Japan er et unikt land med en unik kultur, der ofte bliver repræsenteret på genkendelig vis. Men dermed kan der opstå falske forestillinger om det japanske samfund og dets borgere, fordi man i udlandet bliver præsenteret for indtryk, der ikke nødvendigvis stemmer overens med virkeligheden. For nogen er Japan nemlig en fjern og fremmed kultur, så bestemte informationer eller skildringer kan nemt være med til at give en forkert opfattelse af landet.
Dette er en liste med 10 eksempler på falske forestillinger om Japan, som er udbredt blandt udlændinge.
10: Tranen er Japans nationalfugl
Den japanske trane har en stærk symbolsk betydning i Japan, hvor den eksempelvis benyttes i logoer, mens den nu om dage er den mest populære form for origamifigur. Tranen er blandt andet et symbol på visdom, fred og et langt liv, men selvom den ellers også anvendes som en levende repræsentant for Japan, så er det faktisk ikke Japans nationalfugl, selvom mange fejlagtigt tror og endda påstår dette. Japans nationalfugl er derimod den grønne fasan, som da også stammer fra Japan. Trods navnet lever majoriteten af de japanske traner derimod i de asiatiske nabolande, og i begyndelsen af 1900-tallet var den næsten udryddet i Japan, hvor den i dag kun eksisterer i de nordlige egne.
9: Ninjaer var klædt i sort
Ninjaer anvendes ofte som en menneskelig repræsentant for den japanske kultur, og de er blevet et af verdens mest genkendelige hverv grundet deres karakteristiske påklædning bestående af en sort klædedragt, der typisk dækker hele hovedet foruden øjenpartiet. Problemet er bare, at ninjaer slet ikke så sådan ud. I virkeligheden var ninjaer nemlig spioner, og hvis man ikke lignede og klædte sig som et almindeligt menneske, så ville man hurtigt blive udpeget som spion. Den gængse forestilling om ninjaers udseende stammer derimod fra filmens verden, hvor ninjaer tilmed er bevet tillagt overnaturlige evner, selvom de naturligvis ikke besad dette. Ninjaer havde derimod talenter, som de kunne lære at benytte, men der var intet overnaturligt ved disse.
8: Japansk er blandt verdens sværeste sprog
Japansk bliver ofte nævnt som et af de sværeste sprog at lære. I Vesten i hvert fald – for naturligvis er det svært at lære et sprog, der markant adskiller sig fra ens eget. Hvis man forholder sig objektivt, er japansk imidlertid ikke et ret svært sprog, da det generelt er præget af regelmæssigheder. Hertil kommer, at japansk kun har sølle fem vokallyde, hvilket begrænser deres udtalemuligheder gevaldigt i forhold til eksempelvis dansk, hvor vokaler tilmed kan have flere lyde. Det sværeste ved japansk er skriftsproget, men kun fordi man har kinesiske tegn, hvor man skal huske skrive- og udtalemåden. De japanske tegn råder derimod over faste udtaler, men på skrift optræder de i kombination med de kinesiske, så har man ikke lært disse, kan man ikke fuldkommen begå sig i Japan.
7: Yakuzaen udgør en trussel mod samfundet
Yakuzaen er en kriminel organisation, der ofte bliver omtalt som den japanske mafia. Mange danner sig dermed også forestillinger om, at yakuza-medlemmer er hårde typer, der begår hårde forbrydelser, men i virkeligheden er yakuza-medlemmer og deres metoder stort set harmløse over for almindelige mennesker, som derfor ikke bør frygte dem. Kun i ganske få tilfælde har yakuza-medlemmer udrettet skade på almindelige borgere, for typisk udser de sig firmaer, som de afpresser i stedet for at begå egentlige forbrydelser, mens væbnede konflikter som regel er interne opgør. Film og serier har været med til at give et mere brutalt indtryk af yakuzaen, end det rent faktisk er tilfældet, men der er dog visse aspekter, der er virkelige nok, såsom at yakuza-medlemmer har tatoveringer.
6: Gademoden er bizar
Japansk gademode er verdenskendt, og når man ser alt fra anime og musikvideoer til stereotype billeder fra det japanske gadebillede, vil man nu og da se folk iført cosplay-agtigt tøj, der på nærmest ekstrem vis får dem til at skille sig ud i mængden. I virkeligheden går majoriteten af japanere rundt i almindeligt tøj, så det er altså kun en lille procentdel, der er iført decideret specielt tøj, men fordi de dermed også er nemme at få øje på, så er det typisk også dem, fotografer eksempelvis vælger at fokusere på, når Japan eller japanerne skal præsenteres på visuel vis. Det giver bare ikke et realistisk indtryk af virkelighedens Japan, hvor folk rent faktisk har deres egen personlige stil, selvom den overstråles af den mere bizarre form for gademode.
