Hvorfor rejse til Japan?

Japan er for mange danskere et fascinerende og fremmed land – først og fremmest fordi det ligger så langt væk, men også fordi der er tale om et helt anden kultur tilhørende en helt anden verdensdel. For nogen kan det derfor virke utrygt at besøge Japan, men det er netop forskellene, der gør Japan værd at besøge, for Japan er først og fremmest en oplevelse, og derfor skal man gøre sig klar på at tage på “ferie” med henblik på at få minder for livet. Japan er som regel ikke et sted, hvor man tager hen for at slappe af eller nyde livet – det er tværtimod et sted, hvor man kan få udvidet sit verdenssyn og få nye kulturelle erfaringer. Og netop fordi Japan har så meget at byde på, så er der noget at opleve for personer i alle aldre, så hvad end man er ung eller gammel, så er der altid en grund til at tage til Japan.

Mangler du en grund til at besøge Japan? Så er her 6 af slagsen, som måske kan overtale dig til at tage afsted:

Hvorfor rejse til Japan?

Folket

Hvorfor rejse til Japan?


Japanere er både venlige og gæstfrie. De er afslappede og rolige, men kan stadig godt slå sig løs på en bar, hvor de elsker at synge karaoke. Betjeningen af kunder foregår med respekt, og hvis japanere ikke forstår, hvad man siger, så opfører de sig, som om det er dem, der er noget galt med. I forhold til Danmark er det sjældent man oplever egoistisk adfærd i det offentlige rum, hvor selv sure teenagere kan finde ud af at sige undskyld. Japanere har en fascinerende evne til at have styr på tingene. Selv i myldretiden foregår alt på en ordentlig og rutineret måde, hvor ingen brokker sig eller generer andre. Japan har en af verdens laveste kriminalitetsrater, og skulle man tabe sin pung eller glemme en taske, så er risikoen for at den vil blive stjålet meget lille. Enten vil nogen samle den op og aflevere den på hittegodskontoret med indhold, eller også vil de simpelthen lade den være, så man selv kan finde frem til den igen. Japan er et homogent samfund, men japanerne findes i forskellige afskygninger. Som udlænding bliver man hurtigt opmærksom på de mange mænd i jakkesæt, men udover det vil man bemærke, at ingen ligner hinanden, eftersom det er tilladt at have sin egen personlige stil og gå i både stilrent eller kikset tøj.

Hvorfor rejse til Japan?

Kulturen

Hvorfor rejse til Japan?


Japan har en balanceret mikstur af det moderne og traditionelle. Japanske storbyer er enorme med urbane seværdigheder, restauranter, indkøbscentre, parker, hospitaler og togstationer, der minder om små lufthavne. Men alligevel vil man finde templer, gamle gader og nu og da se kvinder i kimono. Husene er meget særprægede og står rigtig tæt. Højspændingsledninger præger gadebilledet, mens børn render rundt i skoleuniformer. Japan har deres helt egne tegnefilm og tegneserier. Overalt vil man se maskotter, søde figurer, skrigende farver og høre nuttede stemmer fra maskiner og robotter. Renligheden er i top – her vil man ikke finde tyggegummier eller skodder på gaden. Japanere har desuden sans for detaljer, hvilket blandt andet kan ses på deres særprægede haver, bonsai-træer og origami. Japansk scenekunst inkluderer kabuki, noh og bunraku. Af traditionelle instrumenter kan nævnes shamisen, taiko og biwa. Haiku-digtning stammer fra Japan, hvor man har fire skriftsystemer, hvilket inkluderer kinesiske og latinske tegn. Japan har sin egen musik- og gysergenre kaldet J-pop og J-horror, deres gameshows er vilde og underholdende, og rundt om i landet kan man bade i varme kilder, tage på pilgrimsfærd eller deltage i festivaler.

Hvorfor rejse til Japan?

Historien

Hvorfor rejse til Japan?


