Sådan planlægger jeg en ferie til Japan

At tage på ferie er altid forbundet med en del forberedelser, fordi der er en masse ting, man skal huske, ligesom man naturligvis gerne vil nå at opleve så meget som muligt, imens man er afsted. Jeg planlægger og sammensætter selv mine ferier til Japan, men jeg har efterhånden været i Japan så mange gange, at jeg er vant til at forberede mig og derfor ikke bruger så meget tid på det, som jeg gjorde de første gange.

Førte gang jeg tog til Japan, benyttede jeg mig af Japanspecialisten, fordi jeg aldrig før havde været ude at rejse på egen hånd og derfor ikke havde nogen som helst erfaring med det at sammensætte en ferie. At gøre brug af et rejseselskab var derfor en tryg løsning. Ulempen var bare, at det også var dyrt, og priserne hos rejseselskaber er ofte med til at skabe en forestilling om, at det generelt er dyrt at besøge Japan. Men jeg rejste altså til Japan op til flere gange, imens jeg var på SU uden arbejde ved siden af, og alligevel fik jeg råd. Dette skyldes det første punkt på min tjekliste over mine forberedelser til en tur til Japan.

 

1. Spar op til ferien

Før man overhovedet kan komme til Japan, skal man nemlig have sparet penge sammen til rejsen. Jeg har efterhånden lært at lægge et budget og sørger for at lægge penge til side hver måned, så jeg kan være sikker på, at jeg har råd til både flybilletter, hotel, togkort, valuta, seværdigheder og diverse ekstraudgifter. Jeg ved, at jeg har råd, fordi jeg på forhånd undersøger priser og vælger, hvad der kan betale sig, og hvad der ikke kan betale sig. Jeg er eksempelvis ikke typen, der går "all in" på mine ferier, så jeg overnatter ikke på de traditionelle hoteller kaldet ryokan, så jeg sparer enormt mange penge på at vælge billige hoteller. Jeg flyver også altid på økonomiklasse og betaler ikke for at kunne medbringe ekstra bagage, hvis jeg ikke har brug for det.

Jeg begynder som sådan at spare op til min ferie, lige så snart den forrige er afsluttet, så jeg er sikker på, at jeg har penge nok til at tage til Japan, før jeg overhovedet begynder at planlægge min ferie. Før corona hed mit budget 10.000 kr., men nu hedder det 15.000, hvoraf en stor bid nu går til flybilletter, og derfor er mine ture til Japan også begyndt at vare længere, så jeg kan føle, at jeg får noget for pengene.

 

2. Vælg rejsedatoer

Eftersom jeg var studerende de første gange, jeg var i Japan, så var jeg også nødt til at placere min ferie, imens jeg havde fri. Derfor har jeg som regel været i Japan under påskeferien, hvor kirsebærtræerne heldigvis også plejer at blomstre. Dette er dog også højsæsonen for rejser til Japan, hvilket trækker prisen på flybilletter op. Efter at have afsluttet min uddannelse har jeg fået mere frihed til at vælge mine rejsedatoer, og jeg prøver derfor at rejse uden for de populære rejseperioder - for det første for at få billigere flybilletter, men også for at undgå for mange mennesker i Japan, der kan være et rent turisthelvede. Jeg sørger for at vælge rejsedatoer i god tid, så jeg kan få ansøgt og godkendt ferie på min arbejdsplads, men mit endelige valg afhænger af prisen på flybilletter. Disse er heldigvis billige, hvis man køber i god tid, og derfor bestiller jeg som regel mine ferier til Japan 3-6 måneder, før jeg skal af sted - (fordelen ved at gå i skole var trods alt, at man vidste, hvornår man havde ferie). Netop derfor sparer jeg også op i god tid, så jeg kan betale for flybilletten som det første.

 

3. Bestil flybilletter

Når jeg skal købe flybilletter til Japan, benytter jeg mig af Googles flysøgningstjeneste til at finde de billigste rejsedatoer og udbydere af billetter. Jeg har benyttet mig af vidt forskellige rejseudbydere såvel som flyselskaber, så jeg har sådan set ingen præferencer på det område. Dog benytter jeg kun europæiske eller japanske flyselskaber af etiske og sikkerhedsmæssige årsager, ligesom jeg har boykottet nogle selskaber grundet mine personlige oplevelser med dem, hvilket betyder, at jeg faktisk ikke vælger de billigste flybilletter.

