Vejledning til Yakushima

Yakushima er en 500 kvadratkilometer stor ø syd for Kyushu. Øen er hjemsted for omkring 13.000 mennesker, men øen er imidlertid kendt for sine uberørte skove med træer, der er blandt de ældste i Japan, hvilket blandt andet var medvirkende til, at knap 11.000 hektar, svarende til 21% af øen, blev optaget på UNESCOs liste over verdensarv blandt Japans første bidrag i 1993. Selvom øen har været beboet siden den japanske stenalder, så fremstår store dele af skovnettet nemlig uberørt, hvilket giver en subtropisk og nærmest fortidig stemning, som eksempelvis var inspirationen til anime-filmen Prinsesse Mononoke. Siden 1960'erne har træfældning på øen været forbudt, og hér begyndte man også at genplante de træer, der gennem tiden var blevet fældet, så Yakushima i dag er en populær turistattraktion for folk, der gerne vil opleve ægte natur med begrænset påvirkning fra mennesker.

På Yakushima befinder sig høje bjerge, der i samspil med det omkringliggende hav fører til, at der forekommer regnbyger stort set dagligt på øen, og den høje fugtighed er forklaringen på, at store dele af skovene er beklædt med grønt mos. Øen er i dag hjemsted for omkring 1900 plantearter, 150 fuglearter og 16 forskellige typer af pattedyr. Det er muligt at udforske dele af Yakushimas skove på etablerede vandringsruter, der nogle steder består af gangbroer, som man ikke må forlade. Dette er selvfølgelig for at bevare det naturlige miljø, og visse dele af øen er af samme grund lukket af for offentligheden.

Vejledning til Yakushima

 

Hvordan kommer man til Yakushima?

Yakushima er en ø uden nogen broforbindelser, så man kan kun komme dertil med enten fly eller færge. Yakushima har nemlig sin helt egen lufthavn, som åbnede i 1963, og her er det muligt at komme til fra enten Kagoshima, Fukuoka eller Osaka. Yakushima er tilknyttet Kagoshima-præfekturet, så den hurtigste rute er derfor også fra Kagoshima, hvorfra man kan komme til Yakushima på lidt over en halv time. Der er også flere daglige flyafgange mellem Yakushima og Kagoshima, mens der kun er en enkelt afgang til og fra Osaka og Fukuoka. Turen fra Fukuoka tager omkring en time, mens turen fra Osaka tager halvanden time. Det er flyselskabet Japan Air Commuter, der står for flytransporten til Yakushima. Japan Air Commuter er dog tilknyttet Japan Air Lines, så for at finde afgangstider, kan man besøge deres hjemmeside.

Der er flere muligheder for at komme til Yakushima med færge, hvilket også kan lade sig gøre fra Kagoshima, hvor der er flere færgeruter tilknyttet øens to havne kendt som Miyanoura Havn og Anbo Havn. Den hurtigste rute tager omkring 2 timer uden stop undervejs, mens nogle færger sejler forbi naboøen Tanegashima, hvorfra man altså også kan komme til Yakushima. Herudover er der også en daglig færgeafgang, som sejler forbi Ibusuki, hvorfra man også kan stige ombord. De fleste færger er styret af Tane Yaku Jetfoil, og man kan derfor reservere billet på deres hjemmeside. Yakushima er ikke så populær i vinterhalvåret, og derfor sejler der færre færger i denne periode.

Færgerne sejler fra morgenstunden til sent eftermiddag, så man er som regel nødsaget til at overnatte på Yakushima, medmindre man kun vil opholde sig på øen i højest fem timer, hvilket ikke gør det muligt at nyde stedet til fulde. Den tidligste afgang fra Kagoshima er klokken 7.30, mens den seneste færgeafgang fra Yakushima er klokken 16.00 i sommerhalvåret, mens den sidste færge sejler klokken 14.45 i vinterhalvåret. Det er derimod muligt at forlade Yakushima om aftenen med fly, idet den sidste afgang til Kagoshima er omkring klokken 19.

Vejledning til Yakushima

 

Klik på nedenstående tabeller for at se tidsplaner over færgeforbindelser til og fra Yakushima. De fleste af disse er hurtigfærgerne kendt som Jetfoil Toppy & Rocket, men der er også en daglig afgang med en bilfærge kendt som Yakushima 2, som er markeret med rødt, mens hurtigruter til/fra Miyanoura Havn er markeret med lysegråt, og hurtigruter til/fra Anbo Havn er markeret med mørkegråt.

 

Hvordan kommer man rundt på Yakushima?

Der findes en vej, som omkranser hele Yakushima, og det er derfor muligt at køre rundt om hele øen, hvilket eksempelvis kan lade sig gøre, hvis man benytter sig af en lejet bil. Ellers kører der også busser på store dele af Yakushima, men disse kører dog ikke hele vejen rundt om øen, idet de ikke passerer gennem vestkysten, som er på UNESCOs liste over verdensarv. Dette skyldes imidlertid, at vejbanen er virkelig snæver, og derfor kører busserne altså ikke frem hertil. Busserne benytter dog mange andre vejbaner, som eksempelvis fører frem til midt på øen fra Miyanoura Havn og Anbo Havn. Fra endestationerne er der rig mulighed for at benytte sig af vandreruter til at udforske øen.

Der er to busselskaber, som kører på Yakushima, hvilket man skal være opmærksom på, hvis man for eksempel køber rejsepas, da disse kun giver adgang til det ene busselskab. Det er dog dette, der kører langs øens kyst, hvor der går der busser en gang i timen, mens der er færre busser, som kører ind midt på øen. Fra marts til november er der ydermere en turistbus, som kører fra Yakusugi Museum i Anbo by til Arakawa-vandreruten, hvilket foregår på en strækning, hvor der ikke må køre private biler. Dette kræver, at man reserverer billet mindst en dag i forvejen, hvilket kan gøres på øens turistkontorer, hvor det også er muligt at hyre lokale guider, selvom det ikke er et krav. Arakawa-vandreruten er den mest populære på Yakushima, fordi den blandt andet fører frem til øens ældste træ: Jomon Sugi.