5: Alle kan lide manga og anime
Manga og anime er blandt verdens mest populære popkulturelle medieprodukter. Manga bliver udgivet og læst overalt i verden, hvor hundredvis af anime-serier og film finder vej til det internationale marked, hvorved der bliver opbygget en bred fanskare. Men manga og anime er nu engang en nicheinteresse i udlandet, og det samme er faktisk tilfældet i Japan, hvor langt de fleste japanere hverken interesserer sig for manga eller anime, selvom det altså er et kæmpe globalt marked. I Japan er det derimod mere acceptabelt, at folk i alle aldre læser manga eller ser anime, og hele befolkningen har da også kendskab til visse karakterer såsom Doraemon og Astro Boy, men på samme måde har folk også kendskab til Barbie, selvom de ikke nødvendigvis leger med dukker.
4: kamikaze-piloter bar pandebånd
Kamikaze-piloter er betegnelsen for de piloter, der under Anden Verdenskrig begik selvmord ved bevidst at styrte deres fly ned for at ramme fjenden. Dette har siden skabt et utal af myter omkring kamikaze-piloter, men en af de mest almindelige er forestillingen om, at de var iført en pandebåndsudgave af det japanske flag – et såkaldt hachimaki – når de udførte deres angreb. Dette skyldes tilsyneladende skildringen af kamikaze-piloter i film, hvor et hachimaki kunne symbolisere deres nationale loyalitet, men i virkeligheden bar kamikaze-piloter slet ikke pandebånd, idet de som altid var iført flyverhjelme af læder. Der hersker ligeledes en overbevisning om, at piloterne råbte “banzai” (længe leve kejseren), når de udførte deres angreb, men eftersom de jo døde, kan dette ikke bekræftes.
3: Sushi er hverdagsmad
Når folk tænker på Japan, så tænker de som regel også på sushi, fordi det er en af de mest populære retter, som er hentet fra Japan. Mange tror derfor også, at sushi er en helt almindelig ret i Japan, og at det er noget, som man tilmed laver og spiser i private hjem. Men sådan forholder det sig dog ikke, for præcis som i udlandet, så er sushi noget, man typisk tager på restaurant for at nyde, men i Japan specialiserer restauranter sig ofte i særlige retter, så det er altså ikke på alle restauranter, man kan bestille sushi. Og grundet udvalget af restauranter, så er det heller ikke altid, at japanerne vælger at tage på en sushi-restaurant, så sushi er derfor ikke noget, man spiser særlig ofte, da det selv i Japan er en fin form for madlavning, der koster lidt ekstra.
2: Det er almindeligt at gå i kimono
Kimonoen er ganske vist Japans nationaldragt, men det er ikke ensbetydende med, at alle endnu går rundt i kimonoer. Langt de fleste japanere går derimod rundt i helt almindeligt hverdagstøj og ifører sig kun en kimono under specielle lejligheder – såsom en festival eller en begravelse. I nogle byer er det også udbredt at leje kimonoer for på den måde at nyde den traditionelle stemning, som kendetegner byen, hvilket særligt drejer sig om Kyoto, hvor man kan se mange folk gå rundt i kimonoer. Men de fleste af disse er altså turister – både japanske, men i de fleste tilfælde også udlændinge, der forsøger at dyrke den japanske kultur ved at klæde sig som japanere, selvom japanere altså oftest går i moderne og mere praktisk tøj.
1: Man kan altid se Fuji-bjerget
Fuji-bjerget er Japans højeste bjerg og benyttes oftest som et symbol på Japan grundet dets karakteristiske udseende. Fuji-bjerget anvendes eksempelvis i reklamer for Japan – særligt inden for rejsebranchen. Men disse er ofte med til at give et falsk indtryk af Fuji-bjerget, der som regel gengives i fuld form med sne på toppen. For det første har Fuji-bjerget slet ikke sne på toppen hele året, eftersom denne er smeltet om sommeren. For det andet er det kun sjældent, at Fuji-bjerget optræder i sin fulde form, idet bjerget faktisk fremstår helt eller delvist skjult af skyer hele 3/4 af året, så man altså skal være heldig for at få bare et glimt af Fuji-bjerget under en rejse til Japan