gang jeg havde forsøgt, så var det overskyet. Så da jeg i 2019 vågnede op til skyfrit vejr, tog jeg straks til Kawaguchiko, hvor jeg fik set bjerget fra flere forskellige steder, men det smukkeste sted var også et af de mest fotograferede steder i Japan - nemlig ved Chureito-pagoden. Der var derfor mange mennesker, men synet af Fuji-bjerget er utrolig smukt.

3. De japanske alper

Mine top 3 I 2019 gennemførte jeg turen gennem de japanske alper, og jeg kom derfor også til at befinde mig midt i blandt dem. Den såkaldte alperute består af forskellige transportmidler, og på det meste af turen kan man ikke lige slappe af og nyde landskabet. Når der er stop undervejs kan man dog betragte dette, og i modsætning til Iya-dalen, så er de japanske alper ikke dækket af skove, så man altså er omgivet af lutter klipper. Da jeg besøgte alperne, lå der stadig sne på dem, og det var et ret så flot syn at befinde sig midt i bjergene omgivet af sneklædte tinder.

3. Takayama Festival

Mine top 3Der bor over 125 millioner mennesker i Japan, og da jeg primært besøger landet om foråret, hvor der samtidig er flest turister, så kan jeg ikke undgå at komme steder, hvor man simpelthen ikke kan komme til, fordi der er så proppet med folk. Det mest overfyldte sted jeg har været var i Takayama i 2017, mens byens kendte festival var i gang. Det var virkelig svært at nyde denne og samtidig beundre byens historiske bygninger, fordi der ganske enkelt var fyldt med mennesker overalt. Det var for mig ikke et behageligt førstegangsmøde med en japansk festival, men det er trods alt en af de tre største i Japan, så det er klart, at den tiltrækker tusindvis af folk.

2. Asakusa (Tokyo)

Mine top 3Et andet sted, hvor jeg havde svært ved at komme frem, var i Asakusa i Tokyo, hvor jeg var med en ven i 2019. Selvom Tokyo er en rummelig by, så er lige netop denne del af byen kendetegnet ved smalle gader, hvilket ikke er ideelt, når bydelen er så populær. Det var søndag og hver eneste gade var simpelthen overrendt af folk, så det tog flere minutter at tilbagelægge enkelte bygninger, og med mange mennesker følger meget larm. Det gode ved at være europæer er, at man trods alt har lidt højde og kan kigge over manges hoveder, men dermed kan man også se, hvor mange hoveder, der egentlig er.

3. Higashiyama (Kyoto)

Mine top 3Kyoto er kendt for sine traditionelle bydele og dermed også megetsmalle gader. Når turisterne strømmer til bliver det dermed umuligt at nyde atmosfæren. Der er kun enkelte steder i Kyoto, hvor jeg har kunnet opleve fred og ro, men da jeg besøgte Higashiyama-distriktet i 2016 var dette bestemt ikke et af de steder. Det var endda sent på eftermiddagen, så templer og helligdomme var ved at lukke, men alligevel var folk ude i gaderne, hvor det var aldeles umuligt at komme frem - særligt på de strækninger med indkøbsmuligheder til højre og venstre, så der opstod flaskehalse i flaskehalsene, fordi folk lige skulle stoppe op og kigge eller købe noget hele tiden.

1. Kotohiragu

Mine top 3Japan er fyldt med trapper, og japanerne er vant til at gå på dem, fordi Japan er et bjergrigt land, hvor man i generationer har vandret rundt på stejle skråninger. Nogle steder er dog ud over det sædvanlige, når det kommer til antallet af trapper, og disse sætter virkelig ens ben på prøve. Det sted, der fik mine ben til at syre mest, var helligdommen Kotohiragu på Shikoku, som jeg besøgte i sommeren 2018. Ikke nok med at man skal bestige et utal af trapper for at komme frem til helligdommen, så foregår dette også uden skygge på det meste af strækningen, så da jeg tog turen, mens Japan oplevede en rekordhedebølge, så var det rent ud sagt et helvede at bestige de pokkers trapper. Belønningen var dog en mageløs udsigt.  