Googles flysøgningstjeneste har den fordel, at man kan se, hvordan prisen på billetter ændrer sig fra dag til dag, så ved at eksperimentere med datovalg kan jeg finde frem til den billigst mulige rejse. Jeg kan også fravælge flyselskaber, vælge rejsetid og antal mellemlandinger, så rejsen bliver så hurtig og gnidningsløs som mulig. Dette er noget, jeg går op i, fordi jeg sådan set hader at rejse. Derfor skal turen til Japan for mig foregå så hurtigt som muligt, hvilket vil sige, at jeg kun vil have én mellemlanding, som ikke må vare i over 3 timer, så hele turen til Danmark fra Japan skal tage under 20 timer.

Jeg går altid efter at flyve fra Danmark om morgenen, så jeg også kan lande i Japan om morgenen og på den måde få noget ud af min første dag. Hjemturen er jeg mere fleksibel med, for hvis jeg kan finde et billigt morgenfly, kan det sagtens betale sig at tage en ekstra overnatning i Japan, men ellers har jeg intet imod at tage et sent aftenfly, så jeg kan lande i Danmark den næste morgen. Eftersom jeg bor i København, kan jeg nemt tage metroen til og fra lufthavnen, og jeg skal derfor ikke bekymre mig om ekstra rejsetid på det område.

 

4. Vælg destinationer og find seværdigheder

Jeg begynder sådan set allerede at tænke på, hvilke steder jeg gerne vil besøge i Japan, før jeg bestiller min flybillet, så jeg kan vælge, om jeg vil lande i enten Tokyo eller Osaka. Billetter er typisk billigst til Tokyo, så det er som oftest også Tokyo, jeg vælger som destination. Når jeg skal vælge, hvilke steder jeg gerne vil besøge i Japan, så benytter jeg alt fra Google og Instagram til min egen hjemmeside som inspiration. Jeg går nemlig både efter at besøge kendte steder, men også knap så kendte steder.

Hvis jeg for eksempel falder over noget interessant, så finder jeg ud af, om der er andre spændende steder i nærheden, og så tilrettelægger jeg en dag i det område, hvorved jeg putter en masse ting på min ønskeliste. Hvis jeg ikke kan finde andre interessante steder i nærheden af noget, som jeg gerne vil besøge, så kommer det i stedet på min "måske-liste", så jeg altid kan besøge stedet på en anden ferie. Jeg vil nemlig gerne have så meget ud af hver dag i Japan, og derfor vil jeg gerne besøge så mange steder som muligt. Derfor tilrettelægger jeg også min ferie således, at jeg kan rejse fra by til by på så effektiv vis som muligt.

Jeg har derfor meget praktisk et kort over Japan hængende i mit hjem, hvor jeg kan se togforbindelser, så jeg nemt kan tjekke, hvilke byer der er forbundet med hinanden. I mit hoved ved jeg allerede, hvilke shinkansen-linjer der findes i Japan, så jeg ved også, at jeg nemt kan rejse mellem de store byer. Problemet er de mindre af slagsen, for selvom der er togforbindelse dertil, så er det ofte nødvendigt at undersøge transporttiderne. Til dette bruger jeg appen Navitime, som jeg også anvender til at planlægge mine rejser under mit ophold i Japan.

Når jeg har sammensat en liste over steder, som jeg gerne vil besøge, så begynder jeg nemlig at planlægge hver dag, hvor jeg har en eller flere byer på listen, hvor jeg gerne vil besøge en eller flere seværdigheder. Hér har jeg tendens til at gabe over for meget, fordi jeg gerne vil have alternative ting at opleve, hvis der skulle opstå udfordringer, hvis vejret er dårligt, eller hvis der skulle blive tid til overs. Jeg planlægger derfor tit at se flere ting, end jeg rent faktisk når, men typisk har jeg ét udgangspunkt, og når jeg har været dette sted, ser jeg hvordan tingene går. Ved at benytte mig af satellitkort kan jeg nemt se, hvor langt der er mellem seværdigheder, så jeg kan regne ud, hvor lang tid det tager at gå dertil, og ved at planlægge, hvilke steder jeg gerne vil se, kan jeg også finde ud af, hvor meget det koster at besøge dem, så jeg kan lægge et budget.

