Vejledning til Naoshima

Naoshima er en ø beliggende i det japanske indlandshav mellem Honshu og Shikoku, hvor der i dag bor godt og vel 3000 mennesker. Befolkningen lå på sit højeste i midten af 1950'erne, hvor den var hjemsted for 7000 mennesker, før antallet af indbyggere begyndte at falde. Øen var før i tiden præget af industri, hvilket førte til forurening, og i 1980'erne blev naboøen Teshima centrum i en skandale, da det blev afsløret, at et firma på ulovlig vis havde skilt sig af med tusindvis af tons industriaffald på øen. Naoshima havde af den grund ikke noget godt ry blandt japanerne, men det besluttede øens borgemester og rigmanden Testuhiko Fukutake sig for at gøre noget ved, da de i 1985 mødtes for at planlægge øens fremtid som en kulturel perle i Indlandshavet. Fukutake gik dog bort kort tid efter, men hans søn, Soichiro valgte at bygge videre på sin fars drøm, da han i 1990'erne begyndte at omdanne Naoshima til en verdenskendt turistdestination ved at forene naturen og kunsten og dermed gøre øen til et stort museum. I dag er Naoshima kendt for at være et af de mest populære steder i Japan, hvor man kan nyde moderne kunst, og hvert år rejser mange japanere såvel som udlændinge derfor dertil for at få en oplevelse ud over det sædvanlige.

Vejledning til Naoshima

 

Hvordan kommer man til Naoshima?

Eftersom Naoshima er en ø, kan man kun komme dertil med båd, da der ikke er nogen broforbindelser. Der er to havne på Naoshima: Honmura Havn på østsiden, hvor der er bådforbindelse til Uno på Honshu, og Miyanoura Havn på vestsiden, hvor der også er bådforbindelse til Uno, men også til Takamatsu på Shikoku. For at komme til Naoshima skal man altså først til enten Uno eller Takamatsu, men der er heldigvis stationer i begge byer, så det er nemt at komme dertil med offentlig transport. Der er togforbindelse til Uno fra Okayama, hvor der blandt andet ligger en shinkansen-station, så man kan komme dertil fra byer som Tokyo, Osaka og Hiroshima. Fra Okayama kan man også komme til Takamatsu på Shikoku, og der er sågar også en færgeforbindelse mellem Uno og Takamatsu.

Vejledning til Naoshima

Det er hurtigst at komme til Naoshima fra Uno, idet der herfra går færger og passagerbåde, som kan klare turen dertil på cirka 20 minutter. Fra Takamatsu tager det 30 minutter med passagerbåd og en times tid med færge, men disse sejler altså kun til Miyanoura Havn, mens man fra Uno kan vælge, om man vil sejle til Miyanoura Havn eller Honmura Havn - dog går der kun passagerbåde til Honmura Havn fem gange om dagen, mens der er afgange til Miyanoura Havn fra Uno og Takamatsu stort set hver time. Billetter kan købes på billetkontoret ved havnen i enten Uno eller Takamatsu, men efter lukketid kan billetter købes, når man går ombord på de passagerbåde, der endnu er i drift. Færger og passagerbåde adskiller sig fra hinanden i størrelse og lægger derfor ikke til ved samme kaj.

Klik på nedenstående tabeller for at se tidsplaner over bådforbindelser mellem Naoshima og Uno eller Takamatsu. På disse er passagerbåde markeret med en blå baggrund, mens færger er markeret med en gul baggrund. Den røde baggrund angiver endvidere de 5 daglige passagerbåde, der sejler til og fra Honmura Havn.

 

På Naoshima er der både veje og stier, der gør det muligt at komme rundt på hele øen med bil, på cykel eller gåben. Det er kun muligt at medbringe bil og cykel ombord på færger og altså ikke passagerbåde. Ved øens to havne ligger dog cykeludlejningsfirmaer, hvor man kan leje almindelige cykler og elcykler, så man kan komme hurtigt omkring på øen. Alternativt er der dog også en lokalbus på Naoshima med fast rute mellem Miyanoura Havn og Honmura Havn og herfra videre til Tsutsuji-so på øens sydlige del, hvor der er en gratis bus videre til Chichu Art Museum. Ellers er Naoshima lille og nem at udforske på ben, idet de to havne kun ligger 2 kilometer fra hinanden, og hvis man vil se alle øens attraktioner skal man regne med at gå sammenlagt 10 kilometer, hvilket gør det muligt at opleve hele Naoshima som en endagstur. Men der er skam også overnatningsmuligheder på øen, så man kan vælge at tilbringe flere dage på den, hvis det er det man ønsker.

