10. april 2017: Ganryujima og Kyushu

På denne dag besøgte jeg:

 

Ganryujima

 

Kitakyushu:

-Kokura-borgen

 

Fukuoka:

-Canal City Hakata

-Shofukuji

-Tochoji

 

Kumamoto:

-Kitaoka-helligdommen

-Kumamoto-borgen 

Første stop: Ganryujima

Jeg havde valgt at bo på hotel i Hiroshima, fordi der var en hel del ting i det sydlige Japan, jeg gerne ville se. Denne dag stod i Musashi Miyamotos tegn. Han er nok den mest kendte samurai, der blandt andet har skrevet De Fem Ringes Bog. Dagen startede derfor tidligt med en tur til Kyushu, så jeg for første gang satte foden bort fra hovedøen Honshu. Her ankom jeg til havnen i Mojiko, hvor jeg tog en båd videre til den lille ø Ganryujima. Hér fandt den berømte duel mellem Musashi Miyamoto og hans rival Kojiro Sasaki nemlig sted den 13. april 1612: en kamp som Miyamoto endte med at vinde ved at dræbe Sasaki med en sværdattrap af træ. En statue af de to duellanter er at finde på en lille bakke på øen, mens det faktiske sted, hvor kampen blev udkæmpet er markeret med statuen af en halv båd og en træpæl.

 

Statuerne af Musashi Miyamoto og Kojiro Sasaki

 

Stedet hvor Miyamoto slog Sasaki

Ganryujima er forholdsvis lille, og der var ikke så meget andet at se, så jeg kunne nemt nå den næste båd tilbage til fastlandet sammen med de ældre mennesker, der var ankommet sammen med mig. De var meget snakkesaglige og venlige. Der var tale om en gruppe ungdomsvenner, der jævnligt mødes og tager rundt og besøger kendte steder i Japan sammen. Ganryujima ligger i strædet mellem Kyushu og Honshu, der er temmelig trafikeret, idet det er en hurtigere rute for skibe til og fra Korea, der ellers skulle sejle syd om Kyushu for at passere Japan, så der var både passagerskibe og enorme containerskibe. Det var desuden regnvejr, og den paraply, jeg havde købt hjemmefra, kunne ikke klare de japanske vinde. Den gik i stykker efter at være blevet taget i brug, så jeg købte i stedet en ny paraply i en kiosk på stationen, mens jeg ventede på toget til næste stop.

Næste stop: Kokura

Jeg skulle egentlig være taget videre til Kumamoto og derfra med en bus til Reigando, hvilket er den grotte, hvor Miyamoto tilbragte sin sidste tid og skrev sin kendte bog, men på grund af vejret indså jeg, at en så lang tur ville være besværlig, så jeg endte med at ændre planer og tog i stedet til Kokura, eftersom det ligesom Mojiko er en del af Kitakyushu. Det var faktisk kun en rejse på få minutter, og hér kunne jeg desuden fortsætte dagens Musashi Miyamoto-tema ved at besøge Kokura-borgen, hvor han i sin tid boede. Den originale borg blev dog brændt ned i 1800-tallet og først genopbygget i 1990. Udvendigt ligner borgen derfor en almindelig borg, mens den indvendigt ser temmelig ny ud. Her var også mange udstillinger samt en flot udsigt ud over byen fra øverste etage.

Kokura var det sekundære mål, da den første atombombe blev kastet under anden verdenskrig, men byen gik fri, da vejret i Hiroshima første dag var fint, mens Nagasaki endte med at blive ramt, da Kokura næste gang var det primære mål, men på det tidspunkt var skjult af skyer.

Kokura-borgen

Shofukuji-templet

Videre til Fukuoka

Der er en shinkansen-station i Kokura, så det var ret nemt at komme videre sydpå, hvor jeg efterfølgende gjorde stop i Fukuoka. Hér valgte jeg først at besøge Tochoji-templet, inden jeg gik videre til Shofukuji-templet lige i nærheden. På grund af vejret var der heldigvis ikke så mange mennesker udenfor, men det var selvfølgelig også svært at nyde stederne under en paraply og med våde fødder, fordi jeg bare gerne ville hurtigt videre. Til sidst valgte jeg derfor at gå i tørvejr ved at slå et smut forbi indkøbscentret Canal City, der er kendt for sin finurlige arkitektur, før jeg vendte tilbage til stationen og endnu en gang med shinkansen tog videre sydpå - denne gang til Kumamoto.

Sidste stop: Kumamoto

Kumamoto blev året før ramt af to store jordskælv, så de ting jeg havde planlagt at se, dengang jeg bestilte min flybillet, kunne jeg desværre ikke besøge. Oprindeligt ville jeg være taget til Aso for at se vulkanen, der er Japans største aktive vulkan, men den havde siden jordskælvene været lukket af for besøgende, mens helligdommen i Aso kollapsede. Borgen i Kumamoto er en af Japans tre smukkeste, men den tog ligeledes skade efter jordskælvene og var derfor spærret af for besøgende. Jeg valgte dog at tage hen og se på den alligevel og kunne på vejen se en del bygninger, der var helt eller delvist styrtet sammen, hvilket naturligvis gør indtryk på en, når man kommer fra et trygt land som Danmark, hvor et skybrud er breaking news. Synet af borgen og dens skader var også tankevækkende.
Ødelæggelser efter jordskælvet

Kumamoto-borgen

Selvom jeg ikke kunne komme tæt på borgen, kunne jeg stadig betragte den på afstand bag en afspærring og se en del af skaderne på den omkringliggende mur, der flere steder var styrtet sammen. I området lå også store sten på striber, mens mange var nummereret, så man senere ville kunne se, hvor de skulle placeres, når genopbygningen gik i gang. En måned senere skulle borgen dækkes til og renoveringen ville strække sig over mange år.

Det havde været øsende regnvejr hele dagen, og selvom jeg havde min paraply, så var mine sko og bukser gennemblødte, så jeg havde ikke noget imod den flere timer lange rejse tilbage til Hiroshima, hvor jeg med trætte ben ankom til mit hotel sent på aftenen, efter det var blevet mørkt. Jeg tog et varmt bad, spiste nogle kopnudler og lagde mig til at sove, så jeg kunne være frisk på endnu en lang, men knap så tidskrævende tur dagen efter.

Dagens højdepunkt: Besøget på Ganryujima og visheden om, hvad der skete der for knap 400 år siden

 

Dagens gode minde: De ældre mennesker, der besøgte Ganryujima samtidig med mig var meget snakkesaglige og venlige.

 

Dagens forbrug på seværdigheder: 850 yen.

 

Dagens gode råd: Det er en god ide at besøge knap så kendte steder i Japan, da der er færre mennesker, men det kræver som regel også mere planlægning.

Total Page Visits: 622 - Today Page Visits: 1