Det tager lang tid for mig at planlægge min ferie i Japan, fordi jeg udformer en rejseplan for hver dag, hvor jeg skriver, hvor jeg skal hen, hvordan jeg kommer dertil, og hvad de forskellige steder koster at besøge, samt hvornår de har åbent. Jeg skriver også navnene på toglinjer og destinationer, så jeg kan være sikker på, at jeg tager det rigtige tog i den rigtige retning, for der er mange gange, hvor jeg har rejst med det forkerte tog i Japan, og det sker skam stadig. Alternativt undersøger jeg også, hvornår de sidste tog eller busser går, så jeg eksempelvis ikke strander i et øde område.

 

5. Book hotelværelser

Allerede, når jeg ved, hvilke byer jeg skal besøge, begynder jeg at undersøge hoteller i disse for at finde de billigste priser. Nogle gange kan det betale sig at have et hotel som base og dagligt rejse rundt i forgreninger, mens det andre gange kan betale sig at rejse fra by til by og dermed også fra hotel til hotel. Jeg benytter udelukkende hoteller til at overnatte på, så jeg er ikke kræsen, når det kommer til hoteller, så jeg vælger kort sagt det billigste, jeg kan finde, hvilket nogle gange har den konsekvens, at det befinder sig langt fra offentlig transport. Men jeg er ikke bange for at gå, så jeg sparer gerne penge på at gøre det. Mit eneste krav er, at jeg skal have privatliv, så jeg gør ikke brug af hostels, hvilket jeg ellers kunne have sparet endnu flere penge på. Som regel holder jeg mig dog under 300 kr. per overnatning, hvilket betyder, at mit hotelbudget er overkommeligt.

Når jeg bestiller hotelovernatninger i Japan, benytter jeg mig enten af booking.com eller hotels.com. Booking.com har den fordel, at man får særtilbud, som man kun kan se, når man har en bruger, mens man hos hotels.com kan optjene stempler til gratis overnatninger, hvilket jeg har benyttet mig af et par gange. Jeg sørger også for at bestille mine hotelværelser i god tid, så jeg kan være sikker på, at der er ledige værelser i de byer, jeg gerne vil besøge - og så er prisen også bare billigere, når der er flere værelser ledige.

Det tager omkring et kvarter for mig at finde frem til et hotel og booke et værelse, når jeg når til dette punkt på min ferieplanlægning, hvilket gøres ved, at jeg vægter følgende kriterier, med hvilke jeg altså sorterer og udvælger hoteller:

-By: Først har jeg en landsdel for øje, og så finder jeg hoteller i en bestemt by

-Hotel- og værelsestype: Så udvælger jeg almindelige hoteller og businesshoteller fra hostels, ligesom jeg vælger ikke-ryger værelser

-Pris: Så udvælger jeg de billigste hoteller, som jeg herfra forholder mig til

-Privat badeværelse: Så sikrer jeg mig, at der er et privat badeværelse på værelset

-Beliggenhed: Til sidst tjekker jeg hotellets beliggenhed og bedømmer, hvilket et der bedst kan betale sig

 

Nu og da går jeg dog på kompromis med visse kriterier, hvis det bedre kan betale sig. Alt andet er jeg som udgangspunkt ligeglad med, så jeg går ikke op i, om jeg skal sove på en seng eller en futon, om der er køleskab og TV på værelset, om der er er en god udsigt, om der er indkøbsmuligheder i nærheden, og så videre. Et hotel er for mig et frirum, hvor jeg i private rammer kan slappe af og isolere mig efter en lang dag på farten, så hotelophold er som sådan ikke rigtig et aspekt ved mine ferier i Japan og derfor heller ikke noget, jeg tillægger stor betydning eller opmærksomhed.