Japan er en øgruppe, der grundet sin minimale påvirkning fra udlandet har haft mulighed for at udvikle sin helt egen kultur. Det har ført til ting og fænomener, som er unikke for Japan. Japan har for eksempel sin egen religion kaldet Shinto, som har skabt folkesagn med mytiske figurer og skabninger, man ikke finder andre steder. Shinto har ført til den grundlæggende tanke om, at alt i denne verden er besjælet, blandt andet solen, der betegnes som en gud. Shinto-helligdomme ligger spredt rundt om i landet og kan skelnes fra buddhistiske templer ved at se, om der ved indgangen er placeret en såkaldt torii – en slags port, der indikerer, at man træder ind på hellig grund. Samuraier, ninjaer og geishaer er noget andet, som er begrænset til Japan, og hvad sport angår, så har karate, judo, kendo, aikido og sumo-brydning sin oprindelse herfra. Japan er det eneste land, som nogensinde er blevet ramt af atombomber brugt som våben, men nu om dage er det ikke til at se, at store dele af landet for 70 år siden blev jævnet med jorden. På få hundrede år er Japan gået fra at være et feudalt samfund til at være en krigerisk overmagt til i stedet at blive en fredelig og hypermoderne nation.

Hvorfor rejse til Japan?

Naturen

Hvorfor rejse til Japan?


Japan er måske ikke lig med sol og sandstrand, men den japanske natur er noget for sig selv. Her kan man både se bjerge og floder. Om foråret blomstrer millioner af kirsebærtræer overalt i landet, og om efteråret ændrer bladende kulør til ildrøde nuancer. Japan består af mere end 6.000 øer, så havudsigt er også et almindeligt syn for mange. I Japan findes dyrearter, som man ikke finder andre steder, for eksempel mårhunde kaldet tanuki og japanske sneaber. I nogle egne af landet vil man finde tamme hjorte. Der findes dybe skove med enorme træer og op til flere vulkaner, der tilmed udgør 10 % af verdens aktive vulkaner. Fuji-bjerget er landets vartegn og er med sine 3,7 kilometer Japans højeste bjerg, og så kan man tilmed bestige det uden udstyr. I Japan finder man også vandfald, bambusskove, rismarker og grotter.

Hvorfor rejse til Japan?

Teknologien

Hvorfor rejse til Japan?


Japan har et af verdens mest komplekse og punktlige togsystemer. Shinkansen er et af de hurtigste tog der findes. Hver toglinje har sin egen kendingsmelodi tilknyttet på stationerne, hvor den vil blive spiller i højtalerne, når toget ankommer eller kører videre. Sammen med den evige strøm af informationer er det med til at gøre japanske togstationer dynamiske og levende. Overalt i landet vil man finde salgsautomater, hvor man hurtigt kan slukke tørsten med et overdrevet udvalg af drikkevarer. Japanske lastbiler og skraldevogne indikerer, at de skal dreje, ved at en forudindtalt stemme beretter det over et par fastmonterede højtalere. Ved nogle fodgængerovergange kan man opleve, at der bliver spillet musik, imens der er grønt lys, og rundt omkring findes fotobåse, hvor man kan få taget et billede og redigere det, præcis som i Snapchat. I Japan findes robotcaféer, robotmuseer og sågar hoteller drevet af robotter. Bjerge kan “bestiges” med svævebaner, og i spillehaller kan man prøve et bredt udvalg af maskiner, der både underholder og får pulsen op. Ydermere er Japans toiletter kendt for at være blandt de mest højteknologiske i verden.

Hvorfor rejse til Japan?

Maden

Hvorfor rejse til Japan?


De fleste tænker automatisk på sushi, når de hører Japan, men landet har faktisk flere unikke retter, for eksempel soba og ramen. I butikker kan man vælge mellem et bredt udvalg af kopnudler, og så er grøn te og sake de mest populære drikkevarer – også for turister, der blandt andet kommer for at nyde en traditionel japansk teceremoni. Den typiske snack til grøn te er en mochi, der er japanernes svar på konfekt. Sukker er de ikke så glade for i Japan, så man vil opleve, at udvalget af Vestligt slik er meget begrænset. Her er for eksempel ikke mange vingummier og lakridser. Til gengæld er japanere vilde med chokolade. I butikker kan man også købe hurtige mellemmåltider i små poser eller lette indpakninger. Her er et bredt udvalg af forskellige typer brød som for eksempel boller og hotdogs. Onigiri er små risboller med fisk eller skaldyr, der svarer til en rugbrødsmad i Danmark. Japanere er glade for at eksperimentere med både smag og konsistens, så man kan købe sig fattig i produkter, som man aldrig har set før og bare har lyst til at prøve. Var det for eksempel noget med chips med eddikesmag eller is med smag af kirsebærblomst?

Total Page Visits: 949 - Today Page Visits: 1