10 danske oplevelser i Japan

Selvom Japan ligger på den anden side af kloden, så er det alligevel muligt at få en bid af Danmark og dansk kultur rundt omkring i landet. Japan kender især Danmark for H.C. Andersen, Den lille havfrue, vikinger, LEGO, design og arkitektur, hvilke derfor også er nogle af de aspekter, man benytter sig af, når Danmark skal dyrkes eller portrætteres i Japan, hvilket som dansker kan virke som en lidt stereotyp, men om ikke andet charmerende hyldest.

Dette er en liste over 10 steder, hvor man opleve Danmark i Japan. Det er muligt at klikke på nogle af billederne og læse mere om hvert sted og se, hvor dette befinder sig.

10: Den lille havfrue i Osaka

10 danske oplevelser i JapanI Japan findes der flere kopier af statuen af Den lille havfrue, og det var faktisk også hér, man i 1970 fik den første kopi uden for Danmark. En af de mest kendte af slagsen befinder sig dog i Osaka, idet Carlsberg i 1995 valgte at donere denne til Osaka by som en del af samarbejdet mellem Københavns Havn og Osaka Havn. Af den grund blev statuen af Den lille havfrue netop placeret i havnen i Osaka, hvor den blev anbragt på en sten ude på vandet. Hér kunne det dog være lidt svært at få øje på statuen, som desuden stod under vand, når det blev højvande, så i 2017 valgte man at flytte den op på land, hvor den siden har befundet sig i et lille bassin, hvor den er lyst op om aftenen. Præcis som med statuen i København, så sidder Den lille havfrue i Osaka med fronten til land og ryggen til vand, mens hendes ansigt vender mellem de to verdener.

9: Legoland Japan

10 danske oplevelser i JapanLegoland Japan åbnede i Nagoya den 1. april 2017 som den første Legoland-park i Japan og den ottende på verdensplan. Ligesom med alle andre Legoland-parker så består Legoland Japan af en række forlystelser såsom rutsjebaner og karruseller med Lego-tema, der primært er rettet mod de yngre generationer, ligesom man finder et såkaldt Miniland, hvor der er udstillet miniaturemodeller lavet af legoklodser. Disse modeller forestiller forskellige ikoniske steder i Japan såsom Tokyo Tower, Nagoya-borgen og Fuji-bjerget. I parken befinder sig ligeledes et 50 meter højt observationstårn, der roterer rundt, så besøgende kan få et 360 graders udsyn ud over parken. Ved indgangen til Legoland kan gæster desuden få en rundvisning på en legofabrik og se, hvordan legoklodser bliver fremstillet, og så ligger her også restauranter og souvenirbutikker.

8: Denmark House i Kobe Kitano Ijinkan

10 danske oplevelser i JapanI slutningen af 1800-tallet slog Japan grænserne op for omverdenen efter 250 års isolation. Flere japanske havnebyer udviklede sig herefter til handelsbyer, hvilket blandt andet inkluderede Kobe. Af den grund var der mange udlændinge, der slog sig ned i Kobe i et område, der blev kendt som Kobe Kitano Ijinkan, hvor flere huse i europæisk stil blev opført. Bydelen bestod oprindeligt af over 300 huse, men bombetogter og naturkatastrofer har siden 1800-tallet lagt de fleste af dem i ruiner, så der nu kun er lidt under en tiendedel af de originale bygninger tilbage. Ud af disse er 16 i dag åbne for offentligheden, og de fleste af dem fungerer som museer dedikeret til et særligt tema, hvilket også inkluderer lande, idet her blandt andet er en bygning kaldet Denmark House, som er dedikeret til Danmark, som var blandt de lande, der i slutningen af 1800-tallet indgik en handelsaftale med Japan. Denmark House indeholder en miniatureudgave af et vikingeskib samt en udstilling dedikeret til H.C. Andersen, ligesom det er af af de steder i Japan, hvor man finder en statue af Den lille havfrue.

7: Flying Tiger Copenhagen

10 danske oplevelser i JapanFlying Tiger Copenhagen – eller i Danmark blot kendt som Tiger–butikker – er en dansk butikskæde, der specialiserer sig i salg af billige produkter, som oftest sælges i runde tal. Kæden åbnede i 1995 og er siden blevet et globalt fænomen med hundredvis af butikker i resten af erden, hvilket naturligvis også inkluderer Japan, hvor japanerne netop er glade for småting, brugsgenstande og pyntegenstande, som Flying Tiger Copenhagen er kendt for at sælge. Den første Tiger–butik iAsien åbnede i Japan i 2012, og populariteten betød, at man efter tre dage måtte melde udsolgt. Siden da er dusinvis af butikker blevet åbnet overalt i landet, så mange japanere derfor benytter sig af eller i det mindste kender til Flying Tiger Copenhagen, der således er den mest succesfulde danske butikskæde i Japan.

6: Wakayama Roligans

10 danske oplevelser i JapanWakayama er hovedstaden i præfekturet af samme navn. For danskere er Wakayama især interessant, fordi man her finder en af de største udenlandske fanbaser af dansk sport – de såkaldte Wakayama Roligans. I Wakayama er der nemlig mange japanere, som er glade for Danmark, hvilket skyldes en enkelt mand ved navn Johannes Knudsen, der i 1957 var ombord på et Mærsk-skib nær Wakayama, da han sprang i havet for at frelse nogle fiskere i nød. Desværre omkom både fiskerne og Johannes Knudsen, og historien om hans selvopofrelse er siden blevet fortalt i Wakayama, hvorfra japanere desuden tager til Danmark for at besøge Johannes Knudsens hjem i Frederikshavn. En buste af Johannes Knudsen, der skuer ud over havet i retning mod Danmark, er blevet rejst i en park syd for Wakayama, hvor hans minde årligt æres med en ceremoni.

