10 hyggelige ting ved Japan

Alle kulturer har deres egne små charmerende indslag i dagligdagen, som befolkningen selv anser for at være almindelige. Som udlænding kan det derimod vække en form for begejstring at opleve ting, man ikke er vant til fra sit hjemland, hvorved man begynder at værdsætte disse under sit ophold i et fremmed land. 

Dette er en  liste over 10 hyggelige ting ved Japan, hvilket er helt almindelige for japanerne, men derimod unikke for udlændinge.

10: Paraplystativer

10 hyggelige ting ved JapanParaplyer benyttes udendørs, så det er altid irriterende, at man skal medbringe sin våde paraply, når man eksempelvis træder ind i en butik, hvor man efterlader et spor af vand efter sig. I Japan har man løst dette problem ved at opsætte paraplystativer uden for butikker og mange andre offentlige steder, hvor de kan få lov at stå, imens man er inde for at gøre tit ærinde, fordi man i Japan har en så stærk moral, at man respekterer andre menneskers ejendele. Paraplystativer findes eksempelvis også ved indgangen til skoler, hoteller og ved seværdigheder, og det skaber bare tryghed, når man tør efterlade sin paraply uden at skulle bekymre sig om, at den bliver stjålet. Nu og da bliver paraplyer dog forvekslet, fordi man trods alt skal huske, hvor man har placeret den.

9: Politiet patruljerer på cykler

10 hyggelige ting ved JapanI Japan har man små politikontorer – både på landet og i storbyer, hvor en eller to betjente er ansatte til at håndtere henvendelser fra borgere eller reagere i tilfælde af nødsituationer i nabolaget. Betjentene patruljerer dog også i nabolaget for at sikre sig, at alt er i orden, hvilket typisk gøres på hvide cykler. Det er derfor ikke unormalt at se uniformerede politibetjente cykle rundt i Japan, og på landet er der som regel tale om landbetjente, som de lokale kender personligt, så mange derfor hilser på betjentene, som samtidig hilser tilbage eller sågar tager sig en snak med folk under deres patrulje.

8: Verbale advarsler på store køretøjer

10 hyggelige ting ved JapanI Danmark er lastbiler forsynet med advarselslyde, som aktiveres, når de bakker, for på den måde at gøre folk opmærksomme på, at de skal passe på. I Japan har man taget skridtet videre og forsynet mange store køretøjer med stemmer, som anmoder om, at man gør plads og holder afstand. Disse stemmer er som regel nuttede og venlige og altså hverken kommanderende eller specielt advarende i deres toneleje. Det er derfor lidt specielt at se en skraldebil, som “taler til en” som en tegnefilmsfigur, og eftersom svingulykker også er et problem, så vil man også opleve en advarende stemme, som beder gående og cyklister om at passe på, når store køretøjer skal dreje.

7: Der er orden på valgplakaterne

10 hyggelige ting ved JapanDet er nærmest ikke til a undgå at bemærke, når der er valg i Danmark, fordi valgplakater hænges op overalt i gadebilledet, hvor synet af smilende ansigter pryder omgivelserne. Sådan forholder det sig ikke i Japan, hvor man har mere orden på sine valgplakater. Disse hænges nemlig op side om side på opsatte vægge med nummerede felter dedikeret til valgplakater, så hver kandidat er repræsenteret på en enkel og ikke mindst overskuelig måde. På den måde kan man hurtigt danne sig et overblik over, hvem man kan stemme på. Japanske valg er imidlertid larmende, idet kandidater ofte kører rundt i biler eller står på gader, hvor de præsenterer deres politiske budskaber med brug af højtalere.

6: Man kan se karper overalt

10 hyggelige ting ved JapanEn af grundene til at akvarier er populære er, at det er virkelig beroligende at kigge på fisk. Dette kan man gøre mange steder i Japan, hvor koi-karper er at finde stort set alle steder, hvor der er vand – selv i nogle kloakafløb. Fiskene findes i både anonyme og mere spraglede nuancer, og eftersom karper kan blive over en meter lange, så er det noget af et syn at se dem svømme rundt i flok eller alene i et afslappet tempo nær vandoverfladen, hvor de som regel er på udkig efter mad. Eftersom mange koi-karper fodres af mennesker, stikker de derfor også hovedet frem og åbner munden, når de ser et menneske, så koi-karper nærmest er Japans svar på ænder, når man befinder sig nærheden af vand.