Bemærk dog, at det ikke er muligt at komme til Naoshima efter klokken 20.30 fra Takamatsu, mens der går to sene aftenfærger fra Uno.

 

Hvad kan man opleve på Naoshima?

På den nordlige del af Naoshima ligger øens industriområde, og det er generelt ikke hér, besøgende sætter deres ben, da de primært kommer for at se øens museer og udendørs kunstinstallationer, der befinder sig nær kystområderne på den sydlige halvdel. Da Soichiro Fukutake i sin tid besluttede sig for at påbegynde projektet med at reformere Naoshima, tog han kontakt til arkitekten Tadao Ando, der fik til opgave at designe et museum til Fukutakes private kunstsamling. Dette blev til Benesse House Museum, der åbnede i 1992, og efterfølgende blev flere udendørs skulpturer indkøbt og opstillet i nærheden, mens Fukutake bevarede samarbejdet med Tadao Ando, som blandt andet også opførte Chichu Art Museum, der i 2004 åbnede som en semiunderjordisk bygning, der således blev inkorporeret i øen. Andre arkitekter og kunstnere har bidraget til projektet, så der i dag er mange forskellige museer og udstillinger, som har til formål at forene kunsten og naturen. Men også befolkningen på Naoshima er blevet inkluderet i kunsten, idet man siden 1998 har valgt at udnytte de forladte huse på øen ved at omdanne flere af disse til museer med hver deres unikke udstilling. Dette projekt kaldes for Art House Project og går ud på at forene fortiden med nutiden gennem kunsten, så denne fortæller en historie via historien.

På dette kort ses et udvalg af de mest populære seværdigheder på Naoshima med en dertilhørende liste med beskrivelser af disse. Øen kan opdeles i 3 områder: Miyanoura-området i vest, der her er markeret med lilla. Honmura-området i øst, der er markeret med grønt. Og Benesse House-området i syd, der er markeret med blåt. Attraktionerne er sat i den rækkefølge, som de kan opleves, hvis man ankommer med båd til Miyanoura og vælger at rejse rundt på Naoshima med bus. Udover de udvalgte seværdigheder er der flere små udstillingsbygninger i Honmura-området og talrige skulpturer omkring Benesse Art Museum, som man kun har mulighed for at finde, hvis man giver sig i kast med at udforske området.

Vejledning til Naoshima

Vejledning til Naoshima

Når man ankommer til Miyanoura Havn på Naoshima, vil man som noget af det første støde ind i et gigantisk rødt græskar med sorte polkaprikker. Denne skulptur er lavet af kunstneren Yayoi Kusama, der ligeledes står bag det mere kendte gule græskar, som står placeret på den sydlige del af Naoshima. I modsætning til dette er det røde græskar hult, så besøgende kan træde ind i det.
Vejledning til Naoshima Naoshima Bath “I♥湯” (I love yu) er faktisk en offentlig badeanstalt, der har åbent for gæster, der ønsker at tage et bad. Men forskellen fra en almindelig badeanstalt er dog, at bygningens ydre såvel som indre er spækket med kunst, så man får sig en oplevelse, der er helt unik. Der er altså ikke tale om et egentligt museum, så for at få adgang skal man købe en tur i badet.

Vejledning til Naoshima

Grundet affolkning står flere huse på Naoshima tomme, og i 1990'erne var der planer om at rive nogle af disse ned, men de blev i stedet gjort til genstande for Art House Project, hvor man omdannede de tomme bygninger til museer ved at installere alle mulige former for kunst i dem. Det er med tiden resulteret i en lille håndfuld bygninger i Honmura-området, hvor besøgende kan nyde forskellige udstillinger, og blandt disse er sågar et tempel og en helligdom. Seks af disse bygninger kan besøges med en fælles billet, mens Art House Project Kinza kræver køb af en separat billet.

Vejledning til Naoshima Naoshimas vartegn er en to meter høj skulptur af et gult græskar, der står placeret ud til vandet på den sydlige del af øen. Græskarret er designet af kunstneren Yayoi Kusama, der mest er kendt for sine værker med polkaprikker, og derfor er det enorme græskar da også påført sorte polkaprikker. Skulpturen stammer fra 1994, og en nyere og mere abstrakt udgave befinder sig ved Miyanoura Havn.  
Vejledning til Naoshima Seaside Gallery er et lille bygningskompleks bestående af trapper og vægge, men intet loft. Som navnet antyder er der altså tale om et slags udendørs galleri, men dette udstiller imidlertid ikke så meget kunst - kun et par enkelte skulpturer, for i stedet er det meningen, at man kan benytte Seaside Galleru til at slappe af og omgivelserne - særligt synet af havet, der ligger lige ved siden af. Officielt set er der faktisk tale om "kælderen" til Benesse House Museum.
Vejledning til Naoshima Chichu Art Museum åbnede i 2004 som en semiunderjordisk bygning, der blev inkorporeret i Naoshima. Selve museumsbygningerne befinder sig under jorden, men manglen på lofter gør, at disse mange steder bliver oplyst med brug af naturligt lys. Det meste af museets kunstsamling består af moderne installationer af Walterde Maria og James Turell, men man finder dog også en række malerier fra Monets åkande-serie. For at få adgang til museet er det nødvendigt at købe billet.