2. Yamadera

Mine top 3Yamadera betyder bjergtempel, så navnet i sig selv fortæller, at det kræver en del energi at komme frem til templet. Man skal kort sagt bestige et bjerg, hvilket gøres via 1000 trappetrin, der fører en gennem en dyb skov med enorme træer. Selvom det er hårdt at bestige trapperne, så bliver det faktisk nemmere af, at man befinder sig i skygge og hele tiden har noget at kigge på, fordi turen er fyldt med alt fra statuer til lanterner. Når man endelig ankommer til templet kan man desuden nyde en virkelig imponerende udsigt ud over bjergdalen.

3. Nokogiri-bjerget

Mine top 3 Nokogiri-bjerget er et gammelt stenbrud, så dele af bjerget er blevet nedbrudt, hvilket nu om dage er blevet en attraktion i sig selv. På Nokogiri-bjerget ligger dog også Nihon-templet, så der er faktisk noget at se på hele bjerget. For at komme frem til det kan man tage en svævebane, men så stopper forkælelsen også der, for på selve bjerget er det et net af trapper, der gør det muligt at komme rundt og blandt andet opleve templet og de interessante klippeformationer. Jeg besøgte Nokogiri-bjerget på min første dag i Japan i sommeren 2018, hvor antallet af trapper slog mig helt ud. At bestige trapper er slemt nok - at gå rundt i ring via trapper er bare ulideligt. 

1. Togsystemet

Mine top 3Har man først én gang været i Japan og rejst med tog, så vil man aldrig kunne vende tilbage til Danmark og danne sig antydningen af et positivt indtryk af DSB. Det er simpelthen utroligt, at to moderne lande kan ligge galakser fra hinanden, når det gælder infrastruktur, og det paradoksale ved det hele er, at det japanske tognet ikke engang er fremtidsagtigt - det lever blot op til nutidig standard, fordi man i god tid valgte at investere i at skabe offentlig transport dengang samfundet var præget af vækst for på den måde at sikre denne. Det er grunden til at togsystemet har kunnet overleve og udvide sig, fordi man har sørget for at tiltrække kunder. Det er muligt at rejse rundt i det meste af Japan med tog, og med lyntoget shinkansen kan man komme rundt mellem de store byer på få timer. Forsinkelser er en sjældenhed og aflysninger er totalt uhørt. Togselskaber gør en stor ære i at tilgodese deres kunder og levere den service som de betaler for.

2. Japanerne

Mine top 3Japanere er simpelthen de mest høflige og respektable mennesker der findes. Danmark er ikke ligefrem et dårligt land sammenlignet med mange andre lande, men sammenlignet med Japan er danskere både respektløse og egocentriske hvad angår adfærd i det offentlige rum. Japanere snakker ikke højt i toget, de ryger ikke når de går på gaden og man skal på intet tidspunkt være bange for at blive slået ned om aftenen. Den japanske moral er meget høj, og det bunder i at man ser sig som en del af en gruppe (samfundet) som man ikke vil blive udstødt fra, hvilket man netop bliver hvis man gør noget galt. Hensyn er nøgleordet i den japanske kultur. På samme tid tør japanerne være sig selv. I Danmark går vi i det samme tøj og får de samme frisurer så snart der er en trend, men japanerne er vant til at ligne hinanden, så de tør se ud som det passer dem i fritiden, og derfor er der heller ingen der stirrer på dem, der ser anderledes eller kikset ud. 

3. Naturen

Mine top 3 Folk kan sige hvad de vil, men Danmark er et af de mest naturfattige lande i verden. Marker og beplantede skovarealer er ikke natur. Det præger også luften, der i Danmark er tør og tung. I Japan er der enormt mange naturområder grundet landets utallige bjerge, og lige meget hvor man befinder sig, så kan man altid nemt komme ud til egne, der ikke er blevet overtaget af mennesker, og mange steder har man endda udsigt til utrolige landskaber, der langt overskygger noget af det, som Danmark har at byde på. Luften i Japan er også ufattelig ren og glider nemt ned i lungerne - selv i Tokyo. Folk går ikke med masker på grund af luftforurening, men på grund af allergi eller sygdom, for sådan noget som høfeber er temmelig udbredt i Japan.
Total Page Visits: 413 - Today Page Visits: 1