 

6. Praktiske forberedelser

Efterhånden som ferien til Japan nærmer sig, begynder jeg at forberede mig ved at få alt det praktiske klaret. Jeg bestiller blandt andet et Japan Rail Pass, hvilket jeg altid gør, så jeg kan rejse frit rundt i Japan uden at skulle bekymre mig om at købe togbilletter eller undersøge, hvor et rejsekort gælder. Dog gælder et Japan Rail Pass heller ikke på alle toglinjer, så når jeg tilrettelægger min ferie undersøger jeg eksempelvis også, om jeg kan rejse til byer med brug af et Rail Pass eller ej. Japan Rail Pass gælder dog kun i ugeintervaller, så hvis jeg skal være i Japan i 8 dage, sørger jeg for, at jeg på den første eller sidste dag ikke får brug for det. Man modtager sit Rail Pass i Japan ved at indløse en voucher, som jeg bestiller online, og hér benytter jeg den billigste forhandler, som jeg kan finde på salgstidspunktet. Eftersom det skal sendes med posten er der nemlig fragt inkluderet i prisen. Som regel bestiller jeg mit Rail Pass en måned før afrejse, men prisen afhænger af yenkursen, så jeg undersøger også lige, om denne er lav eller høj, før jeg bestiller.

Jeg benytter ikke mobildata i Japan, så jeg har derfor et offline-kort på min smartphone, hvor jeg på forhånd har markeret hoteller, stationer samt de steder, som jeg gerne vil besøge, så jeg nemt kan finde rundt til disse uden at fare vild (for det sker skam også stadig for mig). Jeg anvender heller ikke kreditkort, så hjemmefra sørger jeg for at købe en tilpas mængde yen, der passer til mit budget, hvilket sker via min bank - og igen holder jeg øje med yenkursen, for eftersom jeg køber for et par tusinde kroner yen, så kan der være muligheder for at få en del ekstra med, når kursen er lav. Jeg sørger også for at tegne en rejseforsikring, og eftersom man skal udfylde immigrationsdokumenter for at komme ind i Japan, gør jeg også dette på forhånd online via Visit Japan Web. Jeg tjekker desuden, om mine hoteller nu også er betalt, eftersom nogle japanske hoteller kræver betalingen ved ankomsten, og derfor skal dette jo inkluderes i mit køb af yen.

 

7. Pak tasken

Den sidste forberedelse til Japan er at pakke tasken, så jeg er sikker på, at jeg har alt, hvad jeg skal bruge. Jeg begynder derfor at pakke tasken en uge, før jeg skal afsted, så jeg dagligt kan gå og fylde den op med ting, så jeg slipper for at skulle stresse med det i sidste øjeblik. Jeg sørger eksempelvis for, at jeg har husket min adapter, min oplader, mit pas, voucheren til mit Rail Pass, min valuta osv. Under korte ture rejser jeg kun til Japan med én taske, og det er derfor en kunst at få plads til alt, men jeg har lært at begrænse mig og derfor tager jeg kun det mest nødvendige med samt den mængde tøj, som jeg har brug for. I dagene før afrejse undersøger jeg lige vejrforholdene i Japan, så jeg kan være sikker på, om jeg har pakket det rette tøj, og om jeg får brug for at medbringe jakke og regntøj. Dagen for afgang benytter jeg mig af online check-in til mit fly, hvis det da ellers virker, så jeg ikke skal bruge tid på det i lufthavnen, hvor jeg altså sjældent har bagage, som skal tjekkes ind.

 

Min tjekliste til en tur til Japan ser typisk således ud:

- X antal bukser/shorts

- X antal strømper

- X antal T-shirts

- X antal langærmede trøjer

- X antal underbukser

- Sko

- Overtøj alt efter årstid

- Kasket

- Lille håndklæde

- Pas

- Pung med yen og kreditkort for en sikkerheds skyld

- Rail Pass voucher

- Rejseplan

- Kuglepen

- Telefon

- Oplader

- Powerbank

- Adapter

- Høretelefoner

- Hovedpinepiller og eventuel medicin

- Kam

- Deodorant

- Barbermaskine + saks

- Plastre

- Kontaktlinser

- Vatpinde

- Regnslag

- Nøglerne til mit hjem

- Eventuelt ekstra taske til souvenirs

- Eventuelt hue og vanter, hvis det er koldt

 

Følgende ting erhverver jeg mig i Japan, hvis det er nødvendigt, eller benytter gratis på hoteller:

- Paraply

- Tandbørste og tandpasta

- Shampoo og sæbe

- Store håndklæder

- Hårtørrer

 

Total Page Visits: 759 - Today Page Visits: 1