Vejledning til Naoshima

Naoshima Pavilion er en ny installation, der kom til øen i 2017. Der er tale om en gigantisk skulptur fremstillet af metalgitre, og så er den hul indvendigt, hvor folk endda har fri adgang til, så det også er muligt at beundre den indefra. Skulpturen er designet af Sou Fujiwara og skal faktisk forestille en ø. Naoshima Pavilion står ved Miyanoura Havn og er lyst op om aftenen.
Vejledning til Naoshima

Miyanoura Gallery 6 åbnede i 2013, da en tidligere pachinko spillehal blev omdannet til et galleri, hvor der både holdes midlertidige udstillinger, ligesom der i bygningen kan afholdes arrangementer og workshops. Miyanoura Gallery 6 er kendetegnet ved sin tremmeagtige glasfacade, men stedet er for tiden lukket. Bag bygningen er der dog et lille legeområde for børn.

Vejledning til Naoshima

ANDO MUSEUM er opkaldt efter arkitekten Tadao Ando, der har ydet flere bidrag til Naoshima, og i 2013 fik han også lov til at blive en del af Art House Project, da han fik til opgave at omdanne en traditionel bygnings indre. Dette blev gjort ved, at Ando simpelthen satte sit præg gennem sin personlige stil, da han valgte at beklæde bygningens vægge med cement, så dens interiør således står i fuldkommen kontrast til det ydre design, hvorved ens forventinger bliver vendt på hovedet, lige så snart man træder ind i bygningen. For at få adgang til denne er det nødvendigt at købe billet.

Vejledning til Naoshima Lee Ufan er en koreansk-født kunstner, der i 2010 fik sit eget museum på Naoshima. Hans kunst er kendetegnet ved at være simpelt i sit udtryk med brug af rå materialer som sten og metal, der dog er blevet arrangeret således, at de i samspil danner et rent udtryk. Lee Ufan har også malet en serie billeder, der er udstillet på museet, der både har en indedørs og en udendørs sektion. For at få adgang skal man købe billet.
Vejledning til Naoshima Benesse House Museum var begyndelsen på Naoshima som et kunstprojekt, da det åbnede som det første museum på øen i 1992. Der er dog tale om et kompleks bestående af fire bygninger med inkorporeret hotel, hvor det er muligt for besøgende at overnatte. Omkring museet er opstillet mange skulpturer og udendørs kunstinstallationer, som alle har fri adgang til, mens man derimod skal købet billet for at få adgang til museet.
Vejledning til Naoshima På den sydlige halvdel af Naoshima ligger to store søer, og i 2015 valgte man at opføre en lille lund af kirsebærtræer for at fejre 60-året for grundlæggelsen af Naoshima by. Denne installation kaldes for en labyrint af kirsebærtræer og består 130 kirsebærtræer, der er blevet plantet i cirkulære bede på række med nøjagtig samme afstand til hinanden. Træerne er endnu ret unge, så der går et par år, før de har vokset sig store nok til at skabe det, der uden tvivl bliver et smukt syn.

Naoshima er faktisk ikke den eneste kunst-ø i det japanske indlandshav, for på naboøerne Teshima og Inujima befinder sig ligeledes en række interessante knusinstallationer. Visse huse på Inujima er eksempelvis en del af Art House-projektet, der startede på Naoshima, og så er øens gamle kobberraffinaderi blevet omdannet til et museum. Selvom Teshima tidligere har været ramt af en af de værste forureningsskandaler i Japans historie, så blev oprydningsarbejdet tilendebragt i 2017, så det ikke længere er farligt at opholde sig på øen, hvor man blandt andet finder museer, der er kunstværker i sig selv. Det er muligt at komme til Teshima og Inujima fra Naoshima.

På dette interaktive kort er samlet et overblik over seværdigheder og busruter på Naoshima. Naviger rundt på kortet ved at zoome og klikke på ikonerne eller klik i stedet på ikonet i venstre hjørne for at folde en fuld oversigt ud. 

Total Page Visits: 398 - Today Page Visits: 1