5: Andersen Square

10 danske oplevelser i JapanI 1997 åbnede en temapark ved navn Tivoli Park i byen Kurashiki, og denne var som navnet antyder inspireret af Tivoli i København. Parken havde en størrelse på 12 hektar og bestod af cirka 20 forlystelser samt diverse kopier af københavnske bygningsværker – heriblandt Rosenborg slot. Grundet økonomiske problemer blev Tivoli Park dog nødt til at lukke i 2008, hvor parken ikke fik lov at fortsætte under det copyright-beskyttede navn “Tivoli”, og alle forlystelser og bygninger blev herefter revet ned, foruden et enkelt område kendt som Andersen Square, som stadig står der den dag i dag. Dette er en åben plads bestående af brosten, hvor man finder en kopi af Rådhustårnet uden tilbygning, der fungerer som et ur. Og ved foden af dette står blandt andet end statue af Den lille havfrue i et lille bassin, der omkranser Rådhustårnet. Rundt omkring dette står desuden fire søjler med hver deres vikingestatue, og ved en trappe sidder en statue af H.C. Andersen, som altså har lagt navn til pladsen. Stedet, hvor Tivoli Park engang lå, er i dag et indkøbscenter.

4: Andersen Bakery

10 danske oplevelser i JapanAndersen Bakery er en japansk bagerkæde, der sælger brød og kager inspireret af dansk bagerkunst. Kæden er derfor navngivet efter H.C. Andersen og blev grundlagt i 1967 af Shunsuke Takaki, der som den første begyndte at producere og sælge brød og kager i Japan ud fra danske opskrifter, som han havde tillært sig under en længere rejse til Danmark. Det første Andersen Bakery åbnede i Hiroshima, hvor både Dronning Margrethe og Kronprins Frederik var på besøg i 1980’erne, og siden er der kommet mange flere til så folk rundt omkring i Japan kan få en bid af dansk inspireret bagværk. Det første Andersen Bakery åbnede i Danmark i 2008, men kæden måtte dreje nøglen om i 2017, hvorefter den genopstod med en ny strategi, der fokuserede på økologi. Kirsebærtræerne på Langelinje i København er desuden doneret af koncernen bag Andersen Bakery.

3: Noboribetsu Marine Park NIXE

10 danske oplevelser i JapanI byen Noboribetsu på Hokkaido ligger Noboribetsu Marine Park NIXE, som er en dyrepark med et skandinavisk tema. Noboribetsu er nemlig Faaborgs venskabsby, og derfor er det primært Fyn, man hentede inspiration fra, da man i 1990 åbnede parken. Dennes vartegn er for eksempel en tro kopi af Egeskov Slot, der dog fungerer som et akvarium indvendigt. Umiddelbart foran slottet ligger Nixe Square bestående af restauranter, hvis design er inspireret af H.C. Andersen-kvarteret i Odense, ligesom disse har fået danske navne, så man blandt andet kan spise på Ribe, Bakken, Lindetræet og Sjælland. Her ligger desuden også en kopi af H.C. Andersens hus, som også fungerer som en restaurant, og umiddelbart foran denne står en statue af den danske forfatter. Selvom bygningernes design er hentet fra Danmark, så er maden, der serveres, dog ikke dansk.

2: Funabashi Andersen Park

10 danske oplevelser i JapanFunabashi Andersen Park er en 300.000 kvadratmeter stor temapark dedikeret til ingen ringere end H.C Andersen. Parken befinder sig i byen Funabashi vest for Tokyo og indeholder blandt andet Japans største atletikbaner, campingområder, blomsterhaver, en børne-zoo og et sted kaldet Eventyrbakken, hvor man finder en kopi af et fynsk bondelandskab fra 1800-tallet med en dertilhørende gammeldags vindmølle. Her er også et rødt bindingsværkshus med en restaurant og en statue af H.C Andersen. Parken åbnede oprindeligt i 1987 under navnet One Park Kingdom og blev først dedikeret til H.C. Andersen 1996. Dette skyldes, at Funabashi og Odense er venskabsbyer, så parken blev altså tilegnet H.C. Andersen for at fejre og styrke forholdet mellem de to byer.

1: DENPARK

10 danske oplevelser i JapanI nærheden af Nagoya ligger byen Anjo, der i starten af 1900-tallet blev landskendt for sit landbrug, hvilket førte til en sammenligning med Danmark, der i denne tid netop var verdenskendt for sit landbrug, og Anjo fik således tilnavnet “Japans Danmark”. I 1997 valgte man så at fejre dette ved at åbne en 13 hektar stor temapark kendt som DENPARK, der egentlig var ment som en landbrugstemapark, og derfor tog man udgangspunkt i afgrøder og planter som hovedtema, mens man dog også valgte at opføre en række bygninger inspireret af danske bygningsværker fra begyndelsen af 1900-tallet. Disse inkluderer blandt andet en traditionel vindmølle, et bondehus samt et enormt drivhus med en indendørs landsby bestående af eksempelvis restauranter og kroer. Her ligger tilmed også en lokal pølseproducent, hvor gæsterne kan prøve kræfter med at lave deres egne pølser.

Total Page Visits: 63 - Today Page Visits: 1