Vejledning til Yakushima

Det er netop midten af øen, der er særlig populær blandt turister, idet man her har mulighed for at opleve de uberørte skove, som har gjort Yakushima berømt. Her findes derfor også et net af vandreruter, der gør det muligt at udforske store dele af øen, ligesom her er toiletter samt bjerghytter, så man har mulighed for at overnatte. Ellers er der også flere hoteller i byerne langs kysten i nord, syd, og øst. Man skal dog være opmærksom på, at øens natur netop er fredet og bevaringsværdi, og derfor er det visse steder ikke tilladt at forlade vandreruterne, der derfor kan bestå af et stisystem af planker. Arakawa-vandreruten er blandt andet populær, fordi man har har anlagt et stisystem oven på en 8 kilometer lang nedlagt jernbanestrækning, hvis skinner endnu eksisterer. Dette gør det også til en af de nemme ruter, hvorimod øens vestlige vandreruter er noget mere udfordrende. 

Der findes også vandreruter gennem området, som er på UNESCOs liste over verdensarv. Men generelt skal man være opmærksom på sine omgivelser og respektere naturen, lige meget hvor man befinder sig. Vandreruterne tager både en igennem dybe, subtropiske skove med ikoniske naturmonumenter eller ud på åbne landområder, hvor man eksempelvis har mulighed for at bestige bjerge. Det højeste bjerg på Yakushima er Miyanoura-bjerget, der har en højde på knap 2000 meter. De fleste turister vælger kun at udforske området omkring Arakawa-vandreruten, fordi dette kan lade sig gøre i forbindelse med en endagstur, der gør det muligt at starte tidligt, så man kan vende tilbage til sit hotel i byområdet i enten Miyanoura eller Anbo ved aftentid. Så hvis man har tænkt sig at tage på en længere udflugt, anbefales det, at man pakker en taske med det fornødne udstyr og planlægger at overnatte i en bjerghytte.

 

Hvad kan man opleve på Yakushima?

Yakushima er mest kendt for sine kryptomeriatræer (kendt som sugi på japansk), hvoraf nogle af disse menes at være op til 7000 år gamle. Mange træer er derfor eftertragtede seværdigheder, som man kun kan betragte på afstand. Generelt er det netop træer, der har gjort øen berømt, fordi disse tilsammen skaber betagende skovlandskaber, hvor fugtigheden har beklædt flere steder med grønt mos. Mens man nogle steder ikke må forlade vandreruterne og dermed komme i kontakt med træerne, så er der andre steder, hvor træerne er integreret i vandreruterne. Yakushima har også flere bjerge, som er forholdsvis nemme at bestige, så de derfor også er integreret i vandreruterne, og disse giver anledning til flotte udsigter til landskabet, hvor klipper mange steder stikker frem, idet disse gennem tiden er blevet skubbet op via de stigende landmasser. Herudover har øen flere vandfald, strande og floder, så det altså generelt er naturen, Yakushima er berømt for. Dog har øen også varme kilder, museer og botaniske haver, ligesom det er et populært sted at dykke.

Herunder er samlet en oversigt over populære steder på Yakushima:

Vejledning til Yakushima

Vejledning til Yakushima

Lille dal kendt for sin flod med klippestykker.

Vejledning til Yakushima

Det ældste træ på Yakushima, der kan være over 7000 år gammelt.

Vejledning til Yakushima

Blottet klippestykke med mageløs udsigt.

Vejledning til Yakushima

Oprejst klippestykke ved østkysten.

Vejledning til Yakushima

Gigantisk splintret klippestykke på toppen af et bjerg.

Vejledning til Yakushima

Mørke klippeformationer langs østkysten.

Vejledning til Yakushima

Center dedikeret til Yakishimas status som verdenarv.

Vejledning til Yakushima

Isoleret vandfald i idylliske omgivelser.

Vejledning til Yakushima

Vandfald beliggende mellem Senpiro-vandfaldet og Torohki-vandfaldet.

Vejledning til Yakushima

Område med smuk natur kendt for sit grønne mos.

Vejledning til Yakushima

Kæmpe hul træstub kendt for sit hjerteformede indre.

Vejledning til Yakushima

Det højeste bjerg på Yakushima med udsigt ud over landskabet.

Vejledning til Yakushima

Lille vandfald ved øens østkyst.

Vejledning til Yakushima

Enormt træ med en stammeomkreds på 8 meter.

Vejledning til Yakushima

Museum dedikeret til træerne på Yakushima.

Vejledning til Yakushima

Lille botanisk have på øens sydvest kyst.

Vejledning til Yakushima

60 meter højt vandfald med eget observationsdæk.

Vejledning til Yakushima

Lille vandfald, som munder ud i havet.

Udover disse udvalgte steder, så er der selvfølgelig mange andre ting, man kan opleve på Yakushima. Af den grund vælger de fleste at besøge øen over et par dage. 3 til 4 dage vil eksempelvis gøre det muligt at opleve store dele af øen - både til fods og med bus. På dette interaktive kort er samlet en oversigt over vandreruter på Yakshima, mens udvalgte seværdigheder, toiletter, bjerghytter, havne og lufthavne er markeret. Naviger rundt på kortet ved at zoome og klikke på ikonerne eller klik i stedet på ikonet i venstre hjørne for at folde en fuld oversigt ud.

Total Page Visits: 132 - Today Page Visits: 1