5: Maskotter er udbredt

10 hyggelige ting ved JapanI japan har man et utal af maskotter, der er blevet skabt for at markedsføre alt fra brands til hele regioner. Der er rent ud sagt tusinder og atter tusinder af mere eller mindre nuttede væsner, som optræder som en slags personificering af noget, så folk har nemmere ved at føle en forkærlighed for dette. Japanerne falder nemlig for maskotterne, der således opnår kendisstatus, mens andre er knap så kendte karakterer. At se alle disse væsner som både tegninger og bamser overalt i landet er dog helt specielt, fordi man i Japan dyrker maskotter på et så højt plan, at de typisk anvendes som et alternativ til logoer. Maskotter har nemlig ansigter, personligheder og unikke designs, så man nemt kan knytte sig til dem grundet deres ofte nuttede, uskyldige eller klodsede udseende. Selv allerede eksisterende karakterer fra popkulturelle medier benyttes som maskotter under markedsføringen af produkter, services eller steder.

4: Dekorative kloakdæksler

10 hyggelige ting ved JapanRundt omkring i Japan finder man tusindvis af kloakdæksler, som adskiller sig fra almindelige kloakdæksler, idet motiverne på disse er mere dekorative og farverige. Der er i mange tilfælde tale om unikke kloakdæksler med motiver af lokale seværdigheder eller symboler, hvorved kloakdækslerne er en alternativ form for reklame for lokalområdet. Men eftersom mange a kloakdækslerne netop er unikke, så er de dog også endt med at blive attraktioner for sig selv, og eftersom de befinder sig på jorden, så får man typisk kun øje på dem ved et tilfælde, hvilket giver fornemmelsen af, at man er faldet over en skjult skat, selvom der ikke er tale om andet end et specielt kloakdæksel. Motiver inkluderer sågar karakterer og væsner fra popkulturelle medier samt eksempler på traditionel og moderne kunst.

3: Børnehavebørn går med hatte

10 hyggelige ting ved JapanI Japan kan man altid kende børnehavebørn på, at de går med hatte – som regel gule, fordi disse er nemme at få øje på. Hattene er nemlig en slags alternativ refleksvest, som gør det muligt at spotte børnene i det offentlige rum, så særligt bilister er opmærksomme på dem. Børnehavebørn lærer eksempelvis også at række hånden op, når de krydser vejen for på den måde at gøre opmærksomme på sig selv. Men hattene gør det også muligt for pædagoger at holde styr på børnene og tælle dem, når man er på udflugt. Derfor vil man også opleve, at nogle skoleklasser går rundt med hatte, når de tager på udflugter, og så er hattene desuden også praktiske, idet de beskytter mod sol og regn.

2: Goji no chaimu

10 hyggelige ting ved JapanI Japan har man et landsækkende klokketårn. Når klokken slår 17, kan man nemlig høre forskellige kendingsmelodier spille fra de højtalere, der normalt benyttes til at alarmere befolkningen i tilfælde af katastrofer. Dette er nemlig japanernes måde at teste højtalerne, præcis som man i Danmark tester sirenerne den første onsdag i maj. I Japan rammes man dog ofte af naturkatastrofer, og det er derfor ikke ualmindeligt, at alarmerne tages i brug, så derfor skal man hele tiden være sikker på, at disse virker. For at gøre opmærksom på, at der er tale om en test har man derfor valgt at spille kendingsmelodier hver dag klokken 17 , som derfor er kendt som goji no chaimu, hvilket direkte oversat betyder “klokken fem-kimen”. Disse melodier er forskellige fra by til by og er udvalgt af bystyret, og nogle steder oplæser man informationer eller nyheder i stedet for at spille en melodi.

1: "Irasshaimase!"

10 hyggelige ting ved JapanNår man i Japan træder ind på et sted, hvor man betjenes som kunde, så bliver man altid mødt af et “irasshaimase!”, hvilket svarer til at byde folk velkommen. Dette sker både, når man træder ind i butikker, restauranter og andre steder, hvor man kommer for at modtage varer eller services, og man føler sig generelt bare mere velkommen på sådanne steder, når man også bliver budt velkommen. “Irrashaimase” er imidlertid også så indlært, at det nu og da siges med mindre entusiasme end andre gange, men eftersom man skal føle sig velkommen, vil man i de fleste tilfælde opleve en grad af entusiasme fra personen, som siger det. Selv, hvis man blot går rundt og kigger på varer, vil man høre “irasshaimase!” fra alle typer af personale, lige så snart de ser, at der er en kunde til stede.

Total Page Visits: 133 - Today Page Visits: 1